Darts

Esélyt sem adott Van Gerwen a többieknek

Csütörtök este a Premier League Darts utolsó fordulójára került sor Londonban, az O2 Arénában. Íme a mérkőzések összefoglalói.

Kíváncsi vagy a mérkőzések statisztikáira? Keresd fel a PDC Hungarian Fan Club Facebook-oldalát, ahol minden összecsapás részletes statisztikáját megtalálhatod.

A világelső Michael van Gerwen és a kétszeres világbajnok Adrian Lewis lépett elsőként a londoni publikum elé. Rögtön a mérkőzés elején igen jó nívón dobtak, a holland klasszis egy 12 nyilas leggel indított, jelezve angol riválisának, hogy mire számíthat. Lewis kicsit meg is akadt, nem tudta hozni a sajátját. A bréket azonban újabb brék követte, majd egy harmadik, ami igen fontos volt, hiszen mindkettejüknek volt lehetősége megnyerni a leget. Van Gerwen megnyugodott és beindította a darálást, bár a kiszállózással voltak gondjai, de így is pillanatok alatt 6-1-re lépett meg. Volt lehetősége még nagyobb előnyre is szert tenni, de elpuskázta a duplát, Lewisnak pedig végre sikerült ezt megbüntetnie. Egészen 4-6-ig zárkózott vissza az angol, ám ezt követően jött az első szünet. A szusszanó alatt Van Gerwen összekapta magát és jóformán esélyt sem adott ellenfelének. Erős körökkel, figyelve a kiszállókra, magabiztosan húzta be sorban a partikat, végül egy 11 nyilassal alakította ki a 10-4-es végeredményt. Főleg az elején lehetett volna ez sokkal szorosabb is, ha Lewis kihasználja az adódó lehetőségeket. Ugyan szépen visszakapaszkodott, de öt leges hátrányból nem lehet a világelső ellen nyerni. Az első elődöntőben ezzel érvényesült a papírforma, a holland klasszisra mindössze 1.14-szeres pénzt fizettek a    -nál.

A másik elődöntőben Phil Taylor és Gary Anderson nézett farkasszemet egymással, vagyis a 2015-ös világbajnoki döntő két résztvevője. Ez egy sokkal szorosabb, izgalmasabb derbinek ígérkezett, amit az oddsok is jeleztek (1.65 - 2.00 @ TippmixPro). Az előző meccshez hasonlóan, ez is remekül indult, Taylor egy két duplás kiszállóval villant, majd hátsó pályáról tudta kihasználni, hogy Anderson nem szállt ki 80 pontról. Nem kellett azonban félteni a címvédőt sem, nem szeretett volna korán nagy hátrányba kerülni, így rögtön visszabrékelt, majd hozta a sajátját is, igaz, a stoke-i riválisa majdnem megviccelte 161-ről. Innentől 5-4-ig fej-fej mellett haladtak, ezek a legek elsősorban az apró lehetőségekről szóltak, mindkettejüknek jó próbálkozásaik voltak magas kiszállókra, de az utolsó nyilaik rendre célt tévesztettek. A szünet előtti utolsó felvonásban oda-vissza adták a lehetőségeket, borzasztó idegesen dobtak mindketten, végül Taylornak sikerült megnyernie, így minimális, 6-4-es előnnyel vonulhatott szusszanni. A szünetet követően az angol játszott összeszedettebben, a címvédőnek voltak ugyan lehetőségei, de nem tudott ezekkel élni, így zsinórban két leget bukott el, amivel már négy volt közöttük. A 13. felvonásban Taylor akár el is dönthette volna, de hiába ért le kiszállóra, nem tudta megcsinálni, Anderson viszont igen, és ezzel megragadta az utolsó szalmaszálat. Olyannyira, hogy ezt követően még két leget behúzott és kezdhetett a 8-8-ért. A 16-szoros világbajnok angol azonban éppen a legjobbkor kapta össze magát, egy remek 97-es kiszállóval újra brékelt, majd első pályáról már nem engedte ki a győzelmet. Elképesztő legeket játszottak, legtöbbnél mindketten dobhattak kiszállóra, szóval abszolút a fej az, ami eldöntötte a csatát.

A döntő két résztvevője tehát Michael van Gerwen és Phil Taylor. Az angol legenda kezdte a meccset, méghozzá egy 13 nyilassal, amire a holland rögtön egy négy körössel válaszolt. A harmadik felvonásban már veszélyeztetett hátsó pályáról Van Gerwen, de Taylor megmentette, az ötödikben viszont már nem tudta. Elég nagy volt a különbség az átlagukban, így csak idő kérdése volt mikor veszi el a holland a riválisa kezdését. The Power szeretett volna azonnal visszajönni, volt is erre három lehetősége, de egyikkel sem élt, a világelső viszont, ha nehezen is, de hozta a sajátját, ami lendületet adott neki. Újabb két leget nyert, így már négy volt köztük. Taylornak nyomás alatt sikerült megszakítania a holland sorozatát, majd úgy tűnt még közelebb tud lopózni a szünet előtt, de jött Van Gerwentől egy 100-as kiszálló, méghozzá a 20 + dupla 20 + dupla 20 kombinációval. Ettől kellően meg is nyugodott, a rövid pihenő után pedig állva hagyta vb-rekorder riválisát. Beindította azt a hengert, amit az egész sorozat alatt láthattunk tőle, a nem túl magas hőfokon pörgő Taylornak pedig erre nem volt válasza. 2013 után így ismét Michael van Gerwen nyerte a Premier League Dartsot!

Premier League Darts - Rájátszás, eredmények
Elődöntők
Michael van Gerwen-Adrian Lewis 11-4
Phil Taylor-Gary Anderson 10-7
Döntő
Michael van Gerwen-Phil Taylor 11-3