Női kézilabda

Engem kizárólag az érdekel, hogy érdemi munkát végezhessek - Kovács Péter

Az Évszázad játékosa a Békéscsaba női csapatánál kapott lehetőséget

  • Jocha Károly

A 2000-ben az Évszázad játékosának megválasztott Kovács Péter (képünkön) február óta tartó kényszerszabadsága véget ért. A Budapesti Honvéd egykori négyszeres világválogatottja ugyanis kedden délután aláírt Békéscsabára, ahova 2012. június 30-ig köti a szerződése.

"Bármilyen, számomra szakmailag megfelelő munkára nyitott voltam, így a Békéscsaba vezetőinek érdeklődését is így fogadtam - válaszolt a mob.hu kérdésére a magyar válogatottban 323 alkalommal szerepelt baloldali átlövő, aki tagja volt az 1986-ban vb-ezüstérmes, majd az 1988-ban, Szöulban olimpiai negyedik helyezett nemzeti együttesnek is. - A csabai nőknek a bajnoki tabellán elfoglalt pillanatnyi helyezése alapján várható volt, hogy felmerül az edzőcsere lehetősége. Ami engem illet, számomra kellemes meglepetésként éppen rám gondoltak a Szabó Károly vezette klub irányítói."

- Volt-e bármiféle személyi kikötése a megállapodás megkötését megelőzően?
- Az égvilágon semmi. Azt is megkérdezték, Bohus Beával dolgoznék-e együtt. Természetesen igent mondtam, mert engem kizárólag az érdekel, hogy érdemi munkát végezhessek.

- Mit gondol, milyen helyezésre lehet képes a rendelkezésre álló játékosállománnyal?
- Az első edzés után könnyelműség lenne komolyabb latolgatásba belemenni, hiszen ilyenkor mindenki igyekszik a legszebb arcát mutatni. Azt azonban megkockáztatom, hogy ennek a gárdának nem szabad kiesési gondokkal küzdenie.

Kovács Péter, a Békécsaba női csapatának vezetőedzője
- Kovács Péterről a szurkolók leginkább azt tudják, hogy nyolc évig volt a szövetség szakmai igazgatója, a legutóbbi munkája pedig a román sztárcsapathoz, a Valceához kötötte.

- 1984 és 1993 között a német Bundesligában kézilabdáztam. Dortmund, Grosswallstadt és Essen után a negyedik élvonalbeli klubomnál, a Hamelnnél már játékosedzőként megtettem az első lépéseket a kispadok világa felé. Bad Salzuflen és Klagenfurt után itthon a Százhalombatta férfi együttese volt az első élvonalbeli csapatom, majd a szövetségi évek alatt a női junior válogatottal világ- és Európa-bajnoki ezüstérmet is szereztünk. A Pick Szegeddel a Veszprémet legyőzve ünnepelhettünk kupagyőzelmet, a Dunaferr női csapatával pedig bajnoki bronzéremig jutottam. A török szövetségben három évig szakmai igazgató voltam, onnan vásárolt ki a Valcea. Tehát elég sokrétű tapasztalatokkal rendelkezem.

- Mennyire ismeri a magyar női élvonal együtteseit?
- Rengeteg hazai és külföldi mérkőzést láttam az elmúlt hónapokban, miközben az utóbbi hetekben Zimbabwéban és Albániában is edzőtovábbképzőkön kellett előadásokat tartanom. Személyesen a Ferencváros-Érd női találkozón voltam utoljára, de az első edzés napján a Békéscsaba-Vác meccset is megnézhettem a helyi tévé ismétlése jóvoltából.

- Pénteken az abszolút favorit Győr ellen mutatkozhat be új csapatával, ráadásul idegenben kerül sor a találkozóra.
- Számunkra ez a lehetséges legjobb sorsolás az adott helyzetben, hiszen így teljesen felszabadultan léphetnek pályára játékosaim, akiknek feltérképezésére ez a hatvan perc kitűnő alkalmat kínál majd számomra.

Fotó: JochaPress