Női kézilabda BL

Egyértelműen a győzelem a célunk Spanyolországban - Konkoly Csaba

  • Németh Norbert

A női kézilabda Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában a legjobb négy között a Győri Audi ETO KC a spanyol Itxako Reyno de Navarra együttesével találkozik. A párharc első felvonását Spanyolországban játsszák a felek. Az elutazás előtt a hatharom.hu megszólaltatta Konkoly Csabát, a győriek vezetőedzőjét, aki az összecsapás mellett beszélt még csapata célkitűzéseiről és a szóban forgó igazolásokról.

Az elmúlt hétvégén sorozatban hetedszer hódította el a Magyar Kupát a Győri Audi ETO KC, a döntőben 29-21-re felülmúlva a DVSC-KORVEX csapatát. Először is hadd gratuláljak a Magyar Kupa győzelemhez. Kemény falatnak bizonyultak a debreceni hölgyek, akik a mérkőzés 35. percéig „uralták” a mérkőzést, a győri lányok  viszont görcsösnek tűntek. Ön miképp vélekedik erről?
- Az első percekben, azt gondolom, úgy kezdtünk, ahogyan azt elterveztük. A megbeszélt taktikai feladatokat hajtották végre a lányok támadásban, a védekezésünk azonban nem volt elég határozott. A Debrecen ezt megérezte, így 7-3 után 9-9-re felzárkózott, amely tanácstalanná tett bennünket. A debreceniek védekezése jobb lett, mi gyámoltalanabbakká váltunk, és ezáltal ellépett tőlünk a Loki két góllal. A szünetben megbeszéltük a történteket, illetve visszatértünk az eredeti taktikai elképzeléseinkhez, így a második félidőben sikerült ritmust és sebességet váltanunk. Ennek köszönhetően felzárkóztunk, majd miután magunkhoz ragadtuk a vezetést, már mi irányítottuk a mérkőzést.

Konkoly magyaráz a Larvik elleni mérkőzésen - Fotó: AFP
- Kik nyújtottak a döntőben kimagasló teljesítményt?

- Mindenképp Aurelia Bradeanut emelném ki, aki nagyon fontos gólokat szerzett. Mellette Vérten Orsi is remek teljesítményt nyújtott az egész mérkőzésen. Azt gondolom, mindkét kapusunk (Pálinger Katalin és Katrine Lunde Haraldsen - a szerk.) igyekezett a védelemmel összhangban megfelelően teljesíteni, és hozzátenni a magáét a sikerhez. Többiek pedig csapatszinten voltak eredményesek.

- Pénteken Estellába utazik a magyar bajnok, ahol a Bajnokok Ligájában a spanyol Itxakóval találkozik a legjobb négy között. A sorozat e szakaszában már nincs könnyű ellenfél. Milyen mérkőzésre számít Spanyolországban? Mi lehet a mérkőzés kulcsa?

- Nagyon erős csapatok vannak a legjobb négy között, mondhatni a világ legjobb négy klubcsapata, így mindenképp nehéz mérkőzésre számítok. Ettől függetlenül Spanyolországba is egyértelműen győzelmi szándékkal utazunk. A feladatunk az, hogy a két mérkőzés alapján kiharcoljuk a döntőbe jutást, tehát egy olyan eredményt kell elérnünk kinn, amire aztán itthon tudunk építeni.

- Oda-visszavágós párharcok esetében kézilabdában – ahogyan egyéb csapatsportágaknál is – fontos szerepe lehet annak, ha egy csapat a visszavágót hazai közeg előtt játszhatja. Előnyt jelenthet ez a Győrnek?
- A sorsolás szeszélye folytán eddig szinte mindig hazai közönség előtt játszottuk a második mérkőzést, több-kevesebb sikerrel. Korábban még nem kellett taktikailag úgy felkészülnünk, hogy idegenben kellett megőrizzük a hazai előnyünket. Valceában játszottunk úgy tavaly, hogy előtte itthon döntetlent értünk el a románok ellen, amiből kinn nem tudtunk építkezni, így nem  sikerült döntőbe jutnunk. Két éve, szintén BL-elődöntőben a Hypo ellen idegenben csak egy góllal kaptunk ki, ezután hazai közönség előtt magabiztosan győztünk. Hasonlót remélek idén is.

- A másik elődöntő-párharcban a Podgorica a Larvikkal csap össze. Milyen eredményre számít azon a találkozón? A döntőben melyik csapattal mérkőzne meg szívesebben?
- Jelenlegi állás szerint Bulatovicsnak problémái akadtak a Buducnost vezetőségével, így szinte biztosan nem fog a csapat rendelkezésére állni, úgyhogy nagyot kell alkotnia a montenegrói klubnak ahhoz, hogy ebből a párharcból ők jöjjenek ki győztesen. A Larvik folyamatosan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt – talán az ellenünk vívott hazai mérkőzésük volt az egyetlen kisiklásuk az idényben (16-25-re győzött a Győr Norvégiában – a szerk.) –, így őket tartom az esélyesebbnek.

- Mint ismert, Mayer Szabina közös megegyezéssel távozik az egyesülettől, míg a Larvikból Győrbe igazoló Heidi Lökét Blanco váltja Norvégiában. E némileg váratlan események eredményezhetik-e azt, hogy a szurkolók egyik kedvence, Simona Spiridon továbbra is az egyesületet erősítheti?
- A klub hosszabb távú stratégiája alapján már akkor is arról volt szó, mikor Simona Spiridonnal nem hosszabbítottunk szerződést, hogy fiatalítunk, és igyekszünk az utánpótlásunkból magyar játékossal pótolni ezt a posztot. E lehetőség lett volna Szabináé, azonban ő eligazol a csapattól, így Palkó Fruzsinára építenénk. Fruzsina junior-válogatott játékos, s remélem, rengeteget fog majd fejlődni Löke társaságában. Megpróbálunk más szerkezetekben játszani, de az már úgy gondolom lezárt ügy, hogy Simona Spiridon nem marad a klubnál.

- A sajtóban felmerült két játékos neve, akik a klubhoz szerződhetnek, név szerint Andrea Lekics és Jovanka Radicsevics. Önnek mi a véleménye a két kézilabdázóról?
- Két nagyon jó játékosról van szó. Andrea Lekics a balátlövő posztra érkezne a klubhoz, személyében a Krim Ljubljana legnagyobb erősségét sikerülne leigazolnunk. Radicsevics jobbszélső, akit egy, a magyar bajnokságban és nemzetközi szinten egyaránt hiányposztnak tekinthető pozícióba szerződtetnénk. Mindkét játékos megszerzésének örülnék, azonban érkezésük még korántsem biztos.

- Vanyus Attila elnök úr nem zárta ki további átigazolások lehetőségét sem. Ha választhatna egy játékost, akit szívesen látna csapatában, ki lenne az?
- Úgy vélem, abban voltunk jók hosszú éveken keresztül, hogy nagyon sokat edzettünk és dolgoztunk, így nagyon jó csapattá kovácsolódott az Audi ETO KC. További átigazolási terveink nincsenek, így a nyári érkezőkkel keretünk mindenképp teljesnek mondható.

- Tudtommal Löke érkezésével a védelem szerkezete is módosulni fog. A norvég klasszis inkább kettes pozícióban védekezik, míg Spiridon a védelem tengelyében segítette hátul a csapatot. Ez milyen taktikai változtatásokat igényelhet a jövőben?
- Valóban, Löke kettes poszton védekezik, viszont Andrea Lekics a hármas poszton, tehát ott lenne ilyen szempontból súlypont-eltolódás. Hornyák Ági pedig lehet, hogy beljebb jön jobb hármas pozícióba. Idén egy nyitottabb védekezést kezdtünk el gyakorolni, amely már többször segített rajtunk mérkőzések folyamán - gondolok itt egy 5-1-es vagy 3-2-1-es formációra -, azonban ezzel még igazán szakmailag nem foglalkoztam.

- Mocsai Lajos elmondása szerint a jövő évi Veszprémet támadás és védekezés között egy cserével fogja játszatni az eddigi kettő helyett. Ön ezt jó ötletnek tartja vagy ennek nincs akkora jelentősége?
- Elkezdtük ezt a kétcserés játékot idén, egyrészt Görbicz Anita pihentetése céljából, másrészt Ana Grosnak védekezésben még fejlődnie kell. Jelenleg még ennél a kétcserés változatnál maradunk, amit egyelőre meg tud oldani a csapat. Ha gyorsabbá válik a játék vagy gyorsabb ellenfelek jönnek és stratégiailag rákészülnek, akkor már nehezebb a feladatunk, de erre is megvannak a módszereink. Nagyon remélem, hogy az idő múlásával egy cserével játszunk, esetleg csere nélkül. Célunk tehát időszakos cserékkel játékosaink felfrissítése.

- A közvélemény gyakorlatilag elvárja, hogy a Győr megnyerje a Bajnokok Ligáját, különösen a Larvik idegenbeli legyőzése, illetve férfi csapataink kiesése óta. Éreznek emiatt nyomást a szurkolók vagy a kívülállók részéről, és ha igen, hogyan próbálják ezt kezelni?
- Nem foglalkozunk vele, ugyanis leköt minket a hétköznapok munkája, az adott hétvégére való felkészülés. Valóban a klub célkitűzése között szerepel a Bajnokok Ligája döntőjébe kerülés, és ha már ott vagyunk, minden sportoló álma, hogy a csúcson legyen. Nagyon hosszú út vezet a fináléig, jelenleg az Itxako elleni két mérkőzésünkre koncentrálunk. Tesszük a dolgunkat, nem foglalkozunk a külső körülményekkel. A játékosokkal beszélgetve már többször nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ők is érzik ezt a lehetőséget. Értelemszerűen mindenki arra koncentrál, hogy bejussunk a döntőbe, s ha már ott vagyunk, meg is nyerjük azt.

Női kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés

Itxako (spanyol)-Győri Audi ETO KC 2011.04.09. 19:00 (Digi Sport)