Vélemény

Csank tanmesét mond, Laurencz kőkemény, avagy mit tesznek ha szomorú egy sztár?

  • Szabó Tamás

Cristiano Ronaldo szomorúsága bejárt a világot. A portugál klasszis a labdarúgás történetének legsikeresebb klubjánál, a Real Madridnál komorodott el. Egyelőre mindenki csak találgat és az érintettek sem osztottak meg semmi konkrétumot a külvilággal. Két magyar edzőt a megoldásokról faggattunk, Csank János futballedző, Laurencz László kézilabdatréner a hathárom.hu-nak elárulták, hogy mit tesznek ha csapatuk sztárja elégedetlen.

Csank János korábban többek között Vácon, a magyar válogatottnál és a Ferencvárosnál is dolgozott. Amondó, könnyen lehet, hogy a Real Madrid a januári átigazolási időszakban rendezi a Cristiano Ronaldo-helyzetet.

Cristiano Ronaldo

"Minden helyzet más, nem lehet tudni milyen a viszony Cristiano Ronaldo és José Mourinho között - mondta a hathárom.hu-nak Csank János, a Gyirmót FC mestere. - Nem tudni miből alakult ki a probléma. Személyes konfliktusa van Ronaldónak, a csapattal támadt problémája, vagy az a gondja, hogy Iniesta kapta a legjobb futballistának járó díját? Ez nem csak az edzőre, hanem a vezetőségre is tartozik. Ha ugyanis nem érzi jól magát a klubban, az vezérkari kérdés. Ha csak az öltözőben van gondja, azt meg kell próbálni belül megoldani. Normális edző-játékos viszony mellett az ilyen jellegű gondokat le lehet rendezni. Mindkét fél részéről pedagógiai érzék és intelligencia kell hozzá. Persze nem biztos, hogy mindig egészséges lesz utána a kapcsolat. Erőszakosan belenyúlni nem lehet, a sérelmekre figyelni kell, nem szabad, hogy a csapat igya meg a levét. Totális ütközésre vinni szezon közben egy ilyen szituációt nehéz. Téli időszakban meg lehet lépni. Könnyen lehet, hogy halogatják az átigazolási időszakig és majd akkor hallunk róla legközelebb."

Csank János rendre a csapat bevonásával, valamennyi játékosa előtt szokta rendezni a felmerülő gondokat. Tanmesékkel operál.

"Ritkán beszélek négyszemközt játékossal, igyekszem mindent a csapat előtt rendezni - folytatta Csank. - Az első percektől kezdve így rendezem a problémákat. Tanmeséket szoktam mondani, konkrétan a Cristiano Ronaldo-féle esetet is felhoztam már. Ha például bármilyen ügy felmerül a sajtóban, ami nagy port ver fel, azt mindig az én szemszögemből levetítem a csapatra nézve. Játékosaim sok olyan instrukciót kapnak, ami a viselkedésüket valamilyen irányba elfordíthatja. Bízom benne, hogy jó irányba. A negatívumokat is kezeljük, mert tisztában vagyok azzal, mit jelent hosszútávon a lecsapódása. Sok problémát előre látok és elkerülöm, hogy kibukjon a játékosnál. Ők pontosan tudják, hogyan reagálok bizonyos dolgokra. A bemutatkozást követően három-öt héten belül kialakítható egy viselkedési forma az öltözőben, amihez mindenki megpróbálja tartani magát."

Laurencz László vasszigoráról híres, dolgozott már férfi és női csapatnál is. A 78 éves kézilabdaedző elárulta, karrierje során számos sztárral támadt konfliktusa és előfordult, hogy büntetést alkalmazott.

"Az ilyen helyzetek egyetlen kezelési módja a beszélgetés, azonnal rá kell kérdezni a problémára - mondta Laurencz. - Miért alakult ki? Mi a megoldás? Hogyan tud kimászni ebből a helyzetből? Milyen segítséget igényel? Nem szívesen mondanék neveket, de sok eset volt a karrierem során, amikor le kellett ülnöm a korszak aktuális sztárjával. Egy csapatnál ugyanis 15-20 ember dolgozik, mindig adódik ilyen helyzet. Volt, aki azért panaszkodott mert nem játszott eleget, aztán akadt olyan, akinek az edzésmunkával támadt problémája és történt olyan is, amikor valaki a játékostársakkal került konfliktusba. Ráadásul a magatartási követelményeim mindig elég kemények voltak és ennek sem tudott mindenki megfelelni. Sok korszakos sztárral meggyűlt a bajom és nagy ritkán előfordult, hogy nem tudtam megoldani a helyzetet. Mindig a csapat érdekét tartottam szem előtt. Egy bizonyos határig hajlandó voltam kompromisszumot kötni. Ha viszont úgy ítéltem meg, hogy a közösség kárára van a viselkedése, akkor büntetést alkalmaztam."