Férfi kézilabda Eb

A házigazdának van bizonyos üzleti előnye - Skaliczki László

Szombaton a középdöntővel folytatódik a férfi kézilabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott ugyan csak vasárnap lép pályára a II. csoportban, de az I-es jelzésű hatosban is érdekes párharcok várhatók. Skaliczki Lászlóval, a Pick Szeged vezetőedzőjével visszatekintettünk a "másik ág" eddigi meccseire, és a továbbjutási esélyekről is elmélkedtünk.

Az A csoportban a legnagyobb meglepetés az, hogy az előzetesen általunk is éremesélyesnek tartott Dánia együttese csak Szlovákiát tudta legyőzni, többi ellenfelétől kikapott, így nem visz magával pontot a középdöntőbe, ahonnan csak az első két helyezett jut az elődöntőbe. Skaliczki László szerint a lengyel és a szerb válogatott sikereiben is órási szerepe volt a jó taktikának és a remek kapusteljesítménynek.

Skaliczki László Mirko Vujint és a szerb válogatottat az elődöntőbe várja - Fotó: AFP

"A lengyelek jól felépítették a csoportkörüket. Érezték, hogy a szerbek ellen nem szabad erőlködni, utána pedig igyekeztek a többi meccsre koncentrálni, és nekik lett igazuk, mert bejött. Ők a szlovákokat mindenképp meg akarták verni, hogy továbbmenjenek, aztán a dánoktól megkapták a sanszot, amikor a kapusteljesítményük feljavult. Ez eddig neuralgikus pontja volt a játékuknak Szmal hiányában, de ezúttal ez is megvolt, és a gyors szélsőik révén könnyű gólokat tudtak szerezni. A szerbek lakták be legjobban a hazai csarnokot, és a lelkesedésüknek is nagy szerepe volt a továbbjutásukban, de ne felejtsük el, hogy védekezésben nagyon kemény ütközéseket vállaltak, csak emberfölényben alkalmazták a klasszikus délszláv védekezési módokat, inkább egy sorban tömörültek, és ebből lépkedtek ki keményen a lövőkre. Emögött pedig Sztanics nagyon nagyot nyújtott a kapuban, az első két meccsen ötven százalék körül volt a teljesítménye. Támadásban Csutura, Ilics és Vujin remekül dolgoztak, megoldották a szélességi, húzásos-betöréses játékot, amiből a széleken sok helyzetet alakítottak ki. Igaz, a dánok ellen Prodanovics ezek közül sokat kihagyott" - mondta a hathárom.hu-nak az egykori szövetségi kapitány.

Skaliczki László azt is kiemelte, hogy a hazai csapatoknak mindig jobban megy: "Számomra ezek után meglepetés lenne, ha nem mennének be a négy közé. Ez pedig már hagyomány, az elmúlt világversenyeken Horvátország, Tunézia vagy Szlovénia is be tudott jutni az elődöntőbe vagy épp a döntőbe, a németek világbajnokok lettek. Ez az a bizonyos helyzeti vagy üzleti előny, ami a házigazdának van. Nyilván akkor telik meg Belgrádban az a nagy csarnok, ha a szerbek ott vannak a középdöntőben vagy akár a négy között. Ezt nem hagyjatjuk figyelmen kívül."

A B csoportban Csehország a németek elleni meglepetésgyőzelemmel kezdett, és még az utolsó fordulóban is volt esélye a kvartett megnyerésére, végül azonban kiesett, mivel kikapott a Kiril Lazarov vezette, és szintén szinte hazai hangulatban játszó Macedóniától. Utóbbiakon kívül így a svédek és a második körtől már felpörgő németek jutottak tovább, akiknek az elődöntőbe kerülésre is óriási esélyük van.

"Ha a dánok mindhárom meccsüket hozzák, hat pontjuk lehet, és nekem rossz emlékem a 2007-es világbajnokságról, hogy a csoportkör után fel tudtak pörögni, és annak ellenére megelőztek minket, hogy mi mentünk tovább két ponttal, ők pedig nullával. A lengyelek további szereplése kérdéses, mert ők nem annyira stabilak. A német válogatott számára izgalmas a dolog, mert az olimpia miatt minél tovább szeretnének jutni. A csehek kiesése is nekik jött a legjobban, hiszen így kiesett az ellenük elszenvedett vereségük, és négy pontot vittek tovább" - mondta a további esélyekről Skaliczki László.

Férfi kézilabda Eb
1. csoport - szombati mérkőzések
Lengyelország - Svédország 16.15
Dánia - Macedónia 18.15
Szerbia - Németország 20.15
Férfi kézilabda Eb
Középdöntő, I csoport
    M Gy D V Gk P
1. Németország 2 2 0 0 53-47 4
2. Szerbia 2 2 0 0 46-40 4
3. Lengyelország 2 1 0 1 45-48 2
4. Macedónia 2 0 1 1 49-50 1
5. Svédország 2 0 1 1 50-55 1
6. Dánia 2 0 0 2 48-51 0