Férfi kosárlabda

Somogyi Gergő, egy magyar óriás az NBA előszobájában

A Los Angeles Lakers csapata a nyár folyamán szerződtette a 24 esztendős Somogyi Gergőt. A 222 centiméter magas középjátékos ezzel karnyújtásnyira került attól, hogy Dávid Kornél után az NBA második magyar játékosa legyen.

A kosar.blog.hu érdeklődésére a center elárulta, hogy a Lakers már évek óta figyelte pályafutása alakulását, ezért kapott meghívást előbb a nyári ligába, majd a klub őszi edzőtáborába. Somogyi hozzátette, hogy a Lakersnek jelenleg 18 szerződéssel rendelkező játékosa van, közülük 13 kosaras kontraktusa garantált, a szezont pedig maximum 15 kosárlabdázóval képzelik, számára a legfontosabb az volt, hogy minél többet tanuljon, fejlődjön.

Somogyi Gergő az őszi edzőtáborban győzheti meg a Lakers elöljáróit

A nyári ligában naponta két alkalommal volt edzés, főleg a figurákat gyakorolták, ezen kívül Somogyi gyakran egyéni képzésen vett részt, sokszor egész nap tréningezett. "A játékosok közül csak Kobe Bryanttel és Pau Gasollal nem találkoztam eddig. Mindenki más mar itt készül, az elmúlt héten sokat játszottunk 5-5 ellen is. Az edzőkomplexum nagyon jó, minden, amire a játékosoknak szüksége lehet ott megtalálható" - mondta Somogyi, hozzátéve, hogy az 5-5 elleni játék akár 1,5 óráig is tarthat.

A játékos tudja, miben kell fejlődnie. "Az edzők főleg a védekezésemen dolgoznak, hogy minél aktívabb legyek a palánk alatt, és 2-3 dobást is tudjak blokkolni egy pozíció alatt. Ezen kívül sokat dolgozunk még a támadó-lepattanózáson, és a Kareem Abdul-Jabbar-féle skyhook-on" - nyilatkozta a center, aki azt is elmondta, hogy az NBA alatt elhelyezkedő D-League-re gondolni sem mer. A válogatottságot ezzel szemben a jövőben nem hárítaná el - mint közismert, a nyáron éppen az amerikai lehetőség miatt kellett félbeszakítania az Eb-selejtezőkre való felkészülést.

Somogyi Gergely Magyarországon a Zuglói Sasoknál és a Budapest Honvédban kosarazott, mielőtt 2006-ban az Egyesült Államokba került. A tengerentúlon a Santa Barbara Egyetem színeiben pattogtatott, s ugyan a drafton nem választották ki, most itt a lehetőség.