Darts

Vajon Taylor visszavág Klaasennek a vb-n elszenvedett vereségért?

Szombaton Milton Keynesben kezdetét veszi a szezon első PDC darts-versenye, a The Masters. Mivel a világranglista legjobb 16 játékosa kapott meghívást a tornára, így már az első fordulóban igen pikáns párosítások jöttek össze. A nyolc összecsapást két etapban, délután és este játsszák le, vagyis jó pár órás darts-őrület vár ránk.

Profi darts-tippeket szeretnél? Látogass el a LOGIBET.COM-ra, ahol a legjobb hazai és nemzetközi tipsterek tippjei közül válogathatsz!

Több klasszisnak is lehetősége nyílik már így a szezon első meccsén revánsot venni az Ally Pally-ben elszenvedett vereségért. Ilyen például a 16-szoros világbajnok Phil Taylor is, aki emlékezetes meccsen maradt alul az élete legjobb világbajnoki szereplését bemutató Jelle Klaasen ellen. 

A másik szervezetnél 2006-ban vb-címet ünneplő holland játékostól régóta váratott már magára egy effajta nagy dobás a profik között, igaz, a döntő nem jött össze neki, de csalódott aligha lehetett. A tavalyi esztendőben egyértelműen sikerült szintet lépnie, olyannyira, hogy sokan a Premier League-be követelték. Egyelőre nem kapott meghívást, de ha idén is további fejlődést mutat, akkor jövőre már részese lehet a legrangosabb versenysorozatnak.

A mérkőzések részletes statisztikáiért keresd fel a PDC Hungarian Fan Club facebook-oldalát!

Taylornak viszont nem igazán sikerült a 2015-ös éve, hiszen major trófea nem került a vitrinjébe, ez mindenféleképpen új érzés lehetett számára. Voltak, azért nagyon jó tornái, az óceániai versenyeken pokolian sült a keze, ezekből meríthet, de azt látni kell, hogy egyre inkább sebezhető. Leírni azonban nagyon nagy hiba lenne, hiszen drasztikus visszaesésről egyelőre nem beszélhetünk nála. Abban is biztosak lehetünk, hogy erre a meccsre különösen készül, már jó ideje tudni lehetett a sorsolást.

Londonban egyébként egy drámai meccsen kapott ki, hiszen a döntő szettben nyila is volt a győzelemért, ráadásul 2-0-ás legállásnál. Nem használta ki a lehetőséget és, mint utólag kiderült, ez pokoli sokba került, a látszólag teljesen szétesett holland ugyanis új erőre kapott és sorozatban négy leget nyerve megfordította az állást. Ilyenre korábban aligha lett volna képes Klaasen, de egyre inkább képes felnőni mentálisan is a nagy feladatokhoz. Azt mondjuk illik hozzátenni, hogy ezen a meccsen abszolút megérdemelte a továbbjutást a holland, a stoke-i legenda ugyanis finoman szólva sem játszott jól. 

Nehéz nagy jóslatokba bocsátkozni a szezon első versenyén, de a visszavágási vágy olyan motivációt adhat Taylornak, ami miatt inkább őt favorizáljuk ezen a derbin. 

Phil Taylor-Jelle Klaasen
Hatharom-tipp: Taylor jut tovább
1.40 @ TippmixPro

A bevezetőben már említettük, hogy a top 16 vesz részt a tornán, vagyis gyakorlatilag csak rangos meccseket találunk a programban, amely délután két órakor veszi kezdetét. Méghozzá a World Grand Prix-címvédő Robert Thornton és a világranglista-10. Dave Chisnall összecsapásával. Előbbi szinte csak Dublinban nyújtott klasszis teljesítményt, így inkább utóbbi számít favoritnak, aki általában hozta magát a major-tornákon. Érdekesség, hogy a jövő hét csütörtökön rajtoló Premier League-ben is egymás ellen kezdenek majd. Talán a legkevésbé csábító a James Wade-Terry Jenkins meccs, bár két major-döntőben is megküzdöttek már, igaz, annak majdnem tíz éve. A délután folyamán lép tábla elé a közönségkedvenc Peter Wright, ellenfele az angol Ian White lesz, aki a világbajnoki betli után próbál talpra állni. Nem lesz egyszerű dolga, az extravagáns skót a tavalyi esztendőben az egyik legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta. A skót-angol derbi után Michael Smith és Raymond van Barneveld veszi birtokába a színpadot. Taylorékhoz hasonlóan, ők is megmérkőztek az Ally Pally-ben, és szintén egy drámai meccset vívtak. Smith 3-0-ás vezetésről kapott ki, mérkőzésnyilat is rontott, most itt a lehetőség, hogy visszavágjon az ötszörös világbajnok holland legendának.

A drámai döntő szett Smith és Barney találkozóján:

Az esti etapban is igazi sztárparádé lesz, hiszen a címvédő és világelső Michael van Gerwen mellett a legutóbbi vb két döntőse, Gary Anderson és Adrian Lewis is a dobóvonal mögé áll, illetve Taylor és Klaasen is. Elsőként Lewist láthatjuk, méghozzá a belga hurrikán, Kim Huybrechts ellen. Utóbbi White-hoz hasonlóan csalódás volt Londonban, biztos ég benne a vágy egy jó szereplésre. Mint ahogyan világbajnoki címvédőként Anderson is egy jó szezonrajtban reménykedik, ehhez elsőként a holland gyorstüzelőt, Vincent van der Voortot kell legyűrnie. Az est utolsó összecsapásán Van Gerwen és az angol Stephen Bunting méri össze a tudását. Érdekes meccs lesz ez is, Bunting bár visszaesett az előző idényben, a vb-n újra a szebbik arcát kezdte mutogatni.

Első játéknap (január 30, szombat) programja:
Kezdés Játékos Odds (TippmixPro) Játékos Odds (TippmixPro)
Délután
14:00 Robert Thornton 2.55 Dave Chisnall 1.40
15:00 James Wade 1.35 Terry Jenkins 2.65
16:00 Peter Wright 1.35 Ian White 2.65
17:00 Michael Smith 1.70 Raymond van Barneveld 1.90
Este
20:00 Adrian Lewis 1.30 Kim Huybrechts 3.00
21:00 Phil Taylor 1.35 Jelle Klaasen 2.25
22:00 Gary Anderson 1.12 Vincent van der Voort 4.65
23:00 Michael van Gerwen 1.10 Stephen Bunting 4.85
A mérkőzések kezdési időpontja függ a találkozót megelőző meccs hosszúságától

Oszd meg véleményed a mérkőzésekkel kapcsolatban hozzászólásban vagy fórumunkon a darts-kibeszélőben, a tippjeinket pedig keresd a Logibet.com-on és aProtipp-rendszerben!