Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ostinato: az új magyar sztár versenyló!
"Közeli harmadik helyen végzett Ostinato a ma délutáni Gr.III-as versenyében, Berlin-Hoppegartenben. A futamban végül heten álltak starthoz,...

"Közeli harmadik helyen végzett Ostinato a ma délutáni Gr.III-as versenyében, Berlin-Hoppegartenben. A futamban végül heten álltak starthoz, és az A36 Szindikátus kitűnősége ismét bizonyított, ezúttal még erősebb mezőnyben, csak a Derby-nyerő, most is magas favorit Pastorius és a szintén klasszis Durban Thunder tudta megelőzni. Ostinato jól jött a végén, és a nyerőtől 2 hosszon belül, nagyon közel a második helyezetthez ért célba, nyergében Kerekes Károllyal. Bravó "Oszi", ez hatalmas eredmény!"

Ezekkel a szavakkal méltatta a hazai lóverseny sport mértékadó oldala a jelenleg versenyző legjobb magyar telivér teljesítményét. Mit jelent ez az eredmény? Hová tegye ezt a futást a lóversenyekben járatlan, csupán Overdose méltán népszerű alakításai okán tájékozott érdeklődő?

 

Már maga a verseny neve is sokatmondó: 22. Preis der Deutschen Einheit 

A német egyesítés emléknapjára kiírt futamban már önmagában a részvétel is felemelő. Egyik hűséges kommentelőnk segítő kiegészítését idézzük: 

"A Német Egység Napja (németül: Tag der Deutschen Einheit) Németország nemzeti ünnepe, amelyet minden évben október 3-án ünnepelnek." 

Enyhén politikailag is exponált verseny, amely pénzdíjazásával is kiemelkedik a galopp versenynaptárnak nevezett, évente kiadott katalógusból, nem csoda hogy a Német Derby győztes Pastorius tulajdonosa is szemet vetett erre a trófeára.

És maradjunk Németországban. 2009-ben Sárközi Péter, a baden-badeni telivér éves csikó (yearling) árverésen megveszi Ransom O'War és Oxotica fiát, Ostinato-t, kinek neve magyarul annyit jelent: makacs.

A ló 4000 EUR vételáron egy magyar versenyló futtató társaság (az A36 szindikátus) tulajdonába kerül, s a legnevesebb magyar idomár, Kovács Sándor veszi kezei alá.

Már kétéves korában kiderül, nem mindennapi versenylóról van szó, így három futásból, egy győzelmet szerez és visszakeresi vételárát.

Háromévesen jönnek a nagy eredmények: Bécsben és Pozsonyban szép helyezések, majd egy leírhatatlan győzelem a 89. Magyar Derby-ben. Pár hónappal később a Magyar St. Leger futamában utolérhetetlen, pedig ez az évjárat számára kiírt leghosszabb és egyben legkeményebb futama (2800 méter)

Innen már "csak egy lépés" a négyéves sikerszéria: a Millenniumi Díj és a Kincsem Díj győzelem, ahol, nem csak a Kincsem Park lóversenypálya általános elismerését vívja ki, de közben 7,5 millió forintot keres gazdáinak. A sikerek láttán 2012. július 15-én pedig Münchenben próbálkozik vele a szindikátus, s ez messze a várakozások feletti eredménnyel zárul: Ostinato közeli harmadik lesz a Bavaria Preis futamában, magasan jegyzett német lovak között.

És már itt vagyunk a jelenben. Ostinato indulási jogot nyer a 22. Preis der Deutschen Einheit futamában, ahol történetesen az idei Német Derby győztes Patorius is starthoz áll, mellette több magasan jegyzett német telivérrel. Mi lesz ebből? Ne menjünk bele a hendikep számok rejtelmeibe, de a favorit 101-es és a második legjbbnak tartott Durban Thunder 96-os képeségszáma eléggé riasztó. "Oszi " legutóbbi müncheni futására 87-89 körüli számot kapott. Sokat kellene javulni...

Ostinato, viszont meglehetősen makacs. Ezt említettük. És Kerekes Károly zsoké, hazánk jelenleg legmagasabb szinten jegyzett versenylovasa, szintén nem szerénykedett a 2000 méteres futam során. A többit láthatjuk a videón. Ostinato, az utolsó 2-300 méteren, félelmetes sprintet levágva nemsokkal Pastorius és a másik klasszis mögött harmadikként ért célba. 

Mi lehet a következő állomás? Véleményem szerint innen már nincs visszaút. Egy magasabb díjazású német, de inkább olasz verseny jöhetne szóba, mint a 2012-es szezont záró futás. A vágyaink netovábbja azonban egy angliai verseny lehetne! Vajon érez-e az A36 szindikátus elég kurázsit magában, hogy az utóbbi 20-25 év legjobb magyar lovát (a sprinter Overdose-t nem számítva) elvigye a galopp versenyzés őshazájának számító Angliába?

 

 

(adatforrás: abrakmester.hu, a hazai lóversenyzés önzetlen támogatója és megbízható adatbázisa)