Barcelona

Guardiola győzelemmel ünnepelte 100. meccsét

  • VNA

Győzelemmel ünnepelte 100. mérkőzését a Barcelona kispadján Josep Guardiola, csapata az Athletic Bilbao ellen győzött 2-1-re.

Josep Guardiola 100. meccsén dirigálta az FC Barcelona csapatát.
Vasárnap este századszor ült a Barcelona kispadján edzőként Josep Guardiola. A katalán sztárcsapat trénere méltóképpen ünnepelte a jubileumot, hiszen együttese 2-1-re győzött az Athletic Bilbao ellen. A 40 esztendős, korábban egy évig a „Barca-B”-t is irányító tréner 2008. augusztus 31-én a Numancia elleni idegenbeli találkozón (1-0-s vereséggel…) mutatkozott be a katalán csapatnál, az azóta eltelt két és fél évben pedig számos rekordot jegyzett csapatával.

A Guardiola-éra során a bajnokság volt mindig is az elsőszámú prioritás, a mester ennek megfelelően már két bajnoki címet (2009, 2010) is a tarsolyában tudhat, a csapat pedig jó úton halad a sorozatban elért harmadik siker felé. Vele a kispadon a csapat a 100 mérkőzése közel nyolcvan százalékát (79%) nyerte meg (ilyen mérleggel egyelten edző sem rendelkezik a spanyol bajnokság történetében) és 14 döntetlen mellett csupán hétszer szenvedett vereséget. A csapat ezen időszak alatt 276 gólt szerzett, ami meccsenkénti majdnem hármas átlagnak felel meg. Emellett persze a Puyol vezette védelem is hozzátette a magáét a remek szerepléshez, hiszen összesen 72 gólt kapott, ami kevesebb, mint egygólos mérkőzésenkénti átlagot jelent csupán.

Guardiolával a Barca minden spanyol első osztályú csapatot legalább egyszer legyőzött már az elmúlt két és fél évben, ráadásul az ősi rivális Real Madrid ellen különlegesen jó a statisztikája. Az általa edzőként dirigált öt „el classico” közül ugyanis a katalánok mind az ötöt megnyerték (16-2-es gólkülönbséggel). A 2009-es idegenbeli 6-2-es siker, vagy a tavaly november 28-án hazai pályán elért 5-0-s győzelem egyaránt a klub történetének legemlékezetesebb meccsei közé emelkedett. A Guardiola-remekművek közé tartozik még az a menetelés is, amelyet (a Tour de France kerékpáros verseny egyik legkeményebb hegyére utalva) azóta is csak „Tourmalet”-nak neveznek, amikor első edzői szezonjában (2008/09) egymás után győzte le csapata a spanyol bajnokság akkori négy legerősebb együttesét (Sevilla, Valencia, Real Madrid, Villareal).

Josep „Pep” Guardiola a legendás klub történetének hetedik vezetőedzője lett, aki eljutott a 100 mérkőzéses határig.  A rekordot háromszáz bajnokival Johan Cruyff tartja, aki 1988 és 1996 között ülhetett a katalánok kispadján.

Guardiola rekordok a Barcelonával:
• Sorozatban elért 16 győztes mérkőzés a spanyol bajnokságban
• Bajnoki cím a 2009/10-es szezonban a rekordnak számító 99 ponttal
• Legtöbb idegenbeli győzelem egy bajnokságon belül: 13 – (2008/09)
• Legtöbb idegenben lőtt gól: 44 (2008/09)
• Egyetlen csapat, amely a szezon első felében valamennyi idegenbeli mérkőzését megnyerte (2010)