Férfi kézilabda BL

Idén sem sikerült - a Kiel most mosolyogva távozhat Veszprémből

  • VNA

Az első félidőben végig vezetett, a végére azonban elfáradt a Veszprém, így idehaza is vereséget szenvedett a Kieltől, ezzel búcsúzott a Bajnokok Ligája küzdelmeitől.

Daniel Narcisse (b) és Renato Sulic, a Veszprém játékosa (k) és Momir Ilic a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén, az MKB Veszprém-THW Kiel találkozón 2013. április 27-én Veszprémben. MTI Fotó: Kovács Anikó

A múlt vasárnapi összecsapáson a vendég veszprémiek a 47. percben még 28-22-re vezettek, ám közvetlenül a lefújás előtt szerzett góllal végül a 2007-ben, 2010-ben és tavaly győztes Kiel 32-31-re nyert. Ezzel együtt a legrangosabb kupában 200. mérkőzését vívó Veszprém ilyen kedvező helyzetből még soha sem várhatta hazai pályán negyeddöntős visszavágóját, így jó esélye volt, hogy első magyar csapatként bejusson a 2010 óta létező Final Fourba. A csapat 2006 óta nem jutott be a legjobb négy közé, míg a Kiel azt szerette volna elkerülni, hogy - mint eddig minden Final Four-címvédő - lemaradjon a soron következő négyes döntőről.

Noha remek napsütéses idő volt odakint, a szurkolók csaknem egy órával a kezdés előtt a csarnokban, a helyükön voltak, és parádés hangulatot varázsoltak már a bemelegítés alatt a zsúfolásig megtelt arénában.

A meccs elején az első összecsapáson 11 gólig jutó Nagy gyorsan kétszer villant, közben Fazekas háromszor is bravúrral védett. Emberelőnyben sikerült 5-1-re ellépni (7. perc), azonos létszámnál viszont feltámadtak a németek, és egyenlítettek (5-5). Ugalde és a hazai kapus pillanataival visszaállt a rend, ám Iváncsik Tamás büntetőt rontott. Állandósult a "két gól közeli" állapot, ráadásul Sprenger ziccert, Ilic pedig hétméterest rontott. Aztán Schuch kiállításánál Fazekas helyett mezőnyjátékos ment be, és sikerült 11-7-re elhúzni. Kisvártatva időt kértek a vendégek, és a szünetig meg tudták felezni a hátrányukat.

 

Sulic kiállításával kezdődött a második félidő, és ismét kiegyenlített a Kiel (15-15), fordítani azonban nem tudott. Nagy tüzelte a pirosba öltözött szurkolókat, és a fülsiketítő hangorkán nem hagyott alább. A veszprémiek egy-két góllal vezettek, míg nem Sulic újabb büntetést kapott, és nem maradt el a fordítás az exveszprémi Vujin góljával (47. perc: 22-23).

Időt kért a hullámvölgybe került MKB, de a vendégek már alig hibáztak, ráadásul a dán bírók több ítéletükkel is borzolták a kedélyeket. Egyre nagyobb lett a baj, kevesebb mint tíz perccel a vége előtt, 23-25-nél Alilovic térdsérülést szenvedett, visszaállt Fazekas a kapuba.

Már csak nyolc perc volt hátra, amikor 26-23-ra elhúzott a Kiel, így a hátralévő időt négy góllal kellett volna megnyerni. A hajrában már birkózásra és - főleg a vendégek részéről - színészkedésre is jócskán volt példa, csak éppen nem tudott két gólon belülre jutni a házigazda. Az idő a németeknek dolgozott, és bár Narcisse-t kiállították, végül ezt a találkozót is a Kiel nyerte.

A Veszprém eddigi legjobb eredménye a legrangosabb kupában a 2002-es döntőbe kerülés volt. Azóta kétszer sikerült eljutnia a legjobb négy közé (2003, 2006), ötször a nyolc közé (2004, 2005, 2007, 2009, 2010), az utóbbi két kiírásban a 16 közé, míg 2008-ban a 32 közé, ám ez utóbbi évben KEK-trófeával tudott vigasztalódni.

Az elődöntők sorsolását csütörtökön 11 órakor tartják Kölnben. A Final Fourt június 1-jén és 2-án rendezik ugyancsak a német nagyvárosban.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, 2. mérkőzés
MKB Veszprém - THW Kiel (német) 28-29 (14-12)
Veszprém, 5000 néző. V: Olesen, Pedersen (dánok)
MKB Veszprém: Fazekas – Gulyás P. 3, NAGY L. 5, CHEMA 4, SULIC 5, Terzic,UGALDE 5. Csere: Alilovic (kapus), Schuch, Iváncsik T. 1 (1), Oneto, Dzsamali 1, Laluska, Császár 4 (4), Iváncsik G
THW Kiel: Omeyer – Sprenger, VUJIN 7 (1), Toft Hansen 1, Ilics 2 (2), JÍCHA 7, Sigurdsson 2. Csere: Palicka (kapus), NARCISSE 3, Ahlm 3, Pálmarsson 3, Ekberg 1
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 4/3
Továbbjutott: a Kiel, kettős győzelemmel, 61-59-es összesítéssel
 
A további mérkőzések:
Barcelona (spanyol)-Atlético Madrid (spanyol) 32-24 (15-9)
Továbbjutott a Barcelona 52-49-es összesítéssel
 
vasárnap:
Kielce (lengyel)-Metalurg Szkopje (macedón) 17.00 (27-25)
Hamburg (német) - Flensburg-Handewitt (német) 18.30 (32-26)

Mérkőzés utáni nyilatkozatok: 

Percről percre
MKB Veszprém - THW Kiel

Sajnos a veszprémi csapat az emberhátrányokat nem jól viselte, ezekben a helyzetekben sok gólt kapott és Fazekas sem védett túl jól a második félidőben. A helyére beálló Alilovic szerencsétlen körülmények között sérült meg. A Kiel kettős sikerrel 61-59-es összesítéssel jutott be a Bajnokok Ligája legjobb négy együttese közé.

60. perc - Kapunk még egy esélyt, belemenés, de nem tudunk gólt szerezni, a túloldalon pedig a Kiel megőrizte előnyét és a kieli siker után Veszprémben is győz...

59. perc - Császár mozgatja el az ellenfél védőjét, Ugalde a nagy passzt belövi a hosszú felsőbe (28-29)

59. perc - A kapufa ezúttal velünk van, a kipattanó Nagy Lászlóé, a támadást Narcisse csak egy kiállítás révén tudja megállítani. Utolsó esély, három gól kéne, kapott gól nélkül másfél perc alatt. A magyar nőknek a sydney-i olimpián összejött az osztrákok elleni negyeddöntőben...

58. perc - Ugalde tör bal oldalról, Sprenger a vonalon áll, így megadják a dán bírók a hetest, amit Császár lő megint (27-29)

57. perc - Megint nagy mázlija van a Kielnek, kizárjuk őket messzire, de Jicha lövése a blokkon megpattan, így a jobbra mozduló Fazekas mellett a labda behull a bal sarokba (26-29)

57. perc - Narcisse érzi úgy, hogy fejbevágták őt, elterül a földön, de nem volt semmi "komoly", mehet tovább a kieli emberhátrány

56. perc - Nagy László törne be, Ahlm lerántja, két percre mehet ki. Gyorsan kell támadni, megvan végre a húzás, Gulyás Péter fejez be a jobb szélről, még van remény (26-28)

56. perc - Sajnos most a szerencse sincs velünk, Palmarsson balról sodródott be, éles szögből leadott lövése a hosszú kapufáról pattant be (25-28)

55. perc - Rodriguez vállalkozik egyéni akcióra, egy emberen áthúzza magát, majd a bal sarokba lő (25-27)

54. perc - Vujin jobb oldali lövését védi ugyan Fazekas, de a kipattanó a németeké, egy rövid labdázás után megint Vujin próbálkozik, ezúttal már sajnos eredményesen (24-27)

Erre most a németek kérnek időt, Alfred Gislason szeretné rendezni a sorokat.

53. perc - Nagy László tör be, lerántják, de nincs hetes, csak szabaddobás...Most bejátszás Sulicnak, őt faltolják, ezt már nem lehet nem befújni... A hetes megint Császár lövi, jól (24-26), Omeyer lábai közé, kicsit pimaszul...

52. perc - A németeknek most minden bejön támadásban, Marcus Ahlm tör be és a meglepett Fazekas válla fölött lő gólt (23-26)

51. perc - Egy ártatlannak tűnő, hazacsorgó labdára mozduló Alilovic megsérül a jobb lábán, le is kell cserélni, szerencsére utána a németek eladják a labdát

49. perc - Alilovic véd, a labdával azonban hiába indul a Veszprém, elveszik, a visszaindításból Sigurdsson eredményes (23-25)

48. perc - Nagy László most helyrehozza az iménti hibáját, forintos labdát varázsol Sulic kezébe, aki befordul, és már csak egy "oda" (23-24)

47. perc - Sajnos Nagy László eladja a labdát, a félelmetes német lerohanás megint bejön... (22-24)

Carlos Ortega érzi, hogy kell az új impulzus, így a 47. percben időt kér.

47. perc - Sajnos a támadásban megint nem megy, Terzic lövését fogja könnyedén Omeyer, az ellentámadásból pedig a jobb oldalról Vujin tör be akadálytalanul (22-23)

46. perc - Emberhátrányban kockáztatunk, a kapus lemegy, bejön helyette egy megkülönböztető mezes játékos, de sajnos eladjuk a labdát, Narcisse a félpályáról az üres kapuba lő (22-22)

45. perc -  A két dán bíró összezavarodik, egyikük kifelé, másik befelé ítél, így jönnek a németek. Sajnos beállósból Alhm bedobja, ráadásul sajnos Sulicot kiállítják két percre (22-21)

44. perc - Terzic tört be erőszakos bal oldalon, ezúttal hetest kap a Veszprém. A labda mögé Császár Gábor áll oda, be is dobja a német cserekapus, Andreas Palicka mellett (22-20)

Érett a veszprémi kapuban a csere, Alilovic a hetes után marad bent.

42. perc - Sajnos megint heteshez jutnak a németek, ezúttal az Alilovic mágia sem segít, Vujin belövi (21-20)

42. perc - Kell nagyon a bal szél is, Ugaldéra húzzák ki a labdát a szélre, aki hatalmas ejtéssel teszi be a hosszú sarokba a labdát Omeyer fele fölött (21-19)

41. perc - Megint a beállós jön, Sulic újabb góljával vezetünk, a jobb oldalról azonban a németek megint feljönnek egyre (20-19)

40. perc - Kiegészülnek a németek, Palmarsson ezúttal nem szélről, hanem balátlövőből talál be (19-18)

39. perc - Ártatlan helyzetben Palmarsson balról kapura teszi, Fazekas addig pattogtatja a labdát, míg az a saját kapujába kerül. (19-17)

38. perc - Végre egyszer a dán bírók elveszik a németektől a labdát, az ellentámadásból Rodriguez lő gólt (19-16), hab a tornán, hogy Ilicet két percre kiküldik

37. perc - A túloldalon a kapufa most velünk van, a kipattanó után Sulic lő beállósból (18-16)

37. perc - Nagy László betör és átemel (!), Omeyer erre nem számított (17-16)

36. perc - A hátrányokból nem jövünk ki jól, Jicha hatalmas felugrás után lő gólt (16-16)

36. perc - Omeyer bravúrral véd, majd Terzic kis híján emberhátrányban is labdát lop...

35. perc - Sajnos védekezésben megint kiállítás Schuch ellen... :( Még jó, hogy Narcisse mellé lövi kilenc méterről.

35. perc - Nagyon megállt a támadójáték, még jó, hogy Terzic betört és csak szabálytalanság árán tudták megakadályozni a gólszerzésben, a hetest Császár Gábor lövi be (16-15)

33. perc - Sajnos eladjuk támadásban a labdát, a gyors indítás végén Jicha fejez be, megint egál (15-15)

32. perc - Megint gyorsan végighúzza a Kiel, a bal oldalról Sigurdsson fejezi be az akciót a hosszú felsőbe lő (15-14)

32. perc - Chema Rodriguez második gólját lövi, soha rosszabbkor, hátrányból (15-13)

31. perc - Sajnos előnyben gyorsan végighúzza a Kiel a támadást, Vujin fejez be jobbátlövőből (14-13)

A két gól elég lehet a végén, de kőkemény második félidő elé nézünk, ahol ráadásul emberhátrányban is kell majd kezdeni az első két percben. A németek türelmesen támadtak az első félidőben, a dán bírók pedig asszisztáltak is ehhez, rendre engedték az ellenfelet támadni és hiába volt fent a kezük, nem vették el egyszer sem passzivitásért a Kieltől a labdát. A magyar támadások rendben vannak, sikerült jól elosztani mindkét oldalról a gólokat, a két gólos különbséggel most látatlanban ki is egyeznénk a végére. "Hazai pályát" egyelőre nem nagyon fújnak a bírók, persze éppen elég lesz, ha majd a végjátékban kapunk mi is hasonló "hátszelet", mint a Kiel kapott az első mérkőzésen. Fújjunk egyet...

30. perc - Öt másodperc van még hátra, hat az öt ellen jön a Kiel, Narcisse ugrik fel a sztratoszférába, csökkent egyet a hátrányon (14-12)

30. perc - Jamali szórja el fölé tiszta helyzetből, de sajnos még van 25 másodperc hátra, jönnek a németek. Sőt mi több, Sulicot keménykedésért két percre ki is állították...

Carlos Ortega 42 másodperccel a vége előtt érzi úgy először, hogy időt kell kérnie, három gól ide, de még egy támadás belefér. Reméljük csak egy és az góllal ér véget.

29. perc - Kivédekezzük a támadást, Nándi véd, de a kipattanó sajnos a németeké, Vujin be is lövi, majd szúrós szemmel néz Schuchra, akitől szerinte kapott egyet lövés közben. (14-11)

Jön a kritikus utolsó két perc, jó lenne tartani az előnyt, Omeyer véd egyet, majd jól fogjuk meg a Kiel ellentámadását lábbal. Sokadszor adják vissza a Kielnek a sporik a labdát, megint hosszasan támadhatnak a németek

28. perc - Vujin azt hiszi, minden bemegy, de nem, sistergős, talpról eleresztett lövése a kapufát is súrolva megy fölé.

27. perc - Jamali tör be, ezúttal magára vonja a védők figyelmét, így Nagy László előtt nyílik folyosó, aki be is lövi (14-10)

26. perc - Bejön csereként balátlövőbe az iráni Jamali, emelkedik, mint Perez és máris a bal felsőben a labda (13-9), Sajnos ugyanezt megcsinálja jobbról felkanyarodva Vujin is, igaz ebbe Fazekas beleér még (13-10)

25. perc - Sajnos Császár Gábor ellépi, a gyors ellentámadásból Jicha szerzi meg az újabb német gólt (12-9)

24. perc - Megint hosszasan támadnak a németek, Aron Palmarsson lövi el jobb oldalról, Fazekas lábbal kitolja

Döbbenetes jelenet, a Kiel időt kér, már a műsorközlő is teli torokból üvölt, hogy "Time out", mire vagy hatodszorra észre is veszik a nagy hangzavarban semmit sem halló dán sporik.

23. perc - Újabb akció a jobb oldalon, Gulyás Péter a második helyzetét is gólra váltja (12-8)

22. perc - Sajnos jó a bejátszás a németeknél, Ahlm kapja meg a labdát, be is dobja (11-8)

21. perc - Chema Rodriguez egyéni akciója, betör, eldobja Omeyer mellett, megint négy ide (11-7)

Sokáig nem örülhetünk, Schuchot kiállítják, érett már védekezésben a Veszprémnek is a két perc, ráadásul hetes, ezt Ilic kihagyja, mert a csereként a hetes erejéig bejövő Alilovic kirúgja lábbal, marad a három gól,

20. perc - Végre a jobb oldal is megszólal, onnan is jön egy gól, ki más, mint Gulyás Péter lövi (10-7)

Megint hosszasan támadnak a németek, Jicha ezúttal bal oldalról besodródva mellé lövi, gyorsan eladjuk támadásban, az ellentámadásból Sprenger ziccerét fogja Fazekas Nándor.

17. perc - Oneto ellen fújnak támadót, megint jöhet előre a Kiel.

17. perc - A jobb oldalról felkanyarodó Vujin lő nagy gólt a bal felsőbe (9-7)

15. perc - Még előnyben játszik az MKB, Nagy László jó ütemben kapja a labdát, emelkedik és gól (9-6)

15. perc - Sajnos emberhátrányban majd egy percet tud támadni a Kiel, végül Jicha bal oldali cundere csorog be a kapufáról (8-6)

14. perc - Ilicet kiküldik két percre, sajnos a hétméterest Iváncsik Tamás kihagyja, pontosabban Omeyer lábbal véd !

13. perc - Bal szélről tör be Sigurdsson, ejt, a labda a kapufáról kijön, szép indulás végén a beállós Sulic szerez gólt (8-5)

12. perc - Ugalde előbb szép húzás után szélről, majd labdaszerzés után indulásból lő gólt (7-5)

11. perc az első támadót ítélik meg, az ellenakcióból Narcisse egyenlít (5-5)

9. perc Omeyer védi Nagy László átlövését, az ellentámadásból a bal szélen Sigurdsson tör be, hétméterest kap, a büntetőt Ilic most is bedobja (5-3)

8. perc Másfél percig támad a Kiel, nem veszik el tőlük a labdát a végén sajnos Toft Hansen tud befordulni beállóból, elengedjük, be is dobja, 5-2

Megvan az első gyors indítás, Ugalde lép meg vele, már 5-1 ide ! Kőkemény a veszprémi védekezés

6. perc - Fazekas védi Narcisse bal oldali átlövését, Nagy Laci mintaszerű bejátszása, Sulic fordul be, simán bevágja Omeyer mellett. (4-1)

5. perc Vujin lövését blokkolják, így Fazekas védhet, a túloldalon Sulic fordul be, hetes és két perc. Iváncsik Tamás bedobja a hetest (3-1)

3. perc Terzic fölé dob, de Fazekas véd a túloldalon, zúg az "Építők, Építők", Nagy László gólt lő (2-1)

Sajnos a német beállós beforgat, Nagy László sárgát kap, Ilic pedig hetesből egyenlít (1-1)

16.01 - A fehér mezes Kiel ellen a magyar csapat kezdi a meccset, Nagy László megpattanó lövésével vezet (1-0)

A veszprémi szurkolótábor korábbi sztárok portréját felemelve hallgatja végig a BL himnuszát, így Gyurka János, Éles József, Carlos Perez és Csoknyai István portréja jelent meg a lelátón. Természetesen piros-fehér-zöld zászlóerdővel.

Spanyol és szerb ellenőr van, a játékvezetők Dániából érkeztek, Per Olesen és Claus Gramm Pedersen fújják majd a sípot.

15.52 - Azt hiszem joggal hívta a német sajtó "Horrorcsarnoknak" a Veszprém Arénát, parádés a hangulat, a "veletek vagyunk, győzni akarunk" zúg folyamatosan.

15.49 - A csarnok felállva énekelte el a magyar himnuszt az MKB Veszprém 200. Bajnokok Ligája találkozója előtt !

Kialudtak a fények, jön a bemutatás !

15.46 - Zsúfolásig megtelt a Veszprém Aréna, a klub kérésének megfelelően szinte mindenki pirosban jött szurkolni a továbbjutásért,

A kieliek sztárja, Marcus Ahlm elmondta, hogy szerinte az utolsó tíz percben fog eldőlni a továbbjutás kérdése, sajnos ebből a periódusból Kielben nem jöttek ki jól a mieink, reméljük addigra most már úgyis mindegy lesz minden, mert győz az MKB!

Az egy héttel ezelőtti első találkozón a veszprémi csapat hat góllal is vezetett ugyan, de a vége 32-31 lett "oda", így a visszavágón nyerni kellene !

Az EHF hivatalos honlapjának munkatársa mellett ülünk, természetesen a német úriembert kértük egy kis esélylatolgatásra. Igazi diplomata veszett el benne, hiszen ő 33-32-es Veszprém sikert tippelt, ami tudjuk kieli továbbjutást eredményezne...

15.38 - A helyi szpíker nem hagyja nyugodni a veszprémi drukkereket, a "Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!" már 2500 torokból zúg !

15.30 - A veszprémi szurkoló örülhetnek, ugyanis a klub szurkolói átvehették az EHF 3000 eurós pénzdíját, amely a legjobb európai szurkolótábornak jár.

15.18 - A veszprémi játékosok jöttek ki elsőként a pályára melegíteni, már most közell félház van a Veszprém Arénában.