Kézilabda

Szerződést bontott Talant Dujshebaevvel az MKSZ

  • mti.hu
  • MTI

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közös megegyezéssel szerződést bontott Talant Dujshebaevvel, a férfi válogatott szövetségi kapitányával.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke keddi sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a spanyol-orosz szakembernek eddigi munkájáért, egyúttal jelezte, a döntés egyik oka az volt, hogy a tréner nem él "életvitelszerűen" Magyarországon.

A 47 esztendős, kirgiz származású tréner utódjáról később születik döntés. Dujshebaevvel a férfiak a vasárnap zárult lengyelországi Európa-bajnokságon a 12. helyen végeztek, így lemaradtak az ötkarikás selejtezőről és ezzel együtt a riói szereplésről.

Ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón részt vevő Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke, korábbi szövetségi kapitány kiemelte: nagy hiba volt a szakembertől, hogy ennyi rutintalan játékossal vágott neki egy olimpiai kvalifikációs tornának. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta az utánpótlásképzés-fejlesztés fontosságát is, ennek kapcsán kiemelte a német válogatottat, amely az elmúlt években junior szinten is a világ élvonalához tartozott, most pedig Európa-bajnokságot nyert. Hozzátette: elképesztő, hogy egy fiatal Bundesliga-játékos kétszer gyorsabb, mint egy magyar.

A férfi válogatottra legközelebb júniusban vár feladat, akkor játszik a szerbekkel oda-visszavágós alapon a 2017-es franciaországi vb-részvételért.

Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon - leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat - mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki.

Kocsis Máté a bejelentések előtt elmondta, hogy az elnökség hat elvi állásfoglalást hozott. A mindenkori magyar kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia, ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányának szabályozását, hogy több magyar játékos kaphasson lehetőséget, újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás bizottságot, elvárás, hogy a magyar válogatott a jövőben többet tudjon együtt dolgozni, szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, s a kluboknak jelentősebb összeget kell fordítaniuk az utánpótlásra.

A hatharom.com az Európa-bajnokság összefoglalójában megszavaztatta olvasóit, és a leadott voksok alapján a kézilabdaszövetség jó döntést hozott, legalábbis összhangban van honlapunk szavazásának eredményével.