Sportcsillagok Gálaestje

A vizes sportoké volt 2013, Hosszú és Gyurta az év sportolója

  • MTI

A "címvédő" Gyurta Dániel lett az év férfi sportolója a magyar sportújságírók szavazatai alapján. A hölgyeknél a szintén úszó Hosszú Katinkát választották a legjobbnak.

Hosszú Katinka világbajnok úszó és Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó az év sportolóinak járó díjjal a Sportcsillagok Gálaestjén. MTI Fotó: Beliczay László

A barcelonai világbajnokságon 200 méter mellen aranyérmes, 24 éves úszó hatalmas fölénnyel lett első, csaknem 900 ponttal kapott többet, mint a 2008-ban győztes, ezúttal második kenus, Vajda Attila. Gyurta 2009 és az előző esztendő után harmadszor lett a legjobb. A harmadik helyen a világbajnoki ezüstérmes kalapácsvető, Pars Krisztián végzett.

Hosszú Katinka az idén 200 és 400 m vegyesen is győzött a barcelonai világbajnokságon, a rövidpályás világkupa-sorozatban pedig 55 érmet - köztük 32 aranyat - nyert, és az összetett pontversenyben is diadalmaskodott. Mögötte a kajakos Kozák Danuta lett a második, aki vb-aranyat nyert K-1 500 méteren, valamint a női négyes és a 4x200 m-es váltó tagjaként is. A harmadik helyen a budapesti birkózó-vb-n az 59 kilogrammosok között aranyérmes Sastin Marianna végzett.

A csapatoknál az idei világbajnok férfi vízilabda-válogatott hódította el a címet. A második helyre a Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata futott be, megelőzve a budapesti vb-n aranyérmes férfi párbajtőrcsapatot. A férfi vízilabdacsapat 2003 óta negyedszer nyerte el az elismerést.

A 2013-as év női sportolója, Hosszú Katinka világbajnok úszó, férjével, edzőjével, Shane Tusuppal, az év edzőjével. MTI Fotó: Beliczay László

Az Év edzője Hosszú Katinka edző-férje, Shane Tusup lett. Az amerikai tréner szoros versenyben, 57 ponttal előzte meg a tavalyi győztes Széles Sándort, Gyurta Dániel mesterét. Tusup személyében első alkalommal hirdettek külföldi győztest a voksolás 1958 óta tartó történetében. A harmadik helyen szintén külföldi szakember, a spanyol Ambros Martin, a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzője végzett.

A legjobb szövetségi kapitánynak Benedek Tibort választották. A férfi vízilabda-válogatottal az idén világbajnokságot nyert szakember először érdemelte ki ezt az elismerést - ez volt az első éve a nemzeti csapat élén. A 41 éves szakvezető játékosként három olimpiai bajnoki címet nyert, valamint világ- és Európa-bajnok is volt. A második helyen a tavaly is "ezüstérmes" Storcz Botond, a kajak-kenusok kapitánya, míg a harmadikon az előző évben is a képzeletbeli dobogó alsó fokára állt Kiss László, az úszók vezetője végzett.

Az Év férfi sportolója választás dobogósai:
1. Gyurta Dániel 1706 pont
2. Vajda Attila 824
3. Pars Krisztián 347
Az Év férfi sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Osváth Richárd, kerekesszékes vívás
2. Boronkay Péter, triatlon
3. Sors Tamás, úszás
Az Év női sportolója választás dobogósai:
1. Hosszú Katinka 1758 pont
2. Kozák Danuta 866
3. Sastin Marianna 627
Az Év női sportolója választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Biatovszki Mira, sportlövészet
2. Biacsi Ilona, atlétika
3. Berente Judit, atlétika
Az Év csapata választás dobogósai:
1. Férfi vízilabda-válogatott 1456 pont
2. Győri Audi ETO KC 912
3. Férfi párbajtőrcsapat 758
Az Év csapata választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Női kerekesszékes vívócsapat
2. Padlóhoki válogatott
3. 5000 méteres utcai futócsapat
Az Év edzője választás dobogósai:
1. Shane Tusup, úszás 874 pont
2. Széles Sándor, úszás 817
3. Ambros Martin, kézilabda 755
Az Év edzője választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Beliczay Sándor, vívás
2. Dr. Petrov Anatolij, úszás
3. Balla Péter, triatlon
Az Év szövetségi kapitánya választás dobogósai:
1. Benedek Tibor, férfi vízilabda 1591 pont
2. Storcz Botond, kajak-kenu 657
3. Kiss László, úszás 589
Az Év szövetségi kapitánya választás dobogósai a fogyatékosoknál:
1. Sós Csaba, úszás
2. Litavecz Anna, triatlon
3. Schiller-Kertész Judit, atlétika
Az 56. Sportcsillagok Gálaestje győzteseinek nyilatkozatai:
Gyurta Dániel, az év férfi sportolója: "Hatalmas elismerés és megtiszteltetés ez a cím, és külön öröm, hogy ezúttal a magyar sport egyik legendájától, Balczó Andrástól vehettem át. Nagyon meghatottak a szavai, amelyeket hozzám intézett. Elsősorban a megszerzett címeim megvédése motivál a jövőben, ugyanis ilyen erősnek még nem éreztem magam. Természetesen dolgozunk rajta, hogy 100 méteren is még jobb legyek, Londonban már látszott ennek az eredménye. Három világbajnoki címem között nem tudok különbséget tenni, 2009 volt az első, az azért fantasztikus, két évvel később legyőztem Kitadzsimát, míg idén sorozatban harmadik vb-aranyamat gyűjtöttem be, amire korábban csak nagyon kevesen voltak képesek."
 
Hosszú Katinka, az év női sportolója: "Tökéletes évet zártam, s ennek megkoronázása ez a díj. A tavalyi gyengébb évemet követően számos változás állt be az életemben, ezek együtt elősegítették, hogy ismét a csúcsra jussak. Talán a két legfontosabb az edzőváltás és hogy hazaköltöztem. Ennek köszönhetően 24 órában profi sportoló, úszó tudok lenni."
 
A férfi vízilabda-válogatott, az év csapata nevében Nagy Viktor: "Már az is nagy megtiszteltetés volt a számunkra, hogy az első háromban voltunk, és fantasztikus volt az év legjobb csapataként a színpadon állni. Megtisztelő ez a díj, köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott!"
 
Benedek Tibor, az év szövetségi kapitánya: "Őszintén szólva bíztam abban, hogy a csapat is és én is megnyerjük ezt a díjat, amire nagyon büszkék vagyunk. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés méltó lezárása az idei, sikerekben bővelkedő évnek."
 
Shane Tusup, az év edzője: "Nagyon meglepődtem, amikor meghallottam a nevemet, már az is öröm volt számomra, hogy a jelöltek között vagyok. Büszke vagyok a díjra, különösen azért, mert ha ránézek a vándorserlegen szereplő nevekre, akkor arra gondolok, hogy nagy megtiszteltetés ilyen kiváló edzők után megkapni ezt az elismerést."