Átigazolás

Ebben az összevetésben verhetetlenek a portugálok

Az átigazolásokkal foglalkozó Transfermarkt összeállított egy rangsort, amelyen az elmúlt évek legnagyobb bevételeit elkönyvelő klubokat listázta.

A játékosok eladásai alapján készített TOP10-es ranglistát nem meglepő módon a két portugál kirakatcsapat, a Benfica és a Porto vezeti. Mindkét luzitán klub híres arról, hogy profi módon kiépített játékosmegfigyelő hálózattal rendelkezik, és akár egyszerre több mint 100 megfigyelője dolgozik szerte a világban. Az első számú célterület Dél-Amerika, ahonnan olcsó pénzért hozzák Európába a tehetséges futballistákat, majd 1-2 év múlva súlyos összegekért passzolják őket tovább a gazdag nyugat-európai sztárkluboknak.

Az elmúlt években a Benfica például olyan játékosok eladásából jutott komoly bevételekhez, mint  David Luíz, Witsel, Renato Sanches, Nicolas Gaitán, Nemanja Matics, Fábio Coentrao vagy Ángel Di Maria. A másik portugál sztárcsapat, a Porto talán még náluk is nagyobb ászokat nevelt ki, elég ha Hulkra, Radamel Falcaóra, Alex Sandróra vagy James Rodríguezre gondolunk.

A TOP10-es lista egyik érdekessége, hogy sem német, sem pedig francia csapat nem található rajta, míg a legtöbb klub az angol bajnokságból került ki. Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert tradicionálisan az angol klubok költik a legtöbb pénzt az átigazolásokra.

A játékoseladásokból származó bevétel *
1. Benfica (portugál) - 727,5 millió euró
2. Porto (portugál) - 721,6 millió euró
3. Chelsea (angol - 625,8 millió euró
4. Tottenham (angol) - 598,4 millió euró
5. Liverpool (angol) - 588,3 millió euró
6. Atlético Madrid (spanyol) - 578,5 millió euró
7. Juventus (olasz) - 534,2 millió euró
8. Real Madrid (spanyol) - 528,6 millió euró
9. Internazionale (olasz) - 482,2 millió euró
10. Sevilla (spanyol) - 464,2 millió euró
*transfermarkt