Interjú

Senki ne kívánja a Dortmundot ellenfélnek! - Jürgen Klopp

A Ruhr Nachrichten internetes kiadása érdekes interjút készített Jürgen Kloppal, a Borussia Dortmund sikeredzőjével. Klopp őszintén, sallangok nélkül válaszolt a riporter kérdéseire, válaszain keresztül bepillantást nyerhetünk a bajnokcsapat hétköznapjaiba, és a szókimondó edző gondolatvilágába.

- Egy közmondás szerint siker idején szokták elkövetni a legnagyobb hibákat. Az utóbbi években Louis van Gaal és Felix Magath is jó példa volt erre. Ön veszélyezetve érzi magát?
- Lehet némi igazság ebben de én úgy érzem, nem veszítettünk semmit az erőnkből. A fontos döntéseket úgy hoztuk meg, mintha nem lettünk volna bajnokok.

- Ezt hogy érti?
- Soha nem éreztem azt, hogy bajnokként más játékospolitikát kellene folytatnunk. Továbbra is olyan futballistákat vásárolunk, akikben látunk potenciált és nem méregdrága, már kész focistákat. Több helyütt a médiában ezt úgy fogják értelmezni, hogy nem készültünk fel eléggé a Bajnokok Ligájára. A mi álláspontunk azonban az, hogy felkészülünk a Bundesligára, és ami plusz siker érkezik, azt szívesen fogadjuk.

- Ön mindig hangsúlyozza, hogy a játékosainak szeretniük kell a Borussia Dortmund fociját. Az első edzések után ez elmondható minden labdarúgóról?
- Száz százalékig így gondolom. Az edzéseredményeink szenzációsak.

Jürgen Klopp, a Borussia Dortmund vezetőedzője mutogat csapata egyik Bundesliga-mérkőzésén 2011-ben

- A 4,5 millió euróért igazolt Ilkay Gündogan esetében az a benyomásunk, hogy van rajta még pár kiló súlyfelesleg, rosszul látjuk ezt?
- Igazuk van, egy két-kiló fölösleg biztosan van rajta, ez azonban abból ered, hogy lábfejproblémái voltak, és nem tudott megfelelően edzeni.

- Az idén legdrágábban igazolt Ivan Perisic még nem igazán illeszkedett be a csapatba. Mivel magyarázza ezt?
- Klasszikus példája azon játékosoknak, akiknek, ha a következő szintre lépnek, eleinte brutális nehézségekkel kell szembenézniük, még hozzá kell szokniuk a gyors edzéstempóhoz. Mi gyakorlatilag nem tartunk szüneteket, ez számára új. Ivan épp nehéz korszakot él át, nem elég felszabadult, pedig erre az ő játékában nagy szükség van. Mindez azonban a jelenlegi időpontban teljesen normális és rendben van.

- Ön is úgy látja, hogy Kevin Großkreutznak a bal oldali középpályás pozíciójáért vívott harc szárnyakat ad?
- Elsőként hadd szögezzem le, hogy Ivan több poszton is bevethető a középpályán, szóval ez nem kettejük párharca. Kevin egy olyan játékos, aki az edzéseken mindig szenved, ilyenkor azt gondolná az ember, hogy akár ki is hagyható a csapatból. De a St. Gallen ellen megint óriásit játszott. Kinek jutna eszébe a csapatból kivenni, ha így játszik? Nekem biztos nem. Senkit nem ismerek, alkalmasabb lenne erre a pozícióra, mint Kevin. Ha a legjobb formájában van, nem kell gondolkodnom, kit állítsak a kezdőbe. Nagyon nehéz lesz őt felülmúlni.

- Mi teszi őt pótolhatatlanná?
- Tologathatunk jobbra balra, próbálkozhatunk, de ha nem lenne olyan játékosom mint Kevin, aki akkor teszi oda magát, amikor igazán kell, akiben van bátorság, aki érzi a játékot, akkor sokkal nehezebb lenne.

- Negyedik szezonját kezdi a Dortmunddal, és idén először jelentett be hivatalos célkitűzést az idényre vonatkozólag, miért?
- Bajnokként - a saját csapatod minőségéről meggyőzödve - minimális célnak kell lennie az újabb nemzetközi szereplést érő helyek elérése. Minden más nevetséges és hazugság lenne. Talán mi vagyunk a Bundesliga történelmének első bajnokcsapata, akik nem címvédőként, hanem kihívóként vágnak neki az új szezonnak.

- Ki az ön favoritja a bajnoki címre?
- A (Bayern) München. Minden más szenzáció lenne, elég ha, csak belegondolunk mennyi pénzt fektetnek be az erősítésekbe.

- Ezek szerint úgy gondolja, hogy Leverkusennek jóval gyengébb csapata van?
- Nem, ők is brutálisan erősek.

- Mire kell felkészülniük az ellenfeleknek?
- Új Borussia Dortmund mezekre..(nevet).

- És egy Borussia Dortmundra, aki mindenkit lefocizik a pályáról? A kardioedzései már példaként szolgálnak a többi csapatnál is.
- Ami az edzéseket illeti, nem szándékom a srácokat még 40 százalékkal fittebbé varázsolni, mint tavaly. Ez nem is lehetséges.

- Mit csinál máshogy e tekintetben, mint a többi edző?
- Nincs erre egy általános formula. Mikor Felix Magath a Wolfsburgal bajnok lett, hirtelen mindenki újra elfogadta, hogy a medicinlabdával való edzés sikeres lehet. Mi nem gyakorolunk ezzel, mégis bajnokok lettünk tavaly. Mi különös hangsúlyt fektettünk a terhelés és regenerálódás közti egyensúlyra, de nyilván ennek fontosságával nem csak mi vagyunk tisztában.

- Az első évben 6. lett, a másodikban 5., a harmadikban bajnok. Mi jöhet még?
- Nem vagyok teljesen idióta, tisztában vagyok azzal, hogy ilyen szezont nehéz lesz felülmúlni. 75 pontot még a Bayern sem hoz össze minden évben. Viszont tudunk még javítani a játékosaink egyéni képességein és ezzel a focink színvonalán is. Itt még rengeteg lehetőségünk van, tudunk hova fejlődni. A fiatal játékosaink esetében kötelességünk őket továbbfejleszteni. Képzelje el, ha közülük valaki a karrierje végén visszapillantana, és azt mondaná: a legjobb évem 21 évesen volt. Borzasztó lenne!

- Mi volt a legnagyobb teljesítménye a csapatnak a bajnoki szezonban?
- Hogy Sindzsi Kagava sérülése után is sikerült elhódítanunk a bajnoki címet.

- Most őszintén, ha a moziban vetítenének egy filmet, amiben csak Kagava és Götze trükkjeit mutatnák, fizetne belépőt?
- (Nevet) Szerencsére nem kéne, hiszen nagyrészt az első sorból élvezhetem a műsort.

- A középpályán óriási választékból meríthet, sztárok hada harcol a csapatba kerülésért. Nem fél, hogy mivel egyesek a cserepadon foglalnak majd helyet, az örök jókedv elmúlhat?
- Nem tartok tőle. Elégedetlenséget minden játékosom érezhet, ennek hangot adni azonban szigorúan tilos. Nem tudok minden héten minden játékost megjutalmazni. Ez egyszerűen így van, el kell fogadni. Idén többen négyszeres terhelésnek lesznek kitéve, így biztos több futballista fog lehetőséghez jutni, de a klasszikus rotációt nem fogom alkalmazni.

- A játékoskeretre költhető összeget idén 35-ről 40 millió euróra növelték. Álmodik arról, hogy hamarosan egy igazán nagy játékost is tudna igazolni?
- Nem álmodozom. Volt egy 18-19 éves játékos, aki valóban szenzációs képességekkel rendelkezik, rajta igazán sokat gondolkodtunk, de 15 millió eurót kértek volna érte. Nem tartunk még ott, hogy egyetlen emberért, - akiről még azt sem tudjuk, hogy ebben a bajnokságban és csapatban helyt állna-e - fizessünk ennyit. 5-6 millió euró feletti árnál inkább oda se nézünk, nincs értelme, mert úgysem engedhetjük meg még magunknak.

- A saját csapatában található játékosok ára is az egekbe szökött. Elcsodálkozott azon, hogy Götze, Kagava, Subotic esetében 20 millió körüli összegek hangzanak el?
- Nem meglepő, mert nincs messze a reális ártól. Ha máshol lennék edző, én is szeretném őket a saját csapatomban látni. Az esély arra, hogy még tovább fejlődjenek igen nagy, mert mindannyiukban megvan a tehetség. Sokszor az ember úgy vesz játékost, hogy több fontos tulajdonság hiányzik még belőle, ez benne van a pakliban. De soha nem lehettünk volna bajnokok ezzel a fiatal csapattal, ha nem lenne rendben a személyiségük.

- Ha ez egy erős csapat, akkor képes egyből a Bajnokok Ligájában is nagyot alkotni?
- Áh, ez bolondság. Fogalmunk sincs az ellenfeleink erősségéről. Fizikailag biztos jóval megerőltetőbb lesz, mint tavaly az Európa Ligában volt. A Bajnokok Ligája-meccsek és a Bundesliga közti váltás is problémát okozhat, majd meglátjuk, hogyan dolgozzuk fel mentálisan. Egyet biztosan mondhatok: nálunk senki nem érzi úgy, hogy a végén megnyerjük a BL-t.

- Mit vár ön a Bajnokok Ligájától?
- Nagy csapatokat, fantasztikus játékosokkal, akiket már jobban ismernek a srácaim, mint egyik-másik Bundesliga-játékost mivel a playstationön állandóan a legnagyobb sztárok ellen játszanak (nevet). A csapatunk tehát fel van készülve (nevet). Nem éppen okos dolog mostanában a Borussia Dortmundot ellenfélnek kívánni, és azt gondolni, hogy csak úgy lemosnak minket a pályáról.