Biatlon

Életmű díjat kaptak Björndalenék

  • VNA

Az oslói Világkupa versenyen három biatlonos is megkapta a Holmenkollen érmet, amely egyfajta életműdíjnak is tekinthető.

Az északi sí világbajnokság során a finn síugró Janne Ahonen kapta meg az északi sísportok Oscar-díjának tekinthetőn Holmenkollen érmet. A biatlon Világkupa sorozat hétvégi oslói zárásaként három további kitűnő sportembert is díjaztak az 1895 óta átadott elismeréssel. A 16-szoros világbajnok norvég Ole-Einar Björndalen, valamint két német klasszis, Andrea Henkel és Michael Greis kapták meg az életműdíjnak is tekinthető elismerést. „Ehhez az elismeréshez a sportolóknak hosszú éveken keresztül kell kiemelkedő teljesítményt nyújtani, különöse tekintettel a Holmenkollenen rendezett versenyekre.” – mondta Ole Anker-Rasch, a díjat megszavazó norvég szervezet elnöke.

A Holmenkollen érmet korábban rendre csak az északi sportágak (síugrás, sífutás, északi összetett) legjobbjai kaphatták meg, de akadtak már eddig is kivételek. A biatlonosok azonban a díjat odaítélő bizottság szabályzata szerint eddig még nem kerülhettek fel a listára. Ez a szabály azonban idénre megváltozott, így kaphatták meg Björndalenék a téli sportokban nagy presztízzsel bíró díjat.