Férfi kézilabda-vb

Önbizalom-növelő győzelem Brazília ellen

Kicsit lassan kezdtünk, de nem kellett izgulnunk

A szombatihoz hasonló tempóban kezdtük a Brazília elleni mérkőzést a férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, de szerencsére a dél-amerikai válogatott nem fenyegette komolyan a kapunkat. Így szinte végig vezetve, az első félidő kisebb hullámvölgyeitől eltekintve könnyedén győztük le őket. Több, eddig kevesebb szerepet kapó vagy gyengébben teljesítő játékosunk is formába hozhatta magát a találkozón, reméljük ennek is hasznát látjuk a folytatásban.

Az első percekben ugyanúgy nem ment a góllövés, ahogy Norvégia ellen sem szombaton. Hétfői ellenfelünk azonban nem volt képes arra, hogy ebből jelentős előnyt kovácsoljon. Gál Gyula révén az ötödik percben megszereztük az első találatunkat, és ettől kezdve végig fölényben játszottunk.

A kapuban Fazekas Nándor játszotta végig a mérkőzést, és jó teljesítményt is nyújtott, remélhetőleg ez jót tesz majd az önbizalmának, amit az izlandi és a norvég átlövők megtépázhattak a korábbi meccseken. Szintén jól játszott Mocsai Tamás, hat gólt szerzett, bízzunk benne, hogy ő is át tudja menteni ezt a formát a következő mérkőzésekre!

Mocsai Tamás tör kapura a Brazília elleni vb-mérkőzésen

Az első negyedóra végén három góllal vezettünk (7-4), ami után feljöttek ugyan a brazilok néhány szép játékkal, de ezt követően újra el tudtunk lépni. Harsányi indításokból, a büntetővonalról és szélről is eredményes volt, de Schuch is megszerezte az első gólját a tornán, és Ilyés valamint Császár is gólokat szerzett. A félidőre 18-11-es előnnyel mentünk.

A szünet után egy kisebb pihenőidőszakot tartottunk, de így sem tudott öt gólnál közelebb jönni Brazília. A 45. percben pedig már rászámolhattak a nézők az ellenfélre, mivel tíz volt közte, 28-18-ra vezettünk. Kicsivel később Ilyés Ferenc lépett fel túl keményen Bortolinivel szemben, akinek felrepedt a szája a magyar átlövő ütése miatt. Ilyést így azonnali piroslappal kiállították.

Pici zavar után visszavettük az irányítást, és Mocsai Lajos az 56. percbeli időkérésénél már felszabadult örömjátékra biztathatta a fiúkat. A hajrában a mezőny legjobbjának választott Harsányi Gergely megszerezte tizedik gólját, a két csapat között pedig tizenkétgólos különbség alakult ki, 36-24 lett a vége. A hajrában Katzirz Dávid ujjsérülést szenvedett. A csapattól származó információ szerint a bal kezén a kis- és gyűrűsujj teljesen visszahajlott, s erős fájdalmai vannak. A meccs után kórházba szállították, és várják a röntgen eredményét.

Ezzel 4 pontunkkal a második helyen állunk a csoportban. A szombaton legyőzött Norvégia Japánnal, a csoportelső Izland pedig Ausztriával játszik a későbbi mérkőzéseken. Nekünk kedden Japán következik.

Férfi kézilabda-világbajnokság, B csoport, 3. forduló:

Magyarország-Brazília 36-24 (18-11)
gólok: Harsányi 10/3, Mocsai 6, Császár 4, Ilyés 3, Gál 3, Törő 3, Zubai 3, Nagy 2, Katzirz 1, Schuch 1, illetve Bortolini 8/3, Cardoso 5, Teixeira 3, Tupan 2, Ribeiro 2, Pacheco 1, Santos 1, Pires 1, Oliveira 1

Mocsai Lajos szövetségi kapitány értékelése a találkozó után:
"Sikerült jól feltérképeznünk a brazil csapatot, de így is nehéz volt az első 15-20 perc. Aztán szerencsére már egy olyan játékot nyújtottunk, amely tisztességes győzelmet hozott. Többen most kezdenek belejönni, és egyre jobb formát mutatnak. A japánok ellen sokkal nehezebb lesz. Keddi ellenfelünk remekül védekezik, közel tíz éve próbál meg kitörni, és megmutatni, hogy felveszi a versenyt a legjobbakkal. Ennek egyik jele volt, hogy itt legyőzték az osztrákokat. Kulcsfontosságú meccs lesz, mert ha nyerünk, akkor ott vagyunk a középdöntőben."

Később játsszák:
Norvégia-Ausztria 19:10
Izland-Japán 21:30