Német foci

A Fradinak nem kellett, a Bundesligába még jó lehet

A német Bild szerint a Ferencvárostól december elején menesztett Ricardo Moniz is esélyes a Huszti Szabolcsot is foglalkoztató Hannover csapatának kispadjára.

Moniz csak rövid ideig marad munka nélkül?

Amint arról a hatharom.com is beszámolt, közel négy év után menesztették Mirko Slomkát a Bundesligában szereplő Hannover kispadjáról. A 46 esztendős tréner 2010 januárjában vette át a csapat irányítását, ám az idei szezonban mutatott gyenge teljesítmény után az elöljárók úgy döntöttek, mással képzelik el a folytatást.

A német sajtóban természetesen megindultak a találgatások, az egyik legnépszerűbb lapnak számító Bildnél a Fraditól december elején elküldött Ricardo Moniz az egyik legnagyobb favorit.

"A német piac elég szűkös. Európában is keresgélünk. Jelenleg nem vagyunk kiesőhelyen, elég bátrak lehetünk, hogy hosszabb perspektívában gondolkodjunk" - nyilatkozta Martin Kind sportigazgató, aki hozzátette: fontos szempont, hogy a leendő szakvezető beszélje a német nyelvet és lehetőleg ingyen megszerezhető legyen.

Mivel Ricardo Monizra mindkét feltétel érvényes, ezért nem kizárt, hogy a holland az OTP Bank Liga után a Bundesligában kap állást. A német sajtó kiemeli, hogy Moniz 2008 és 2010 között Martin Jol segítőjeként dolgozott a Hamburg csapatánál, és két hónapig vezetőedzőként is irányította a kikötővárosiakat. A Hamburg után Moniz a Red Bull-csoport csapatainál (Leipzig, Salzburg, New York) utánpótlásedzőként tevékenykedett, majd 2012-ben osztrák bajnok és kupagyőztes lett a Salzburg együttesével. Ezt követően ült le a Ferencváros kispadjára, ahonnan december 1-jén az eredménytelenségre hivatkozva menesztették posztjáról.

Moniz mellett több, külföldön is neves szakember neve is felmerült a Hannoverrel kapcsolatban, a legfrissebb hírek szerint a Baselt irányító Murat Yakin is esélyes lehet a posztra, bár a svájci cáfolta, hogy elhagyná a bázeli gárdát. A német sajtóban a legutóbb a Werder Bremennél dolgozó Thomas Schaaf, a fürthi Frank Kramer és Paderbornt dirigáló André Breitenreiter jöhet még szóba, mint Huszti Szabolcs leendő vezetőedzője.

A Hannover vezetőinek nem kell kapkodnia, hiszen a Bundesliga január végéig szünetel, ugyanakkor a téli alapozást már ajánlott lenne az új vezetőedzővel elkezdeni.