Szerencsejáték-ipar

Az olaszok őrültek, a svédek higgadt fogadók, a MU pedig végre a top 3-ban van

  • varin

Még mindig sokszor annyian fogadnak labdarúgásra, mint bármely más sportágra, és a fogadók kezdik felfedezni az ázsiai hendikepeket.

Az egyik statisztikákkal foglalkozó sportfogadó oldal a múlt évben regisztrált több, mint egymillió fogadás alapján rangsorolta a nemzetek tippmestereit átlagodds, valamint találati arány alapján, továbbá részletes statisztikát készített a tippelési szokásokról. Ezek alapján kijött, hogy az olaszok a legbátrabbak, a skandináv fogadók nem meglepő módon a leghiggadtabbak, míg az átlagot az Egyesült Királyság képviseli.

A tíz vizsgált ország legnagyobb tippszámát az Egyesült Királyság könyvelhette el, ők közel kétszer annyi tippet adtak fel, mint a második helyezett szerbek. Sajnos a statisztikában a magyar játékosok nem szerepelnek.

Ami az átlagoddsokat illeti, a vizsgált 1 millió 200 ezer tippből a legmagasabb nyertes és vesztes átlagodds is a labdarúgáshoz volt köthető, a nyertes tippek átlagosan 2.16-os szorzóval jöttek be, míg a vesztesek 3.53-mal buktak.

Mindkét statisztikát illetően a kosárlabda vitte a prímet, az átlag nyertes tippek itt 1.95-ös oddsszal bírtak, míg a bukók is csak 2.28-cal.

Nem sikerült azonban túl fényesen a fogadóknak a nyári időszak, az Eb és az olimpia ideje alatt voltak a fogadók leggyengébb hónapjai. A tetőpontot február és október jelentette, ekkor profitálták a legtöbbet a játékosok.

Az év legnagyobb bukása is a kontinensviadalhoz köthető, az 1-1-gyel végződő Anglia-Oroszország meccsen hasaltak el a legtöbben, míg a legtöbbet a 3-1-es madridi sikerrel végződő Levante-Real Madrid hozta.

A kínálatot tekintve markáns változás állt be, az under/over jellegű fogadásokra már kétszer annyi tipp érkezik, mint a tradicionálisabb 1x2-re, emellett pedig az ázsiai hendikepek is egyre több népszerűséget követelnek maguknak. A sportágak között a labdarúgás dominanciája megkérdőjelezhetetlen, 66.1%-kal a foci viszi a prímet, második a tenisz 12.3%-kal, harmadik pedig a kosár, 12%-kal.

Talán nem meglepő, a Premier League topcsapatai a legnépszerűbbek a fogadók körében, a Mancester Cityre érkezett a legtöbb fogadás, majd Liverpool és Mannchester United a sorrend, az első nem focis csapat pedig a negyedik helyet foglalta el, a Golden State Warriors kosárcsapatára ugyanis többet fogadtak 2016-ban, mint az Arsenalra.