Férfi kézilabda BL

Az első meccsen nem a Veszprém a favorit

Nehéz párharcra számít az MVM-Veszprém, amely a macedón Vardar Szkopje ellen vív negyeddöntőt a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában szombaton idegenben és jövő szombaton hazai pályán. A tét a május végi kölni Final Fourba jutás.

Vajon Sabaté kitalálta a siker receptjét? / Fotó: seha-liga.com

A magyar bajnok és kupagyőztes ebben az idényben háromszor találkozott a Szkopjéval, és a SEHA Ligában minden alkalommal hatalmas csatára kényszerült, igaz, egyszer sem kapott ki. November 10-én Veszprémben 24-24, március 8-án Szkopjéban 30-30, a sorozat április 3-i, varasdi döntőjében pedig 28-26 lett a végeredmény.

H2H
03.04.16 SEHA MKB Veszprém Vardar 28 : 26
08.03.16 SEHA Vardar MKB Veszprém 30 : 30
10.11.15 SEHA MKB Veszprém Vardar 24 : 24

A Vardar nagyon készül, hiszen fennállása legnagyobb sikere lenne, ha végre bejutna a négyes döntőbe. A veszprémiek már kétszer jártak ott, 2014-ben a negyedik, tavaly pedig a második helyen zártak. A Veszprém múlt vasárnap Debrecenben csak hétméteres párharcban tudta legyőzni legnagyobb hazai ellenfelét, a MOL-Pick Szegedet az MK döntőjében, és annál a játéknál mindenképpen több kell a Szkopje ellen. Nagy László, a magyar együttes sztárja - aki 2005-ben és 2011-ben a Barcelonával nyert már BL-t - elmondta: végig maximálisan kell összpontosítaniuk, hiába ismerik jól a Szkopjét. Hozzátette: az idegenbeli hangulat nem zavarja őket, hiszen a veszprémi közönség hasonló módon tüzeli őket, mint a macedónok a saját játékosait. 

Nagy Lászlóhoz hasonlóan nehéz találkozóra számít a veszprémiek spanyol vezetőedzője, Javier Sabaté is. "Ez egy nagyon-nagyon nehéz mérkőzés lesz. A Vardar egy olyan csapat, amely szezonról szezonra fejlődik kiváló edzője vezetésével. Remek játékosok alkotják a csapatukat, akik nagyon jól játszanak, az arénájukban pedig nagyszerű a hangulat. Tudjuk, hogy nagyon nehéz lesz őket legyőzni, de megpróbáljuk. Biztos vagyok benne, ha sikerül minden téren jól teljesítenünk, akkor megszerezhetjük a győzelmet, de ehhez nagyon jól kell játszanunk. A SEHA Liga döntőjében úgy gondolom jól játszottunk a Vardar ellen, még ha rosszul is kezdtük a mérkőzést, aminek következtében 3:7 volt az állás. Ezt követően egy olyan csapat ellen, mint az övék, nehéz volt ledolgozni a hátrányt, ám ez sikerült, ez is jelzi, hogy összességében jól teljesítettünk akkor. Ha valamin tehát ahhoz az összecsapáshoz képest mindenképp változtatnunk kell, akkor az a mérkőzés elkezdése" - fogalmazta meg csapata honlapjának legfőbb taktikai elvárás a hispán szakember. 

Sabaté mester szavait alátámasztják a bukmékerek szorzói is, hiszen - ha nem is sokkal - de a fogadóirodák a hazai pályán játszó Vardart tartják esélyesebbnek a győzelemre. Figyelembe véve a szkopjei aréna hangulatát, ezen nem is lehet csodálkozni, még akkor sem, ha az ellenfél az MVM Veszprém lesz. 

Fogadás a végeredményre    
Vardar Szkopje Döntetlen Veszprém
1.90 8.25 2.05

A Veszprém - miután második lett csoportjában - a nyolcaddöntőben simán, 70-52-es összesítéssel búcsúztatta az ukrán Motor Zaporizzsját, míg a csoportharmadik Vardar idegenbeli 30-30-cal és hazai 25-24-gyel ment tovább a lengyel Wisla Plockkal szemben.

A veszprémiek irányítója, Lékai Máté a nehéz körülmények ellenére is reális esélyt lát arra, hogy már az első meccsen előnybe kerüljön a csapat. "Talán a szezon legfontosabb hetéhez érkeztünk el, ennek megfelelően alaposan felkészülünk az előttünk álló feladatra. Nagyon nehéz dolgunk lesz Szkopjéban, hiszen a Vardar egy nagyon jó csapat, és a szurkolóik is nagyszerűek, végéig támogatni fogják kedvenceiket. Keményen kell védekeznünk és pontosan kell elöl játszanunk, hiszen nagyon veszélyesek leindításból. Képesnek érzem a csapatunkat arra, hogy sikerrel vegye ezt az akadályt, és akár már az első, idegenbeli meccsen is jó eredményt érjen el."

Ilics visszatérése nagy öröm a veszprémi szurkolóknak / Fotó: seha-liga.com

Jó hír a Veszprém számára, hogy elutazott a csapattal Momir Ilics is, aki sérülés miatt a Szeged elleni kupadöntőt kénytelen volt kihagyni. A rutinos szerb átlövő rendkívül fontos láncszeme a csapatnak, góljai mellett kiváló passzaival is segíti a társakat, ráadásul az ellenfél védőinek folyamatosan leköti a figyelmét. Ahogy azt a veszprémi oldalról hallhattunk, a magyar bajnok a védekezését tekinti legfőbb fegyverének ebben a párharcban és hasonló taktikával készülnek majd a macedónok is. Ennek megfelelően lőtték be a határokat a bukmékerek is, akik a klasszis támadójátékosok ellenére is inkább kevés gólos mérkőzésre számítanak. 

Fogadás a gólok számára    
Több, mint 53.5 Kevesebb, mint 53.5
1.75 1.85

Újdonság a kézilabda Bajnokok Ligája kínálatában, hogy már fogadhatunk külön adott csapatok szerzett góljaira. Ebben a párharcban a Tippmixpro a Veszprém találataira nyitott kiegészítő piacot: a magyar aranyérmes teljesítményét 26-27 gólra saccolják a bukik. 

Fogadás a Veszprém gólokra    
Kevesebb, mint 26.5 Több, mint 26.5
1.80 1.80

Mindkét csapatnál az év mérkőzéseként fogják fel a találkozót, ennek megfelelően pedig óriási taktikai csatára, rengeteg feszültségre és nagyon komoly küzdelemre lehet számítani. A Veszprém kapaszkodhat abba, hogy három egymás elleni meccsükön veretlen tudott maradni a Vardar ellen, míg a macedónok félelmetes hazai mérlegükben bízhatnak. A mérkőzést szombaton 16 órától a Sport1 élőben közvetíti.

Vardar Szkopje - MVM Veszprém
Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Szombat 16.00, Szkopje
Vezetik: Stevann Pichon, Laurent Reveret (franciák)
Tv: Sport1, EHF Tv,