Sportfogadás

A sportfogadáshoz nagyobb tudás kell, mint a pókerhez - Billy Walters

  • th3PR0j3ct0r

Minden idők talán legjobb fogadója, Billy Walters a póker és a sportfogadás közötti különbségről, illetve a szerencsejátékok legalizációjáról beszélt egy interjújában.

A póker legalizációja előrébb tart az Egyesült Államokban, de Billy Walters szerint a sportfogadáshoz nagyobb tudás kell

"Ki tudja, talán az előttünk álló években valaki megvilágosodik, és a helyes irányba tereli majd a dolgokat" - kezdte mondanivalóját Billy Walters. "Én azonban nem tudom visszatartani addig a lélegzetemet" - utalt a sportfogadás jelenlegi helyzetére a világ leghíresebb fogadója.

Az Egyesült Államokban a sportfogadás legalizációja néhány hosszal le van maradva a pókertől, utóbbiról ugyanis biztosan tudják, hogy a képességek játéka. Walters azonban azzal is tisztában van, hogy a sportfogadás sem különb, hiszen a játékosoknak minden rendelkezésre álló információt elemezniük kell, ráadásul a kockázatot is jól kell tudni menedzselni annak érdekében, hogy profitot lehessen termelni.

"Voltam profi pókeres is, és tudom, hogy amennyiben jó játékos vagy, valóban a képességekről szól a játék. A sportfogadáshoz azonban jóval nagyobb tudás kell. Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy a sportfogadás is tudás alapú játék. Sorozatban 37 éve nyerek, és nem tudom, hogy mi számít tudásnak, ha nem ez."

Walters szerint a pókert hamarosan legalizálják majd az Egyesült Államokban, ami később a sportfogadást is segítheti. Ahhoz azonban, hogy az amerikai játékosok olyan könnyen fogadhassanak sportokra, mint lóversenyre, még nagyon sok időre van szükség:

"A lottó már legális, ráadásul lóversenyre is bármikor tudsz fogadni. Miért? Azért, mert a lóverseny-fogadások legalizációjáért befolyásos emberek lobbiztak, csakúgy, mint most a póker érdekében. A sportfogadás esetében ez azonban nem létezik, de a póker legalizációja után talán már ez is bekövetkezhet. Az emberek ugyanis ha tilos, ha nem, csinálják, nem számít, hogy legálisan vagy sem..."

Az NFL talán a későbbiek során komoly befolyással bírhat a legalizáció érdekében, Walters szerint ugyanis a fogadások óriási nézettséget generálnak a ligának.

"Van olyan, aki szerint az NFL annyira naiv, hogy ne tudja, ha nem létezne sportfogadás és fantasy football, akkor legalább 20%-kal esne a liga nézettsége? Ha Te irányítod az NFL-t, és tisztában vagy a jelenlegi helyzettel, akkor az lenne az érdeked, hogy minél hamarabb legalizáld a sportfogadást, ami mindenki számára a lehető legpozitívabb végkifejlet lenne."

A sportfogadást ellenzők leginkább a bundáktól tartanak, amire volt néhány példa már az Egyesült Államok történetében. Elég csak a korrupt NBA-bíróra, Tim Donaghy-re gondolni, vagy az Arizona State botrányára, ugyanakkor Walters szerint ezek az esetek rendkívül ritkák. Állítását azzal igyekszik alátámasztani, hogy szerinte a milliókat kereső profi sportolók nem kockáztatnának néhány tízezer dollárért cserébe:

"Vegyük az európai focit... Ne, mégsem, mivel az közel sem annyira szabályozott, mint az NFL. Azt kell mondanom, hogy az NFL, az NBA, az egyetemi kosárlabda és foci olyan tiszta, amilyen csak lehet."

Walters szerint a fogadóirodáknak és a játékosoknak is mindent meg kell tenni a jó ügy érdekében: "A fogadóirodák és a játékosok szempontjából is nagyon fontos lenne a piac legalizációja, ezt mindenkinek szem előtt kell tartania. Éppen ezért én minden tőlem telhetőt megteszek az ügy érdekében."

Walters az interjú végén a jelenlegi amerikai szabályokról is kifejtette a véleményét: "A tiltás nagyjából 13 évig tartott, majd rájöttek, hogy ez egyszerűen nevetséges. Hiába tiltják meg az embereknek az alkohol fogyasztását, attól a helyzet nem változik, ez a sportfogadás esetében is ugyanígy van."

"50 éve hatályos törvények vonatkoznak ránk, amiket akkor hoztak, amikor a sportfogadás még gyerekcipőben járt. Hol volt akkor még az internet... Ma pedig még mindig ezek az idióta szabályok érvényesek, ami egyszerűen irreális" - folytatta Walters.

"Biztos vagyok benne, hogy az elmúlt 20-25 évben a New York-i tőzsde hétfő reggeli nyitását követő egy-két másodpercben több szabályt sértenek, mint amennyit a sportfogadók fognak a következő ezer évben" - zárta az interjút a világ egyik legjobb sportfogadója.