Bulvár

Évekig maradhatnak még a britek az EU-ban

  • varin

Fogadóirodák szerint 2019 lesz az az év, amikor Nagy-Britannia távozik az Európai Unióból.

Óriási meglepetésre június végén a brit népszavazáson nyert a Brexit, vagyis a résztvevők úgy döntöttek, az országnak jobb lesz az Európai Unió nélkül. Habár korábban az irodák is kételyeiket fejezték ki a Brexit tényleges megvalósulásában, hétvégén Theresa May brit miniszerterelnök a Konzervatív Párt éves kongresszusán elmondta, a kilépés már biztos.

Mint azt May megerősítette, London március végéig aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot. Ám hogy ebből mikor is lesz pontosan kilépés, az már kérdéses.

May nyilatkozata előtt is már 2019-re saccolták ezt a fogadóirodák, ám a miniszterelnöknő kijelentését követően 2.00-ról 1.16-ra csökkent ennek szorzója. Amennyiben pedig 2020 január 1-jén is tagja lenne az EU-nak a brit közösség, az iroda 7.5-szeres pénzt fizetne a fogadóknak.

"2019-et saccoltuk meg favorit dátumnak, ugyanis vélhetően a kormány a kilépési szándékának megerősítésétől még két évig tartanak majd a tárgyalási folyamatok. Ugyanakkor ez számunkra is kicsit ismeretlen terület, lehet, hogy az Unió mégis marasztalja majd az országot, de az sem lehetetlen, hogy a tárgyalások húzódnak majd el" - nyilatkozta az egyik brit buki politikai fogadásokkal kapcsolatos szakembere.

Mikor kezdik meg a kilépési tárgyalásokat a britek?
2016-ban 25.00
2017-ben, január és június között 1.10
2017 júniusa után 6.20