NBA

Felmosták a padlót a címvédővel

A hazai csapatok uralták az NBA (észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság) 13. játéknapját. Az est legjelentősebb eredményét a Memphis Grizzlies érte el, amely hazai pályán alázta meg a címvédő Miami Heat gárdáját.

Memphis-Miami

Brooklyn-Orlando
82-74

Két nappal azután hogy a Brooklyn fordított felállásban 39 ponttal alázta meg az Orlandót, ismét találkoztak a felek. A meccs kezdetén semmilyen jel nem utalt arra, hogy vasárnap este nem fog ismét belefutni a Magic a késbe, hiszen már az első negyed végén 35-17-re vezetett a Nets. A házigazdák aztán végigaludták a meccset, ám végül így is nyolc ponttal nyerték a találkozót.

A találkozó legeredményesebb játékosa Brook Lopez volt, a center 20 pontot termelt szűk 35 percnyi játékidő alatt. A Magic két húzóembere, Glen Davis, valamint Arron Afflalo egyaránt 19 egységet ért el, előbbi ráadásul 10 lepattanójával dupla-duplát ért el.

Los Angeles Clippers-Atlanta
89-76

A Netsszel ellentétben a Clippers jóval lassabban őrölte fel ellenfelét a vasárnap esti mérkőzésen, hiszen a felek fej-fej mellett haladtak egészen a harmadik negyed végéig, ugyanis ekkor a hazaiak bekapcsolták a rakétákat, és számtalan labdaeladásra kényszerítve az ellenfelet, nagyon elhúztak, ezzel pedig meg is nyerték a találkozót.

A mezőny legeredményesebb játékosa Blake Griffin volt 16 ponttal, ám ami ennél is fontosabb, hogy a kispad megint kitett magáért, hiszen három csere is kétszámjegyű eredményt ért el. A kispad szerepére Jamal Crawford is kitért nyilatkozatában: „Szerintem a kispadunk néhány kezdőcsapatnál is jobb. Amikor játszunk, megpróbáljuk kollektíven elvégezni a munkát, mindenki tisztában van a szerepével, így próbálunk sikeresek lenni.”

Memphis-Miami
104-86

A Memphis Grizzlies hazai közönsége előtt alázta meg a címvédő Miamit, méghozzá úgy, hogy a Heat egyszer sem vezetett a mérkőzés során. A vendégek lényegében csak az első játékrészt tudták szorossá tenni, a másodikat már 14 ponttal nyerték a Macik, így a nagyszünetben 15 volt a különbség. A későbbiekben a Heat többször is megpróbált felzárkózni, ám amint 7-8 pontra csökkent a különbség, a Memphis rákapcsolt, ennek köszönhetően eszméletlenül nagy verést kapott a címvédő.

A statisztikai adatlapra pillantva ez nem is csoda, hiszen a vendégeknél csak LeBron James és Chris Bosh lépte át a tíz pontos határt (20 és 22 pont), míg a Memphisnél kiváló egyéni teljesítményeket láthattunk. A kispadról beálló Wayne Ellington például karriercsúcsot döntött 25 pontjával, míg Rudy Gay 21, Zach Randolph és Mike Conley pedig egyaránt 18-18 egységet termelt.

A hazaiak frissen szerződtetett cseréje így nyilatkozott a nem mindennapi teljesítményéről: „Legutoljára az egyetemen tapasztaltam ilyet, az pedig nem ma volt, így különösen jó érzés ismét átélni ezt. Kezdem egyre kényelmesebben érezni magam az új csapatomban. Mindenki egy célért harcol, és nagyon keményen dolgozunk minden nap, minden meccset meg akarunk nyerni.”

Oklahoma City-Cleveland
106-91

Habár az elmúlt mérkőzéseken sem Kevin Durant, sem Russel Westbrook nem parádézott, most mindkét sztár kitett magáért, ezáltal a Thunder újabb sima győzelmet aratott, ezúttal a Cavaliers felett. A győztes kiléte itt sem volt sokáig kérdéses, a hazaiak 11 pontos előnnyel vonulhattak nagyszünetre, és bár a harmadik játékrészben ebből ötöt ledolgoztak a vendégek, a hajrát már nem bírták Irvingék.

Russel Westbrook két pocsék meccset követően vasárnap gyakorlatilag mindent bedobott, ami a keze ügyébe került, így 27 ponttal zárt, míg csapattársa, Kevin Durant 26 egységet tett a közösbe. A másik oldalon Kyrie Irving 20 pontjával a csapata legjobbja volt.

Los Angeles Lakers-Sacramento
103-90

Mike Brown menesztését követően immáron második mérkőzését nyerte meg a Lakers, ráadásul ismét simán. A hazaiak folyamatosan húztak el a Kingstől, az első negyedet hét, a másodikat kettő, míg a harmadikat négy pont különbséggel nyerték, így különösebb módon nem kellett izgulni a végjátékban. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy a vendégek legjobb játékosa, DeMarcus Cousins eltiltás miatt nem szerepelhetett, ennek tudatában pedig nem is olyan rossz ez az eredmény, amit a Kings elért.

A hazaiak kezdője nagyot játszott, Steve Blake-en kívül mindenki legalább 18 pontot ért el, Dwight Howard pedig pazar estén van túl, 23 egység mellé 18 lepattanót is begyűjtött.

NBA
Alapszakasz, 13. játéknap
Brooklyn-Orlando 82-74
Los Angeles Clippers-Atlanta 89-76
Memphis-Miami 104-86
Oklahoma City-Cleveland 106-91
Los Angeles Lakers-Sacramento 103-90