Bulvár

Siker, pénz, szerelem - híres párkapcsolatok a sport világából

Nem a kiváló golfozó Tiger Woods és az olimpiai bajnok alpesi síző, Lindsey Vonn szerelme az első, amikor két sikeres sportoló a magánéletben is egymásra talál.

Tekintetbe véve, hogy a golfozó Tiger Woods és az olimpiai bajnok síző, Lindsey Vonn kapcsolatárólaz utóbbi hetekben nem nagyon látott napvilágot újabb hír, joggal gondolhatjuk, hogy a sportvilág legújabb sztárpárosának viszonya nem csupán futó kapcsolat lesz. A világ egyik legismertebb sportolójának számító Woods (aki nem mellesleg elsőként lépte túl a sportból keresett pénzdíjaival az egymilliárd dolláros küszöböt) évekig a golfvilág ünnepelt sztárja volt, mígnem felesége megcsalása és a bulvársajtót hónapokig témával ellátó dörgedelmes válása után messze került régi formájától. Az általa is beismert szexéhsége vezette más nők karjaiba, amelyet svéd modell felesége ugyan egy ideig tolerált, majd kicsapongásait megunva - a Woods vagyont alaposan megcsapolva - kiadta az útját.

A számos nagy világcég által is támogatott, 14-szeres major győztes Woods a botrányok hatására több szponzorát is elveszítette ugyan, ám másfél év mélyrepülés után mostanra újra visszatalált a sikerekhez vezető útra, ismét tornákat nyert  - a hétvégén éppen az ötödik major tornának nevezett Players Championshipen bizonyult a legjobbnak, közel kétmillió dollárt kaszálva. Emellett pedig a még mindig egykori férje (hivatalosan nem váltak el) nevét viselő Lindsey Vonn mellett újra párra talált, így magánélete is rendbe jött. A golfvilág trónjára újra felülő színesbőrű sportoló és az alpesi lejtők ünnepelt szépsége az idei tél végén talált egymásra. Bár a schladmingi vb-n megsérülő 28 esztendős Vonnért a nála kilenc évvel idősebb Woods saját magánrepülőgépét küldte el Ausztriába, akkoriban még titkolóztak az alakulóban lévő kapcsolatról, szerelmüket végül március végén vállalták fel először hivatalosan is. Igaz Las Vegasban már lehet arra is fogadni, hogy meddig marad együtt a sztárpár - ha 2015 januárjáig sem szakítanak, a bátor fogadók négyszeres pénzt tehetnek zsebre. A sportos amerikai álompár kapcsán összehoztunk nektek egy rövid gyűjteményt  a sportvilág híres szerelmes párjairól:

Nem kell messzire mennünk sem időben, sem pedig térben a legújabb "hálivúdi-sztoriig", elég csak a korábbi kiváló labdarúgó, Vincze Ottó és a friss BL-győztes kézilabdázó, Görbicz Anita kapcsolatára és győri foci-csapat hétvégi bajnoki meccsének szünetében lezajlott lánykérésre utalni. És ha már Győr, akkor a Nikola Trajkovics - Katrine Lunde Haraldsen pár mellett sem mehetünk el szó nélkül, akik szintén a sporton keresztül ismerkedtek meg egymással a kisalföldi városban. Mellettük természetesen sok hazai és külföldi sportoló páros akadt az elmúlt évtizedekben, amelynek tagjai sikereik idején jöttek össze, igaz aztán közülük nem mindenki maradt meg a másik mellett. A két kiváló teniszező, Steffi Graf és Andre Agassi alkotja talán a legismertebb olyan párost, amely a sportolói pályafutásuk befejezése után is együtt maradt. A 2001-es házasságkötésük óta ráadásul két csodás gyermek  - Jaden-Gil (11) és Jaz-Ellie (9) - is boldogítja a Las Vegasban otthonra lelt dúsgazdag ex-teniszezőket.

A teniszező hölgyek persze manapság is nagyon kapósak, gondoljunk csak a dán Caroline Wozniacki és az észak-ír golfozó Rory McIlroy immáron lassan két éve tartó kapcsolatára. De Marija Sarapova is szépen gyűjtögeti a sportbeli "trófeákat", a kiváló kosaras Sasa Vujacsics után mostanában sporttársával, a szintén teniszező Grigor Dimitrovval hozzák őt kapcsolatba. A legjobb indiai teniszező, Sania Mirza számára nem alakult ennyire könnyen a párválasztás, kultúrák és politikai játszmák sűrűjében is okosan kellett navigálni, míg három éve hozzámehetett a pakisztáni krikett nagy alakjához, Shoaib Malikhoz. Persze a teniszpályák környékén sem minden fenékig tejfel, a belga Kim Clijsters és az ausztrál Lleyton Hewitt ugyan 2001-es egymásra találásuk után két évig boldog párt alkottak, ám később csak az eljegyzésig jutottak, esküvőig már nem. Mint ahogy '74-ben Chris Evert és Jimmy Connors viharos szerelme sem bizonyult hosszú életűnek.

A német kézilabda élet fenegyerekének számító Stefan Kretzschmar és a csodaszép úszó, Franziska van Almsick párkapcsolata is viharosan alakult annak idején, a 2000-es nyári olimpia idején kibontakozó szerelmük azonban így is kitartott négy évig. A német úszók közül manapság a kétszeres olimpiai bajnok Britta Steffen kerül be a leggyakrabban a bulvárhírekbe, különösen 2010 májusa óta, amikor a világbajnok Paul Biedermann lett a párja. Nálunk is volt a közelmúltban úszó a sztárpárok között, igaz Verrasztó Evelyn és a londoni olimpián kajak-kenuban győztes Dombi Rudolf románca idén januárban véget ért. Szintén véget ért már korábban a kiváló kenus Hoffmann Ervin és az olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin majd 13 évig tartó párkapcsolata. Jól alakul viszont Kucsera Gábor és a váciak szépséges irányító-átlövőjének, Tápai Szabinának a viszonya, amely hamarosan gyermekáldást is hozhat az együtt viszonylag ritkán mutatkozó sportoló pár életébe. Kevésbé szerepel(t) a hírekben az egyaránt olimpikon Pulai Bence és Dara Eszter, valamint a szintén a medencék partján egymásra találó Jakabos Zsuzsanna és Molnár Ákos szerelme.

Az atlantai olimpiához köthető két kiváló magyar sportoló megismerkedése, a még mindig aktívan párbajtőröző Imre Géza és a korábbi ferencvárosi kézilabdás kedvenc, Kökény Beatrix sportsikereik mellett immáron két közös gyermekére is büszke lehet. Ebből a korszakból az olimpiai bajnok Nébald György és a pekingi bronzérmes Mincza-Nébald Ildikó is kiemelhető, akik képesek voltak a pást mellől induló kapcsolatukat a civil életükre is "átmenteni". A kétszeres olimpiai bajnok vívó, Schmitt Pál és a tornász Makray Katalin kapcsolata is közismert, nem mellesleg azért is, mert lányaik évekig a mára legendássá nemesült, "TV-torna" névre hallgató televíziós műsorban szerepeltek.

Ha még jobban visszamegyünk az időben, akkor Emil Zatopek és a szintén cseh Dana Zatopkova házassága emelhető ki, az atléta pár ugyanis még azt a különlegességet is magáénak vallhatja, hogy két tagja egyazon napon lett olimpiai bajnok Helsinkiben, 1952-ben. Annak idején a magyar olimpiai bajnok vízilabdázóink sem adták alább, ők is sikeres sportolókat vettek feleségül, közülük pedig jó néhány egyenesen olimpiai bajnok társnőik kegyeit keresték. Így vált ismert sportolói párossá annak idején Gyarmati Dezső és Székely Éva, Lemhényi Dezső és Tass Olga vagy éppen Markovits Kálmán és Szőke Katalin. A sportbeli szerelmek tárháza természetesen évről-évre bővül, korábbi cikkünkben néhány sportszerelem részletesebb történetéről is olvashattok. De kíváncsiak vagyunk arra, hogy ti kire, kikre emlékeztek szívesen, akiket szintén a sport hozott össze. Netán ti tudjátok, kivel, kikkel kell "összepárosítani" a sportolókkal folytatott szexuális kapcsolatairól botránykönyvét jelenleg is író Szepesi Nikit?