Paralimpia 2012

Kuriózum - férj és feleség egy napon lett bajnok

  • VNA

Egy házaspár két tagja egyazon napon, egyazon csarnokban szerzett paralimpiai bajnoki címet - ilyen az olimpiákon is csak egyszer volt.

A nyári olimpiák történetében csupán egyetlen példa akad arra, hogy férj és feleség egyazon napon szerezzen bajnoki címet. A cseh csodafutó Emil Zatopek és felesége Dana Zatopkova 1952-es, Helsinkiben elért teljesítményét ismételte meg a paralimpia harmadik napján egy brit házaspár. A kiváló kerekes Sarah Storey nyolcadik aranyérméről már korábban írtunk, aki szombaton a C4/5-ös kategória 500 méteres időfutamában is győzött, így immáron kilencszeres paralimpiai bajnoknak vallhatja magát. 

A két kiváló sportembernek 2007-ben volt az esküvője - Fotó: thesun.co.uk

A nap folyamán korábban szintén pályakerékpáros férje, Barney Storey Neil Fachie-vel párban a látássérült kategóriában megdöntötte az egy kilométeres időfutam világrekordját, így szintén paralimpiai bajnok lett. A pár különleges történetéhez még az is hozzátartozik, hogy ismeretségüket is a játékoknak köszönhetik, hiszen először a 2004-es athéni paralimpián találkoztak. 

Sarah Storeynak ez volt egyébként a 21. paralimpiai érme és amennyiben a játékok hátralevő részében sorra kerülő két versenyszámában még tud érmet szerezni, akkor beállíthatja az amerikai úszó Michael Phelps 22 érmes olimpiai rekordját is.