Férfi kézilabda Eb

Az oroszok ellen már eldőlhet a sorsunk?

Ugyan már vasárnap este elkezdődött Szerbiában a X. férfi kézilabda Európa-bajnokság, a magyar válogatott számára csak hétfőn az Oroszország elleni, a továbbjutás szempontjából akár sorsdöntőnek is nevezhető találkozóval kezdődnek meg a megpróbáltatások. A C-csoport egyértelműen a torna "halálcsoportja", ahol a mieinken kívül a címvédő franciák, a vb-bronzérmes spanyolok valamint a már említett oroszok találhatóak.

Ilyés Ferencre csapatkapitányként nagy szerep hárul majd - Fotó: AFP

Amikor június 15-én Belgrádban a szervezők és az európai szövetség megtartotta a kontinenstorna sorsolását, Fortuna asszonya igencsak elengedte a mieink kezét, hiszen a tavalyi világbajnokságon hetedik helyen végző - és ezzel olimpiai kvalifikációs jogot szerző - magyar válogatott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Franciországgal, a vb-bronzérmes Spanyolországgal és az ötkarikás játékok selejtezőjére hajtó háromszoros világbajnok Oroszországgal került egy négyesbe. A lebonyolítás értelmében körmérkőzések után a csoportból három együttes jut tovább a középdöntőbe. Az borítékolható, hogy pokolian nehéz dolga lesz a Mocsai-legényeknek, ha valamirevaló eredményt szeretnének elérni, de kétségünk ne legyen afelől, a Szerbiába kiutazó 18 játékos mindegyike szívét-lelkét kiteszi majd a pályára. Ugyanakkor azt el kell ismerni, hogy mind a francia, mind a spanyol válogatott jóval a magyar csapat előtt jár, mind játéktudásban, mind játékosállományban, amit az utóbbi évek eredményei hűen tükröznek is. A középdöntőbe kerülés egyik kulcsmomentuma tehát az oroszok elleni nyitómérkőzés lehet: ha sikerült a Mocsai-csapatnak két vállra fektetnie az orosz óriásokat, jelentősen megnő a mieink esélye a továbbjutást illetően. A X. férfi kézilabda Európa-bajnokság egyértelműen legnehezebb csoportja a C-jelű négyes, melynek résztvevőit egyenként górcső alá vesszük.

Magyarország

Mocsai Lajos együttese december közepétől készül együtt a szerbiai kontinenstornára, melyre világbajnoki hetedik hellyel a tarsolyába érkezett. A felkészülés időszakában a mieink megmérkőztek Szlovákiával, Németországgal és Bahreinnel is, a Karácsony Kupán pedig Csehország és Lengyelország ellen gyakoroltak a fiúk. Az ilyen találkozókon az eredmény másodlagos, de a pozitív mérleg valamint a mutatott játék joggal adhat bizakodásra okot. A szövetségi kapitány csütörtöki döntésének értelmében nem utazott el a kerettel a csurgói Katzirz Dávid, mintahogy a torna előtt nem sokkal megsérülő Lékai Mátét sem látjuk majd játszani. A remeklő vb-csapatból rajtuk kívül még Törő Szabolcs, Gál Gyula, Gulyás Péter és Carlos Pérez nem lesz ott Újvidéken, szerepet kaphat viszont Krivokapics Milorad, Putics Barna és Ancsin Gábor is. Vasárnap este a szövetségi kapitány kihirdette az oroszok elleni találkozóra a csapatot, melynek értelmében kimaradt Tatai Péter, Szöllősi Szabolcs és Vadkerti Attila. "Nagy küzdelem várható a belső posztokon, így a védelem megerősítése rendkívül fontos. Laluska Balázs, Schuch Timuzsin és Ilyés Ferenc a belső posztokon védekezésben kulcsszerepet kap, a világversenyen újonc Ancsin Gábor léphet itt még be, Császár Gábor és Nagy Kornél pedig irányítóként szerepel. A legnagyobb repertoárral a jobbátlövő poszton rendelkezünk, de ez szükséges is az oroszok nagyon nyitott, valamint zártabb, zavaró 3-2-1-es, illetve rendkívül masszív hatos falas védekezése ellen, hiszen a balkezeseinkkel erre fel tudunk készülni" - kommentálta döntését a kapitány.

A magyar válogatott
az oroszok elleni keret
kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém KC), Mikler Roland (Pick Szeged)
jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex KC), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém KC)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Laluska Balázs (MKB Veszprém KC), Mocsai Tamás (SG Flensburg, német)
irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém KC), Nagy Kornél (Dunkerque HB, francia)
beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém KC), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém KC), Putics Barna (VfL Gummersbach, német)
balszélső: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém KC)


A mieink a korábbi tapasztalatokból okulva már a nyitómérkőzés előtt két nappal a helyszínre utaztak, ami talán mutatja, hogy az újjáalakult szövetség minden támogatást igyekszik megadni az első nyolc hely valamelyikére pályázó gárdának. "Minden a menetrend szerint alakult. A csapat a szálloda 8. emeletén lakik, így a legjobb kilátással bír a városra, külön videószoba és masszázsszoba is a rendelkezésünkre áll. A versenycsarnok mintegy nyolcezer fős, de a sajtó és a protokolláris helyek miatt hat-hat és fél ezer szurkoló foglalhat majd helyet a lelátókon. Az első edzésen az oroszok elleni védőjátékra helyeztünk a hangsúlyt, míg vasárnap a támadásra koncentráltunk. Örülök, hogy mindenki jól dolgozott, a fertőzéssel, arcüreg-gyulladással bajlódó játékosok felgyógyultak. Nagyon várjuk már a rajtot, és sok szeretettel várjuk a magyar szurkolókat, akik a nehéz sorsolás ellenére reményeink szerint 8. játékosként segítik majd a válogatottat" - mondta Mocsai Lajos a szövetség hivatalos oldalának.

Magyarország tehát hétfőn lép először porondra, ahol várhatóan teltház és többezer magyar szurkoló biztatja majd. Az oroszok elleni, sorsdöntőnek mondható mérkőzésről honlapunk 20.15-kor élő szöveges tudósítással jelentkezik!

Oroszország

A hétfői mérkőzésen a mieink tehát azzal az Oroszországgal kezdenek, amely a legutóbbi világbajnokságra - 55 év után első ízben - nem tudta kvalifikálni magát, ennek értelmében pedig egyelőre igen távol áll az olimpiától is. A férfi kézilabdázás egyik nagyhatalma az utóbbi években kikeveredett a világ élmezőnyéből: a pekingi 6. helyezésük után a 2009-es vb-n már csak a 16. helyre volt jó a Makszimov-csapat, a 2010-es Eb-n 12. lett, míg a 2011-es vb-re ugye ki sem jutott. Hatalmas hiba lenne azonban lebecsülni az orosz válogatottat, amelyben szép számmal vannak klasszis játékosok, és a sajátos orosz-iskola minden csapat számára okozhat problémákat. A válogatott gerincét a BL-ben az MKB Veszprémmel egy csoportban szereplő Csehovszki Medvegyi adja, így az összeszokottság hiánya ismeretlen fogalom lehet az oroszoknak. Mivel a csoportban a francia-spanyol kettős kiemelkedik, többen úgy tartják, hogy az első csoportmérkőzésen mindjárt el is dőlhet a továbbjutás kérdése, a hatharom.com szakértője, Skaliczki László azonban ezt nem így látja. Amiben az oroszok bízhatnak, az a két csapat egymás elleni mérlege, abban ugyanis igen meggyőző fölényben vannak: 10 győzelem mellett csupán egy alkalommal tudtuk őket legyűrni. Legutóbb a 2007-es németországi világbajnokságon találkozott Oroszországgal a válogatott, akkor a félidei vezetés ellenére 26-25-re kikaptunk soros ellenfelünktől.

Akikra érdemes lesz odafigyelni: Timur Dibirov, Eduard Koksarov, Konsztantyin Igropulo, Mikhail Csipurin, Alekszej Rasztvorcev

Skaliczki László szerint
"Nem hiszem, hogy az oroszok elleni lenne a döntő ütközet. A három mérkőzés alatt kell a továbbjutást kiharcolni, nyilván ehhez a két pont - esetleg egy - mindenképpen szükséges lesz, hiszen 0 ponttal még nem jutott tovább senki, ugyanakkor pedig kettővel is ki lehet majd esni. Mivel 10 napig tart a tornának az a fázisa, amelyben eldől, ki hol végezhet, ebben az időszakban kell a játékosok erejét beosztani illetve a csapatnak egy relative egyenletes teljesítményt nyújtani. A lényeg, hogy az idő előrehaladtával egyre olajozottabban működjön a gépezet, és ennek a mi csoportunkban különösen nagy lesz a jelentősége. Nem vagyunk hátrébb mint az orosz válogatott, az aktuális, napi forma dönthet a találkozón, a kulcsjátékosok teljesítményei fogják meghatározni ennek a mérkőzésnek a végkimenetelét. Az mindenképp jó, hogy nincs messze Novi Sad, ahol magyar közeg várja majd a csapatot. A közönség a pályán a nyolcadik játékos, ami lélektanilag nagyon sokat segíthet. A dolog másik része pedig az a teher, ami az orosz csapatot nyomni fogja, hiszen amíg nekünk biztos az olimpiai kvalifkációs tornán való szereplésünk, addig náluk egyáltalán nem biztos semmi. A válogatottattunkat alkotó játékosok zöme közel van a 30-hoz, de ez csupán annyit jelent, hogy tapasztalt gárdáról van szó, amely több világversenyt megjárt. Azt gondolom, hogy azokat a bizonyos magaslabdákat nem fogjuk elrontani. Nyilván itt az a kérdés, mennyi magaslabda érkezik az ellenfelektől. Úgy hiszem, hogy összeségében ez a csapat érett arra, hogy a sanszokat kihasználja."

 

Franciaország

Talán a kézilabdát csak kevéssé ismerő ember is tisztában van azzal, hogy a francia csapat az elmúlt időszak egyeduralkodója, úgy is fogalmazhatnánk, hogy a kézilabda Barcelonája. 2006 óta - a németországi vb-t leszámítva - minden világverseny a gallok győzelmével záródott, így Európa-bajnokként, kétszeres vb-elsőként és olimpiai bajnoki címvédőként érkeznek Szerbiába. Claude Onesta alakulata az 2010-es, ausztriai Eb-n is egy csoportban szerepelt a mieinkkel, akkor a csoport nyitómérkőzésén 29-29-es döntetlennel végződött a két fél találkozója, a 2011-es vb középdöntőjében viszont már alaposan elpáholtak minket Karabaticék (37-24). Ugyan az elmúlt hetek hírei még arról szóltak, hogy több fontos játékos is sérüléssel bajlódik, az Eb rajtjára valamennyien játékra készek, így gyakorlatilag a vb-győztes gárdát láthattjuk majd a parketten. A franciák biztos résztvevői a nyári ötkarikás játékoknak, ennek ellenére több okból is fontos számukra a torna.

Akikre érdemes odafigyelni: Nikola Karabatic (a képen), Thierry Omeyer, Daniel Narcisse, Luc Abalo, Jeromé Fernandez

Spanyolország

Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes spanyolok a franciákhoz hasonlóan világsztárok sorát vonultatják fel, a javarészt a BL-győztes Barcelona és a Ciudad Realra építő csapat a szerbiai viadalon is éremesélyesnek számít. A legnagyobb gondot számukra Sterbik Árpád hiánya jelenti majd, a vajdasági születésű portás januári szívműtétje miatt kihagyja a tornát. A hispán együttessel - a franciához hasonlóan - összefutottunk a svédországi vb-n, a középdöntő utolsó fordulójában 30-24-es verséget mértek ránk. Hogy most sem lesz könnyebb a dolga Iváncsik Gergőéknek, az borítékolható, a németországi Szupertornát a svédek, a dánok és a házigazdák előtt nyerte meg a vörös fúria, igazolva ezzel a remek formát.

Akikre érdemes lesz odafigyelni: Javier Hombrados, Alberto Enterríos, Julen Aguinagalde, Juanín Garcia, Iker Romero

Férfi kézilabda Eb
A C-csoport programja (Novi Sad)
Január 16. (hétfő)
18:15 Franciaország-Spanyolország
20:15 Magyarország-Oroszország
Január 18. (szerda)
18:15 Oroszország-Franciaország
20:15 Spanyolország-Magyarország
Január 20. (péntek)
18:15 Spanyolország-Oroszország
20:15 Franciaország-Magyarország



.