Forma-1

Tényleg ekkora favorit Vettel Szocsiban?

Kevés pénzt fizetnek a fogadóirodák a bajnoki éllovas Sebastian Vettel győzelmére az Orosz Nagydíjon. Reális vagy túlértékelik az oddsmesterek?

Mielőtt mélyebben beleásnánk magunkat a fogadási részébe, ejtsünk néhány szót a pályáról. Nincs nagy múltja az Orosz Nagydíjnak, Szocsiban ez lesz mindössze a negyedik futam. Elég érdekes a pálya karakterisztikája, rengeteg az éles kanyar, időnként pedig a falak is nagyon közel vannak, így olyan érzése lehet a pilótáknak, mintha utcai verseny lenne. Éppen ezért a komolyabb hibák gyorsan az autó összetörését eredményezhetik. Nem ez a legizgalmasabb vonalvezetés a versenynaptárban, de benne van a pakliban, hogy az idei szezon egyik legjobb futamát látjuk vasárnap délután. 

Hogy miért gondoljuk ezt? A Ferrari ugyanis már ott tart, hogy nem csak a versenyben, de az időmérőn is felvette a kesztyűt a Mercedesszel, olyannyira, hogy Sebastian Vettel az első, Kimi Raikkönen pedig a második rajtkockából vághat neki az 53 körnek. A német nagy riválisa, Lewis Hamilton csak a negyedik helyről indulhat, de ami ennél aggasztóbb lehet a brit klasszis híveinek, hogy a Mercedes háromszoros világbajnoka közel fél másodperccel elmaradt Vetteltől. A harmadik helyről Valtteri Bottas indulhat, aki viszont közel volt az időmérőn a Ferrarikhoz. Ha Hamilton is megtalálja a tempóját, akkor iszonyatos csata alakulhat ki ebben a kvartettben. 

A bukmékerek Vettelt toronymagas favoritnak tartják a futamgyőzelmet illetően, ami annak fényében nem meglepő, hogy eddig a Ferrari versenytempója több, mint meggyőző volt. De nem vehetjük biztosra, hogy most nem történik meg ugyanaz a Mercedesszel, azaz a halványabb időmérő után ezúttal a versenyen hozzák ki magukból a legjobbat. A     által Vettelre kínált 1.45 az egyik legjobb a piacon, de nem gondoljuk, hogy ebben különösebb érték lenne. 

Érdemesebb a H2H-ek között nézelődni. A Force India versenytempója kiváló és ezúttal az időmérőn is jól teljesítettek, hiszen mindkét pilótájuk a top 10-ből várja a futamot. Esteban Ocon az eddigi mindhárom futamon behozta pontszerző helyre a rózsaszín gépet, pedig rendre elég hátulról indult. Nico Hülkenberggel szemben így inkább a franciának szavaznánk bizalmat, a német ugyanis csillog az időmérőkön, de a Renault versenytempója nem az igazi. 

hatharom.com
Ocon előrébb végez, mint Hülkenberg
@ 2.05

Ami érdekes lehet még, az a Red Bull és a Williams csatája. Felipe Massa ugyanis befurakodott Daniel Ricciardo és Max Verstappen közé. Úgy néz ki ez jó hétvége lehet a Williamsnek, bár a dobogótól az osztrák istállóval karöltve nagyon messze vannak.