Kézilabda BL

Vujin lőtte átlagban a legtöbb gólt

  • VNA

A kölni döntővel az elmúlt hétvégén véget ért a férfi kézilabda Bajnokok Ligája sorozat, amely számos érdekes statisztikával szolgált.

Vasárnap Kölnben ért véget az idei Bajnokok Ligája sorozat a férfi kézilabdázók számára, ahol a magyar csapatkapitány, Nagy László által vezetett Barcelona diadalmaskodott. A BL 18. kiírásának négyes döntője után íme néhány érdekesség:

- A sorozat eddigi legeredményesebb együttesének számító Barcelona tovább javította saját rekordját és immáron hetedszer (1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011) nyerte meg a BL-t, így az 1991-es BEK sikerrel együtt már nyolcszor nyerte meg a legrangosabb férfi kupasorozatot.

- A 2005-ös évtől kezdve három klub sajátította ki magának a Bajnokok Ligája győzelmeket, az utóbbi hét szezonban ugyanis csak a Ciudad Real (2006, 2008, 2009), a Barcelona (2005, 2011) és a német THW Kiel (2007, 2010) tudott győzni.

Marko Vujin, az MKB Veszprém csapatának szerzi a gólt a Barcelona ellen .- Először lett német játékos a gólkirálya a férfiak BL-sorozatának, a Rhein-Neckar Löwen játékosa, Uwe Gensheimer ugyanis 118 gólt szerzett idén. A BL-történetében csak két olyan játékos volt eddig, aki ennél több gólt szerzett, Nenad Perunicic 2002-ben 122 góllal, Filip Jicha pedig tavaly 119 góllal volt a legeredményesebb. Az MKB Veszprém korai kiesése ellenére Marko Vujin lett az idény második legeredményesebb gólszerzője, aki 98 gólt dobott a sorozatban. Gensheimer egyébként összesen 19 találkozón hozta össze góljait, hiszen a Löwen a selejtezőből indult, így „csak” 6,21-es gólátlaggal rendelkezik, ami messze elmarad Vujin 8,16 gólos meccsenkénti termésétől.

- Először fordult elő, hogy egyazon klub csapatai nyerjék meg a labdarúgó és a kézilabda BL-sorozatot is, ráadásul mindezt 24 órán belül. A kölni döntőben a kapus Danijel Saric volt a „kézilabda Messije”, aki parádésan védett a Ciudad elleni utolsó mérkőzésen.

- Eddig a spanyol csapatok dominálták a férfi kézilabda Bajnokok Ligáját, hiszen a Barcelona és a Ciudad Real mellett korábban a Santander (1994), az Irun (1995) és a San Antonio (2001) is győzött már a sorozatban, így összesen 13 sikert számlálnak a hispán együttesek.

- A 2005-ben győztes Barcelonából már csak hárman maradtak hírmondónak, a most már csapatkapitányként szereplő Nagy László mellett a nyáron Németországba, a Füchse Berlinhez igazoló Iker Romero és Victor Tomas ünnepelhette második BL-sikerét a katalánokkal.

- Bár a Barcelonával most nyert először a BL-ben, pályafutása ötödik Bajnokok Ligája trófeájának örülhetett a fehérorosz Siarhej Rutenka, aki 2004-ben még a Celjével, majd ezt követően háromszor a Ciudad Reallal tudott már győzni a sorozat fináléjában. A kapus Javier Hombrados (Santander, San Antonio, Ciudad Real) mellett ő lett ezzel a második kézilabdázó, aki három különböző klub színeiben nyerte meg ötször is a BL-t.

- A férfi kézilabda BL-történetében most először fordult elő, hogy két testvér találkozzon egymással a döntőben. Hiába lőtt azonban négy gólt a Ciudad Real mezében Alberto Enterríos, testvére Raúl két gólja ezúttal többet ért a túloldalon.

- Bár az idei döntőben két spanyol együttes játszott egymással, eléggé nemzetközi volt a pályára lépők tábora, hiszen összesen tíz nemzet játékosai szerepeltek.