Profi boksz

2012 legnagyobb pofonjai - 1. rész

A hatharom.hu összeszedte a 2012 legemlékezetesebb profi bokszmeccseit. Az évet két részre bontottuk, először januártól júniusig mutatjuk be a bokszvilág történéseit.

2012 januárjában csapott össze Artur Abraham aktuális ellenfelével, Juan Pablo Fariasszal az offenburgi gálán. A német bunyós az ötödik menetben kiütötte ellenfelét, ezzel megszerezte a WBO világszervezet nagyközépsúlyú Európa-bajnoki övét.

A február a nehézsúlyúakról szólt: befejezte pályafutását Nyikolaj Valujev, az oroszok volt profi világbajnok nehézsúlyú ökölvívója. Az ukrán Vitalij Klicsko nagyarányú pontozással legyőzte szombat hajnalban Derek Chisorát, így megvédte a WBC szervezet nehézsúlyú világbajnoki övét.

A összecsapást követő sajtótájékoztatón Chisora ütésváltásba keveredett David Haye-jel, aki tavaly júliusi, Vlagyimir Klicskótól elszenvedett vereségét követően októberben visszavonult. A balhéban Haye menedzsere megsérült a fején. A botrány azért robbant ki, mert a Klicsko-fivérek menedzsere arra tett utalást, hogy "Chisora kitette a szívét a ringben, ellenben Haye-jel". Haye, aki szakkommentátorként volt jelen a vasárnapi gálán, ezt követően szóváltásba keveredett Chisorával, amely végül verekedésbe torkollott.

Márciusban a másik Klicsko, Vlagyimir is győzelemmel mutatkozott be 2012-ben. Vlagyimir Klicsko Düsseldorfban ötvenezer néző előtt a francia Jean-Marc Mormeckkel szemben védte meg a WBO, IBF és WBA világbajnoki címeit. A francia bunyósnak esélye sem volt az Acélkalapács ellen, aki már a második menetben leütötte ellenfelét. A negyedik menetben ez újra megtörtént, a mérkőzésvezető pedig be is szüntette az összecsapást.

Áprilisra egy magyar siker is jutott: Balzsay Károly megvédte a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoki címét, miután szombat éjjel Schwerinben technikai KO-val legyőzte a kazah származású, de német színekben versenyző Dimitri Sartisont. A 32 éves magyar bokszoló a nagyon izgalmas, kiegyenlített mérkőzés utolsó menetének utolsó percében vitte be a döntő találatokat, és 27. profi meccsén 25. győzelmét aratta.

A Bernard Hopkins-Chad Dawson mérkőzést is ebben a hónapban rendezték, az Atlantic City-ben lezajló gálán Dawson egy roppant taktikus összecsapáson tudott felülkerekedni a regnáló bajnokon.

Május elején lépett szorítóba börtönbüntetése előtt utoljára Floyd Mawyeather jr., méghozzá Miguel Cotto ellen a Las Vegas-i MGM Grand kaszinóban. A régóta várt találkozó tétje a WBA nagyváltósúlyú világbajnoki öve és Mayweather veretlensége volt. Roppant színvonalas és izgalmas mérkőzésen elsősorban "Pretty Boy" akarata érvényesült, ám Cotto a nyolcadik menetben megrendítette őt, és ekkor nagyon közel állt a kiütéses győzelemhez a Puerto Rico-i bajnok. Mayweathernek sikerült túlélnie a kritikus pillanatokat, és a tizenkettedik menet után megérdemelten emelte fel a mérkőzésvezető a ő kezét.


 

Június meccsén egy nem várt eredmény született: A címvédő Manny Pacquiao hatalmas meglepetésre megosztott pontozással vereséget szenvedett az amerikai Timothy Bradley-től a Boksz Világszervezet (WBO) váltósúlyú világbajnoki mérkőzésén.

A Las Vegas-i összecsapáson a 33 éves fülöp-szigeteki bokszoló enyhe fölényben volt, a végére kissé elfáradt, ennek ellenére két pontozóbíró is Bradley-t látta jobbnak 115-113 arányban, míg a harmadiknál Pacquiao nyert ugyanígy.

Pacquiao azt megelőzően utoljára 2005-ben szenvedett vereséget, majd 15 mérkőzést nyert meg. A 28 éves Bradley ezzel megtartotta hibátlan mérlegét.