Bundesliga

A Bayern nyomatékosította, ki az úr Németországban

A címvédő Bayern München 3-0-ra legyőzte a trónkövetelő Borussia Dortmundot a német labdarúgó-bajnokság csúcsrangadóján.

A kép ellenére sportszerű volt a rangadó - Fotó: AFP

A Bundesliga őszi szezonjának legfontosabb meccsét rendezték szombat délután, a címvédő Bayern München legnagyobb hazai riválisához, az utóbbi években európai szinten is meghatározó klubbá fejlődött Dortmundhoz látogatott. A bajnoki cím (még) nem forgott kockán, de a bajorok tisztában voltak vele, ha nyernek a Signal-Iduna Parkban, hét pontra hízik előnyük a fekete-sárgák előtt, nagy lépést tesznek a címvédés felé. A csúcsmeccs előtt a német válogatottban egymás oldalán küzdöttek sokan a mai ellenfelek közül. Sőt, Joachik Löw szövetségi kapitány pártatlanságát is megkérdőjelezték a német sajtóban.

Az idényben egyszer már összecsaptak a felek, a Szuperkupában 4-2-re győzött a Borussia - ez gyógyír volt a BVB híveinek a májusi, BL-döntőben elszenvedett vereségre. A Bundesliga talán jelenlegi legnagyobb sztárja, Franck Ribéry bordatörés miatt hiányzott a rangadóról, Pep Guardiola Arjen Robbent vezényelte a bal oldalra, Thomas Müller kezdett a jobb szélen. A hazaiaknál viszont több kulcsember kidőlt a meccsre, Kevin Grosskreutz volt az egyetlen biztosabb pont, amúgy ő is a sérült Lukasz Piszczek helyére épült be.

Noha a mezőnyben inkább a bajorok domináltak az első félidő első felében, a nagyobb lehetőségek az esélytelenebbnek tartott hazaiak előtt adódtak. A 3. percben Lewandowski kapta meg a labdát, és hat méterről a kapu fölé vágta. A vendégek első feljegyezhető helyzete a 17. percben volt, Kroos távoli lökete kerülte el két méterrel a jobb alsót. A 21. percben igazi dortmundi ellentámadást láthatott a több mint 80 ezer néző, Grosskreutz adta be a labdát, Neuer és Dante közösen tisztázott Lewandowski elől. A 29. percben Boateng elcsúszott, Reus csapott le a labdára, és 18 méterről tüzelt, Neuer hatalmasat védett.

Ezután fordult a kocka, a Bayern volt közelebb a gólhoz. A 35. percben Weidenfeller ért oda Mandzukic, aztán fél perccel később Müller lövésére. A 37. percben Mandzukic hajszállal maradt le Robben bal oldali beadásáról.

Hazai lehetőséggel folytatódott a mérkőzés a második játékrészben, az 50. percben Bender emelte be a labdát Lewandowskinak, aki visszahúzta a fejét, de ígyis majdnem behullott a labda a hálóba. Öt perccel később felharsant a füttykoncert, érkezett a pályára a Dortmunból a bajorokhoz igazolt Mario Götze. A 60. perc környékén állandósult a Bayern jelenléte a dortmundiak tizenhatosánál, de egyszer-egyszer a hazaiak kiszabadultak a szorításból, egy ilyen alkalommal Boateng tanárian szerelte Reust. A 67. percben érkezett az első gól: Götze 14 méterről a jobb alsóba csavart (0-1).

Götze nem ünnepelt gólja után - Fotó: AFP

A 71. percben egyenlítést szalasztott el Jürgen Klopp együttese: Grosskreutz jobbról ívelt a túloldalra Mhitarjanhoz, aki túl sokat pepecselt a labdával, Neuer védeni tudott. Két perc múlva Reus ütemtelen, váratlan lövését szedte ki a a német válogatott kapusa a bal alsóból. A 85. percben döntött a Bayern: Robben iramodott meg a bal szélen, 12 méterről szép mozdulattal a hosszú sarokba emelt (0-2). Ezután szétesett a Borussia szükségvédelme, Thomas Müller már-már kiütéssé alakította az eredményt (0-3).

A Bayern hat bajnoki óta volt nyeretlen a BVB ellen, ezt a rossz szériát most megszakította, és nyomatékosította egyeduralmát Németországban. A BVB zsinórban harmadszor kapott ki, kedden pedig már a Napolit kellene legyőznie a Bajnokok Ligájában, ha tovább akar jutni.

A Bőrnadrágosok 3-0-ás sikerével a PROTIPP rendszerben javasolt tippünk nyertesnek bizonyult.

Bundersliga, 13. forduló:
INFO Borussia Dortmund-Bayern München 0-3 (0-0) PROTIPP
[1479098] 2013-11-23 18:30:00 Borussia Dortmund - Bayern Münchenx;