Sportfogadás

Íme hat jel arra, hogy bajban van a fogadásunk

Biztos tippek nincsenek, de ha néhány jó tanácsot betartunk, megkönnyíthetjük saját dolgunkat.

Több okból lehet egy fogadást elveszíteni. Vannak azok a tippek, amelyek szimplán nem hozzák a várakozásunkat és gyakorlatilag reménytelenül elmennek. Fájóbb példája a bukásnak egy kihagyott mezőnygól, egy buzzer tripla, egy wild pitch, egy üreskapus gól, a kezdő irányító lesérülése vagy éppen egy 93. perces, teljesen jelentéktelen bombagól. De van még egy kategória, a bizonyos "A fene egye meg.. Mégis mit gondoltam?" A Covers most összeszedte nekünk a hat biztos jelet, hogy a fogadásunk nagy bajban van.

Sorozatok elleni fogadás

"Ne akard elkapni a leeső kést" - mondja Steve Merril, a Covers elemzője. És bizony, néha hagyni kell, hogy maguktól megoldódjanak a dolgok, véget érjenek a szériák. Bizonyára mindenkinek ismerősek az alábbi mondatok:

- Most már muszáj kikapniuk
- Nem létezhet, hogy megint nyerjenek
- Minden sorozat megszakad egyszer...

Igen, a sorozatok azért vannak, hogy megszakadjanak, de ne mi akarjuk kitalálni, hogy mikor fognak. Egyszerűen nem éri meg.

Csalóka statisztikák

Gyakran az eredményjelző nem adja vissza, amit egy csapat teljesítménye tükröz. Erre a legjobb példa az amerikaifutball. Hiába tesz meg egy csapat 500 yardot és játszik minden játékos fantasztikusan, de ha van 2-3 turnover, már könnyen kikaphatnak, hiába játszottak igazából remekül. Mark Lawrence elemző egy egyetemi meccset hoz fel példának: A Missouri Tigers 22.5-ös favorit volt a Vanderbilt ellen pusztán azért, mert sokkal jobb volt a mérlegük. A Tigers hiába állt jobban, az utolsó meccseiken rendre kevesebb yardot szereztek, mint ellenfeleik, így látni lehetett, hogy nincsenek igazán formában. A hendikep ennek megfelelően is alakult. Ne induljunk ki pusztán a statisztikákból, mert olykor félrevisznek bennünket. Inkább nézzünk több meccset és győződjünk meg saját szemünkkel arról, mire is képes egy csapat

A tömeg ereje

Hajlamosak vagyunk néha túlságosan is beleszeretni egy-egy tippbe és ilyenkor befolyásol minket a fogadótársak véleménye. Ha azt látjuk egy jónak gondolt tippnél, hogy 70-80% hasonlóan vélekedik az esélyekről, mint mi, könnyebben tesszük meg, kevésbé mérlegelve a körülményeket. Erre kiváló példa a Minnesota Vikings-Atlanta Falcons NFL-tippünk is. Ne érdekeljen minket, hogy több százezer ember hogy szavaz egy meccsről, hiszen ezek nagy része csak lenyom egy gombot, amikor meglátja a párosítást. Elemezzünk, járjunk utána, ne pedig a szavazókra hallgassunk.

Ha nem akarsz kockáztatni, tarts tippmestereinkkel és látogass el a Protipp rendszerébe!

Kémia hiánya

A cikk a Miami Heat "Nagy Hármasát" (LeBron James, James Wade, Chris Bosh) hozza fel példának, amely a 2010-es "megalakulása" után 2-12-es ATS-mérleget (vagyis hogy az aktuális hendikepet milyen arányban sikerült hozniuk) produkált. Nem meglepő, hiszen ha egy teljesen új csapat épül, aminek kulcsembere még nem ismeri a játékostársakat, akkor idő kell, hogy összeszokjanak. Bölcs döntés tehát kivárni, amíg kiderül, mikre is lehetnek jók együtt a nagy sztárok, hiszen mint tudjuk: sok nagy név még nem egyenlő egy jó csapattal.

Sérülések rossz kiértékelése

A sérülés igen komoly faktor a sportfogadásban, egyáltalán nem vagyunk rá hatással és sokszor rosszul is értékeljük ki azt. Olykor túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy sztárjátékos kiválásának és elkezdjük pakolni az ellenoldalt, míg máskor kiegészítőembernek gondolt játékosok sérülése felett tekintünk el, hibásan. A példa ismét az amerikaifutballt említi: a Georgia egyetemi csapatából kivált a sztárfutó, Todd Gurley, erre a fogadók elkezdték pakolni az aktuális ellenfelüket. A tippelők ugyanakkor nem vették figyelembe, hogy pont a Georgiának olyan programja van, amely rendkívül hosszú kerettel rendelkezik. A mérkőzésen természetesen sima Georgia-siker született. 34-0, a hendikep pedig csak -3 volt. Ellenpéldának a Cleveland Brownst hozhatjuk, ahol Alex Mack center kiválását nem értékelték igazán túl a fogadók, pedig az egyik legfontosabb - és egyben legkevésbé megénekelt - poszt a centeré, hiszen tőle indul a labda. A Browns a következő három meccsen 52.7 yardot futott átlagban, ami nagyon kevésnek számít. Érdemes tehát egy-egy játékos sérülésénél megvizsgálni, mennyit is jelent valójában a csapat számára a kiválása és vajon kikkel lehet pótolni.

Elszalasztott hendikep

Ha van egy biztosnak tűnő hendikepünk, ne várjunk vele, amíg módosul. Órák, alatt is sok egységet tud változni a "nép nyomásának" köszönhetően egy-egy határ, akkor pedig minden egyes elszalasztott fél vagy egész pont fizikai fájdalmat tud okozni, ha a fogdásunk éppen ennyi múlik. Ajánlott tehát fogadásainkat minél hamarabb megtenni, főleg ha biztosak vagyunk benne, hogy egy "public betről" van szó, amire le fog csapni a világ és biztosan módosulni fog a line.