Roland Garros

Nem lesz ez olyan egyszerű a sógorok sztárjának

Vasárnap 16 férfi és 16 női mérkőzéssel kezdetét veszi a szezon második Grand Slam-viadala, a Roland Garros.

Nem megszokott, hogy egy major torna első napjaiban ennyire kevés mérkőzést rendezzenek, ám a meteorológiai előrejelzések nem voltak túl biztatóak, így a szervezők egy csonka programot állítottak össze a nyitónapra. Ez így nem túl kecsegtető a sportág szerelmeseinek, éppen a Grand Slam-tornák nyújtotta meccsdömping érzést veszik el ezzel...

Ráadásul nem is sikerült túl érdekes összecsapásokat összeválogatniuk vasárnapra, a férfiaknál a legnagyobb figyelmet talán a tavalyi elődöntős Dominic Thiem kapja, aki a világranglista-39. Bernard Tomic ellen kezd. Kemény borításon ez kifejezetten izgalmas derbinek ígérkezne, erről árulkodik a tavalyi acapulcói döntőjük is, amit az osztrák szoros, döntőszettes csatában tudott behúzni. 

Thiem nagy reményekkel érkezett Párizsba, hiszen rettentő erős felkészülés áll a háta mögött. Madridban és Barcelonában egyaránt döntőzött és mindkét esetben Rafa Nadal ellen maradt alul. Rómában is remekül teljesített, olyannyira, hogy sikerült visszavágnia a spanyolnak. A tavalyi elődöntője és az idei parádés salakszezonja után nem meglepő, hogy a média is sokat foglalkozik vele.

Nagyszerű érzés a top 10-ben lenni, boldog vagyok, hogy egy éve a legjobbak között rangsorolnak. Most már egyre magabiztosabb vagyok, úgy érzem, hogy közéjük tartozom és ez megkönnyíti a helyzetem. 

Nem lesz egyszerű dolga Thiemnek megismételnie az egy évvel ezelőtti parádés menetelését. Egyrészről sokkal nagyobb rajta a figyelem, amit soha nem könnyű kezelni, másrészről a sorsolása sem túl kedvező, hiszen már a negyeddöntőben összefuthat a címvédő Novak Djokoviccsal.

Fogadás a győztesre    
Dominic Thiem Bernard Tomic
1.01 8.25

Elkezdeni sem könnyű soha egy Slamet, ezzel is adódtak problémái korábban. Tomic ugyan salakon nem jelent óriási veszélyt, de azért félvállról sem lehet venni. Egy dekoncentrált játékkal pillanatok alatt öt szettre kényszerülhet az ember, ami a későbbiekben üthet vissza. Thiemnek ilyen szempontból van még hova fejlődnie, nem tartozik a legnagyobb kezdők közé, és úgy általában megfigyelhető, hogy kevés meccset húz be 3-0-lal. 

A bukmékerek 28.5-nél húzták meg a határt, ami egy Tomic-szettel nem kérdés, hogy túlszárnyalásra kerül. De még egy Thiem 3-0 esetében sem biztos, hogy alatta maradnak.