Kézilabda Eb

A házigazdák győztek, Hollandia meglepetést okozott

Norvégia kiütötte Franciaországot a csoportunkban

Norvégia tizenegy góllal győzte le Franciaországot a csoportunkban, Dánia magabiztosan verte Szerbiát. A hollandok legázolták Ukrajnát, Horvátország pedig hozta a kötelezőt az újonc Izland ellen.

Norvégia könnyedén győzte le Franciaországot a D csoportban, így az előzetesen legnagyobb rangadónak tűnő találkozón bebizonyosodott, hogy a társházigazdáknak nem sok ellenfelük lehet a tornán. A mérkőzésen a franciák vezettek először, de a skandinávok gyorsan átvették az irányítást.

Szokásos lerohanásaikkal és beállójuk remek játékával nagy előnyre tettek szert. Félidőben már kilenc góllal vezettek, a második játékrészben pedig játszadozva tartották az eredményt. Mosolyogva parádéztak közönségük előtt, a gallok pedig hiába próbáltak meg bármit, nem tudtak közel kerülni hozzájuk. A végjátékban már fel is adták a próbálkozásokat, tizenegy találat volt a két csapat között a végén.

A kvartett első két helyén délutáni győzelmünknek köszönhetően mi és Norvégia állunk. A szerdai Franciaország elleni mérkőzésen komoly lépést tehetünk a jó szereplés felé.

A másik házigazda, Dánia szintén biztosan nyert Szerbia ellen. Rögtön az első percekben megszerezték a vezetést, elsősorban gyors megindulásaiknak köszönhetően. Kapusuk fantasztikusan teljesített, az első 18 lövésből 12-t megfogott. Nem csoda, hogy nyolcgólos előnnyel mehettek pihenőre.

A szünet után kicsit kiengedtek ugyan, de ez is csak arra volt elég a szerbeknek, hogy ötgólos hátrányba jöjjenek vissza. Dánia így Romániával együtt vezeti a csoportot, a harmadik helyen Spanyolország, a negyediken Szerbia áll.

Ahogy várható volt, Izland a leggyengébbnek tűnő ellenfele, Horvátország ellen sem tudott komoly ellenállást kifejteni. Már a szünetben hét góllal vezettek, a végén pedig tíz találat volt a két csapat között. A horvátoknak nem lesz ilyen könnyű dolguk a Montenegrótól kikapó Oroszország ellen, de a továbbjutást már valószínűleg kiharcolták.

Holland öröm Ukrajna ellen

Hollandia gyakorlatilag megfolytotta Ukrajnát. Mindössze 13 gólt engedélyeztek északkeleti szomszédunknak, támadásban pedig gyorsak voltak és pontosak. A tulipánosok 2006 óta először jutottak ki világbajnokságra, és komolyan gondolták, hogy bizonyítanak.

Az első félidőben lépésről lépésre építgették az előnyüket, kapusuk remekelt, elöl pedig gyorsaságukkal verték a nehézkes ukrán védőket. Féidőben 13-8-ra vezettek, a szünet után pedig még hatékonyabban őrizték a szláv támadókat. Ukrajna mindössze 5 gólt tudott lőni a második harminc percben, és ebből mindössze egyet az utolsó 18 percben. Már a negyedórával a vége előtt kifulladtak, és onnantól közük sem volt a meccshez.

Mivel a C csoportban Svédország legyőzte Németországot, jelenleg a tulipánosok vezetik a csoportot a skandinávok előtt. Alaposan felborult tehát a papírforma, mostantól még nehezebb megjósolni, hogy kik jutnak tovább. A hollandok bejelentkeztek az egyik helyért, az biztos.

Eredmények:

Dánia - Szerbia 25-20 (14-6)

Horvátország - Izland 35-25 (19-12)

Hollandia - Ukrajna 25-13 (13-8)

Norvégia - Franciaország 33-22 (19-10)