Sportfogadás

Hogyan fogadjunk nemzetközi kupák selejtezőire?

  • Barcsai Róbert

Évről-évre megszokhattuk már, hogy a futballszezon a nemzetközi kupák selejtezőivel indul, méghozzá nagyon korán. Sportfogadási szempontból ezek a mérkőzések ingoványos talajnak számítanak, így ezúttal ebben a témában igyekszünk néhány jó tanáccsal szolgálni.

Szokás szerint minden évben nemzetközi kupák selejtezőivel indul a futballszezon. Mivel sok csapat ilyenkor még csak a felkészülési fázisban tart, annak is a legelején, sőt, a legtöbb esetben ismeretlen csapatokra kell fogadni, ezért sokan nem tippelnek ezekre a mérkőzésekre, ugyanakkor ebben a fázisban is találhatunk rengeteg jó tippet.

Mit érdemes tudni a selejtezőkről?

Minden nemzetközi kupa selejtezői két mérkőzésből állnak. Az oda-visszavágós rendszer sajátossága, hogy idegenben sok együttes a vereség elkerülésére, vagy éppen egy szűk vereségre, idegenben lőtt gólra törekszik. Erre azonban nem árt odafigyelnünk, legyünk tisztában azzal, hogy nem kell eldönteni az első találkozón a párharcok sorsát. Ezen kívül nagy csapatok sokszor szűken nyernek idegenben, vagy netán kikapnak, hogy hazai pályán nagyobb közönségre számíthassanak. Emlékeztek a Zalaegerszeg-Manchester United találkozóra? Ugye!

Bajnokok Ligája serleg

A legfontosabb: motiváció

Talán a legfontosabb tényező minden kupasorozatban a motiváció. A Bajnokok Ligájában ez persze adott, hiszen ott óriási a tét, ezzel szemben az Európa Ligában ez nem feltétlenül van így. Az első selejtezőkörök ugyanis csak veszteséget termelnek a kluboknak, hiszen pénzt általában nem kapnak az UEFA-tól, mindemellett pedig az utazás, a fizetések mind-mind nagy kiadást jelentenek.

Hogy továbbmenjünk, azt sem szabad elfelejteni, hogy azok a csapatok, akik korán bekapcsolódnak a küzdelmekbe, gyakorlatilag nagyon rövid felkészülési idővel számolhatnak a nyáron, ami nagyon rossz, főleg akkor, ha mondjuk a következő körben olyan ellenfelet kapnak, akik biztosan kiejtik majd őket. Szomorú, de igaz: ilyenkor gyakran láthatjuk, hogy egy-egy klub inkább kiesik a küzdelmekből ideje korán.

Mennyire van játékban az adott csapat?

A következő tényező, amely mellett nem mehetünk el szó nélkül az nem más, mint az, hogy melyik csapat mennyire van játékban.

Aki sportfogadással mélyebben foglalkozik, szinte 100%, hogy találkozott már olyan helyzettel, hogy olyan csapatra fogadott, aki az adott évben az első mérkőzését játszotta, és sajnálatos módon megégette magát, mivel az általa választott együttes teljesen formán kívül futballozott.

Ebből a szempontból nagyon fontos észrevenni, hogy például a skandináv bajnokságok ebben az időszakban nagyjából a közepénél tartanak, míg sokan csak barátságos mérkőzéseken vettek részt. Ezáltal oda kell figyelnünk arra, hogy egy olyan csapat, amely játékban van, könnyen meglephet egy olyat, amely csak a felkészülési időszakban tart.

Hogyan állapítják meg az oddsokat?

Jó kérdés, ám ez az első dolog, amit nem árt tisztázni. Mivel az első körökben általában nemzetközi szinten ismeretlen csapatok találkoznak egymással, ráadásul a korai kezdés miatt sok együttes csak a felkészülési fázis elején tart, ezért rengeteg ismeretlen tényezővel kell számolnunk, ugyanakkor a bukmékerekre is igaz ez az állítás.

Hogy mit tesznek ők? Furcsa, de a legtöbb esetben nagy szerepe van az UEFA-koefficiensének. Ez elsőre elég meglepőnek tűnik, ám sok esetben az irodák sem támaszkodhatnak másra. Hogy ez kinek jelent előnyt? Egyértelműen nekünk, fogadóknak. Hogy miért? Lássuk!

Az információ hatalma

Sokszor hangoztattuk már, ám nem árt többször elismételni, hogy sportfogadásban a legnagyobb előnyt az információ adja. Hogyan juthatunk hozzá? Fórumozzunk! Ezt nemzetközi szinten is megtehetjük, ám nálunk, a hatharom.com-n is társaloghatunk, így ha netán valamilyen információhoz jutottatok, ne legyetek restek megosztani azt.

Mint már említettük, nemzetközi fórumokon tudhatunk meg a legtöbbet az ismeretlen csapatokról. A legjobb információkat mindenki a saját nemzete csapatáról szolgáltathatja, így a legjobb, ha olyan fórumozók információinak szentelünk a legnagyobb figyelmet, akikről tudjuk, hogy az adott országban laknak.

Magyarországról például esélyünk sincs kideríteni, hogy egy bosnyák, vagy egy albán csapatnál milyen mozgások történtek a nyáron, vagy éppen milyen pénzügyi problémákkal küzd az adott együttes, holott ezek nagyon fontos információk. Szerezzük meg őket!

Ne feledd, a többletinformáció a legfontosabb dolog, amivel lépéselőnybe kerülhetsz a bukmékerekkel szemben!

Türelem rózsát terem!

Szinte mindenki hallotta már ezt a mondást, ám sokan nem fogadják meg a bölcsességet, pedig sportfogadásban nem árt.

Fontos szabály, hogy egyrészt nem kell minden mérkőzésre fogadnunk, másrészt pedig nem kell már az első forduló első mérkőzésén nagy téteket alkalmazni. Miért? Egyszerű! Az első mérkőzés után sokkal tisztábban látunk, sőt, az eredményből, valamint a látott játékból az is megállapítható, hogy mire számíthatunk a második mérkőzésen. Ha egy nagy favorit hátrányba került idegenben? Otthon nagy tétet tehetünk akár a nagyarányú győzelmükre is, sőt, köthetünk speciális fogadásokat is. Ha egy csapatnak otthon mennie kell, akkor nyilván már az első perctől fogva nyomni fognak, ami például sok szögletet eredményezhet. Ezeket a dolgokat nekünk sportfogadóknak ki kell használnunk!

Reméljük, hogy segíteni tudtunk ezzel a néhány tanáccsal, és hogy minden kedves Olvasónk sikerekben, nyereményekben gazdag selejtezőköröket tudhat majd magáénak.