Bundesliga

Söpört a Dortmund; Vargával harcolta ki a döntetlent Hamburgban a Fürth

A szerdai Bayern elleni vereség után javított a Dortmund, s a visszatérő Lewandowski duplájával magabiztosan győzte le a Huszti Szabolcsot nélkülöző Hannovert a német labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában. A délután egyetlen magyarja, Varga József viszont nagy meglepetést okozott a Greuther Fürthhel: a középpályás az elejétől fogva az utolsó percig a pályán volt a Hamburgban döntetlenező újonccsapatban.

Dortmund - Hannover

Saját szurkolói előtt - és a Huszti Szabolcsot nélkülöző Hannover ellen - már jóval magabiztosabb teljesítményt nyújtott a Dortmund, mint a hét közben a Bayern ellen az Allianz Arenában. Az eltiltásának lejártával mindkét csatárát bevethette megint Jürgen Klopp (így Bajner Bálint a Mönchengladbach elleni bemutatkozása után megint tartalékkerethez került vissza), akinek csapata már a 8. percben vezetést szerzett: Grosskreutz jobb oldali beadását Lewandowski helyezte közelről a bal alsóba. 1-0!

Csakhamar megduplázta előnyét a Ruhr-vidéki egyesület: a 16. percben megint Grosskreutz akciózott. A szélső ezúttal a tizenhatos vonaláról lőtt kapura, amit csak kiüztni tudott Ron-Robert Zieler, egyenesen Lewandowski elé, aki közvetlen közelről a kapuba durrantotta a kipattanót. 2-0!

A szünet előtt azonban meglepetésszerűen szépített a Hannover. A 40. percben egy szabadrúgást Santana csak a saját kapuja felé tudott csúsztatni, Weidenfeller örült, hogy a kapufára rá tudta ütni, Abdellaoue és Sobiech pedig együttes erővel csak bepréselték azt. 2-1!

A 72. percben már megint közte kettő volt a különbség: Schieber csúsztatásával Blaszczykowski ment el bal oldalon, a lengyeltől pedig szerencsésen jutott vissza egy rossz csel után a labda a lendületből érkező egykori stuttgarti csatárig, aki ballal a rövid alsóba zúdította azt. 3-1!

A győzelemmel a Dortmund megerősítette második helyét a később játszó Leverkusen előtt; a Hannover pedig messze nem volt olyan veszélyes, mint Huszti Szabolccsal, amely csak az év végére kaphatja vissza a magyar középpályást. A 96 szurkolói így kezdhetnek lemondani Európa Ligás álmaikról.

Wolfsburg -Schalke

Helyzetek sokaságával indult a két, a bajnokságban csalódást keltő klub ütközete. Előbb Huntelaart kapott egy nagyszerű labdát, amit már csak Bengalio mellett kellett volna elpöckölnie, de a holland közelről a kapusba lőtt; majd Kjaer fejelt Diego szabadrúgásából kapura, de pechjére csak a keresztlécet találta el.

A 33. percben már megtört a jég: Höger tört be a jobb oldalon a tizenhatoson belülre, s mielőtt leszerelték volna, Draxlernek passzolt, aki az ötös sarkáról külsővel kilőtte a hosszú alsót. 0-1!

A Farkasok a második félidő elejéig vártak a válasszal: az 51. percben Veirinha adta be jobbról a labdát; Polak fejesét ugyan nagyszerű reflexmozdulattal kiütötte Hildebrand, de egyenesen Olic elé, aki szinte a gólvonalról biccentette azt a kapuba. 1-1!

A 63. percben már ismét a Schalkénál volt az előny: Jones vett le egy kifejelt bal oldali beadást, s egyből Draxlernak tette le azt. A fiatal középpályás pedig előbb megtáncoltatott két-hérom-négy védőt, majd gyönyörűen lőtte ki közelről, 19 méterről a bal alsót. 1-2!

A Lewis Holtby távozása óta a főszerepet átvevő, már a válogatottban is bemutatkozó fedezet egy fertályórával később végleg eldöntötte a meccset. Egy Wolfsburg-szabadrúgást olyan jól sikerült kivédekeznie a Schalkénak, hogy három az egy ellen indultak a vendégek, Farfán és Draxler pedig üres kapura játszotta ki a helyzetet, amit végül a perui váltott gólra. 1-3!

A hajrában még Huntelaar is betalált, az idegenbeli 4-1-es győzelem pedig a legpesszmistább szurkolókat is optimizmussal vértezhette fel a csapat Bajnokok Ligája-találkozója előtt.

Hamburg - Greuther Fürth

Visszatért Varga József a Stieber Zoltánt nélkülöző Greuther Fürthbe. A két héttel ezelőtt két sárga lapja (és emiatt kiállítása) miatt eltiltott egykori debrecenit a kezdőbe nevezte edzője, Ludwig Preis.

Az újonc ugyan nehezen élte túl az első öt percet (ha Jansen és Beister belövi helyzetét, akár 2-0-ra is vezethettek volna a Vörösnadrágosok), de ellenben ha már megúszták, szinte első helyzetükből betaláltak: a 14. percben egy kiugratást követően Djurdjics emelt gyönyörűszépen Adler felett a hazai kapuba. 0-1!

Az igazságtalanságot van der Vaart igyekezett kiegyenlíteni a legjobban. A holland Aogóhoz játszotta ki a labdát a 21. percben, a hátvéd pedig Beisterhez fejelt, aki a tizenhatosról kilőtte a jobb pipát. Hatalmas gól volt! 1-1!

A hátralévő időben ugyan végig veszélyesebben játszott a Hamburg, mint a Fürth, de ahogy az idei szezonban annyiszor, ezúttal sem tudott betalálni. Az egy ponttal alighanem a vendégek lehetnek elégedettebbek, akiknek ez így sem lehet elég a kiesés elkerüléséhez; a hazaiak pedig a hetedik helyen folytatják, a parádézó Schalke mögött.

Nürnberg-Freiburg

Igencsak elfáradhatott a Mainz elleni hosszabbításba torkoló kupacsatában a Freiburg. Christoph Streich csapata messze nem tudta annyira kezében tartani az irányítást, mint kedden, s ahogy az lenni szokott, a balszerencse is ellenük fordult. A 32. percben Makiadinak saját csapattársa fejelte a kezére a labdát a tizenhatoson belül, Felix Zwayer mégis büntetőt ítélt. A tizenegyest pedig Simmons pedig higgadtan a bal alsóba lőtte. 1-0!

A 83. percben viszont a semmiből egyenlített az vendégcsapat. Raphael Schäfer remekül hárította Schuster lövését; a jobb oldalon viszont feltűnt Jonathan Schmid, aki közelről, öt méterről a hálóba pofozta azt. 1-1!

A Nürnberg így is egy helyet jött előre, s már a 12.; a Freiburg viszont akár utol is érhette volna az utolsó Bajnokok Ligája-helyen ácsorgó Frankfurtot, amelytől így egyelőre két pont választja el.

Werder Bremen - Augsburg

Hatalmas meglepetésre győzött Brémában az osztályozó helyet elfoglaló Augsburg. A Fuggervárosiak Tobias Wernernek köszönhetően győztek Thomas Schaaf csapata ellen; a balszélső a 29. percben fejjel vette be Sebastian Mielitz kapuját.

A vereséggel veszélyesen közel, hat pontra került az Augsburg a 2005-ös bajnokhoz; bár Schaafnál nincs kedveltebb ember a kikötővárosban, a másodosztály hatalmas blama lenne így is a Werdernek, s nem lennénk meglepődve, ha a közeljövőben váltana a brémai vezetőség.

Bundesliga
24. forduló
Borussia Dortmund – Hannover 3-1 (2-1)
Gól: Lewandowski (8., 21.), Schieber (72.), illetve Abdellaoue (41.)
 
Hamburger SV – Greuther Fürth 1-1 (1-1)
Gól: Beister (21.), illetve Djurdjics (14.)
 
1. FC Nürnberg - Freiburg 1-1 (1-0)
Gól: Simons (32.-büntetőből), illetve Schmid (83.)
 
Werder Bremen – Augsburg 0-1 (0-1)
Gól: Werner (29:)
 
VfL Wolfsburg – Schalke 04 1-4 (0-1)
Gól: Olic (50.), illetve Draxler (34., 63.), Farfán (79.), Huntelaar (87.)
 
18:30-kor rendezik:
Bayer Leverkusen – VfB Stuttgart
 
Pénteken rendezték:
Eintracht Frankfurt – Borussia Mönchengladbach 0-1
 
Vasárnap rendezik:
15:30 Hoffenheim – Bayern München
17:30 Fortuna Düsseldorf – Mainz 05