Északi sí-világbajnokság

Ahonen életműdíjat kap a Holmenkollenen

  • VNA

Karrierje végén a finn síugró Janne Ahonen is megkapja a Holmenkollen-érmet, amely az ő esetében egyfajta életmű díjnak is tekinthető.

Bár az oslói északi sí-világbajnokságon nem ugrik kiemelkedő formában, a norvég fővárosban mégis nagy megbecsülésnek örvend a finnek síugró legendája, Janne Ahonen. A norvég főváros síklubjának vezetői ugyanis úgy döntöttek, hogy ebben az esztendőben őt díjazzák az ún. Holmenkollen-éremmel, amelyet az északi sísport legnagyobb alakjainak adnak át évről-évre. A 36 Világkupa győzelemmel, 108 VK-dobogós helyezéssel rendelkező Ahonen kilenc világbajnokságon szerepelt, amelyeken összesen tíz érmet szerzett. Egyedülálló karrierje során rekordnak számító öt alkalommal nyerte meg a legendás Négysáncversenyt.

Janne Ahonen

Ahonen számára ugyanakkor a Holmenkollen-sánc nem hozott szerencsét és bár 1996-ban második, 2000-ben harmadik volt, győznie sohasem sikerült az északi sísport bölcsőjének is számító helyszínen. „Janne Ahonen méltó az elismerésre.” – nyilatkozta szűkszavúan Ole Anker Rasch, az oslói síklub főtitkára. Ő az tizenötödik finn versenyző, aki megkapja az 1895 óta – igaz nem éves rendszerességgel - kiosztott elismerést.

A Holmenkollen-érem díjazottjai a 2000-es években:

2011 – Janne Ahonen (FIN) síugrás
2010 – Marit Björgen (NOR) sífutás
2007 – Simon Ammann (SU) síugrás
2007 – Odd-Björn Hjelemset (NOR) sífutás
2007 – Frode Estil (NOR) sífutás
2005 – Andrus Veerpalu (EST) sífutás
2004 – Julija Csepalova (RUS) sífutás
2003 – Ronny Ackermann (GER) északi összetett
2003 – Felix Gottwald (AUT) északi összetett
2001 – Thomas Alsgaard (NOR) sífutás
2001 – Bente Skari (NOR) sífutás
2001 – Adam Malysz (POL) síugrás