Női kézilabda BL

A Fradi után a Győr is lépne egy nagyot a döntő felé

Vasárnap 17 órától a Győri Audi ETO KC együttese a román Oltchim Valcea otthonában lép pályára a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén. A magyar bajnoknak van miért visszavágnia ellenfelének, hiszen 2010-ben az elődöntőben kiejtette a Valcea a Győrt.

Görbiczre és Lökére kulcsszerep hárulhat a vasárnapi mérkőzése

A legrangosabb európai kupasorozat ezen szakaszában már nincsenek könnyű ellenfelek még a Győr számára sem, a Valcea személyében pedig egy olyan alakulat testén át vezet az út a fináléba, amely hihetetlen mód képes küzdeni a sikerért.

A Rába-parti alakulat és a román első 2010-ben találkozott utoljára, a csoportmérkőzések során oda-vissza verték egymást a csapatok, majd az elődöntőben újra összekerülve a magyarországi döntetlen után végül négy góllal jobbnak bizonyult a Valcea - így elütötte a döntőtől Görbiczéket.

Azóta persze sok víz lefolyt a Rábán, az ETO többek között erősödött Heidi Lökével és Andrea Lekiccsel, a kispadon pedig Konkoly Csaba helyett már Karl Erik Böhn ül. A norvég szakember irányítása alatt már megmutatták a győri lányok, hogy hihetetlen kézilabdára képesek, ha kijön nekik a lépés, nincs csapat a világon, amely megállítaná őket. Persze a sport éppen attól szép, hogy versenyhelyzetben kell jól teljesíteni, vagyis hiába jobb gárda a Győr, ezt a pályán is bizonyítania kell.

A két csapat egymás ellen
2003-2004, EHF-kupa, 3. forduló:
Valcea-Győr 21-25, Győr-Valcea 29-26
2008-2009, BL-középdöntő:
Valcea-Győr 28-26, Győr-Valcea 30-28
2009-2010, BL-csoportmérkőzés:
Valcea-Győr 26-22, Győr-Valcea 26-22
BL-elődöntő:
Győr-Valcea 25-25, Valcea-Győr 24-20

"A támadójátékuk erős és kiválóan játsszák meg a beállójukat, erre különösen figyelnünk kell, de azt gondolom az egész csapatuk remek erőkből áll Jovanoviccsal és Ardeannal az élen. Az biztos, hogy a védekezésünknek nagyon egyben kell majd lennie, sikeres lerohanásokkal könnyű gólokat szeretnénk szerezni. Szerencsére támadásban nagyon erősek vagyunk, így nem félek a mérkőzéstől, de arra számítok, hogy szoros és nehéz meccs lesz" - nyilatkozta Karl Erik Böhn csapta honlapjának.

Évekig hatalmas győri kedvenc volt, de ma már az ellenfél csapatát erősíti  a román válogatott átlövő, Aurelia Bradeanu, aki szerint ugyanannyi esélyük van a továbbjutásra, mint a Győrnek. "Azt mondják, hogy az Oltchim az esélytelenek nyugalmával léphet pályára, ami nem is baj, legyen csak a nyomás az ellenfélen. A legfontosabb, hogy jó játékot mutassunk, minden százhúsz perc alatt dől majd el, de a hazai meccs nagyon fontos. Nem hiszem, hogy ezen a szinten túl nagy jelentősége lenne annak, hogy hol van a visszavágó. Emlékszem még a 2009-es BL-döntőre, amikor nyertünk Viborgban hárommal, de hazai pályán kikaptunk, és elveszítettük a döntőt. Tisztában vagyunk ennek a meccsnek a jelentőségével, és hiszünk magunkban”.

Hazai pályán különösen veszélyes a román csapat

Keleti szomszédaink mentalitását ismerve ehhez kétség sem férhet, hazai pályán, több ezer fanatikus előtt pedig különösen motiváltan és harcosan lépnek majd pályára.

Ami mégis a magyar csapat felé billentheti a mérleget, az a játékosállományok közötti különbség. Ugyan a Valceának számos világsztárja van - elsősorban a beállós Ionel Stanca, az átlövő Aurelia Bradeanu és Marija Jovanovics, a balszélső Valentine Ardean vagy a tavaly világ legjobbjának is megválasztott Critina Neagu képes klasszis játékra  -, a Győr pillanatnyilag a legjobb erőkből álló együttes a világon. 

Az Oltchim ellen a szezon eddig legnehezebb mérkőzése vár a Győri ETO-ra, hogy sikerül-e Görbicz Anitáéknak a visszavágó szempontjából kedvező eredmény elérniük, azt a 17 órától kezdődő élő szöveges tudósításunk segítségével is figyelemmel kísérheted!

Női Bajnokok Ligája, elődöntő 1. mérkőzés
Oltchim Valcea (román) - Győri Audi ETO KC 17.00
Visszavágó: 2012.04.07. 16:00, Veszprém
Valcea, játékvezetők: Stolarovs, Licis (lettek)
Tv: Digisport