Hatharom / Blog / Bejegyzések
Ostinato hozta a papírt a Kincsem Díjban
A Sárközi Péter nevével fémjelzett A36 versenyistálló újabb komoly sikert könyvelhetett el vasárnap a Kincsem Parkban, amikor a...

A Sárközi Péter nevével fémjelzett A36 versenyistálló újabb komoly sikert könyvelhetett el vasárnap a Kincsem Parkban, amikor a tavalyi második hely után idén Ostinato ellenállhatatlan volt a Kincsem Díjban és a Németországból hazalátogató Kerekes Károllyal a nyergében 3/4 hosszal győzött Latin Lover előtt.

A tavalyi és az idei Derby győztesek várható csatája előzetesen már kellő mértékben felfokozta a hangulatot a pesti lóversenyközönség soraiban és ki-ki a saját kedvence mellett tette le a voksát, no meg helyezte el tétjeit a kasszáknál. 

A 2400 méteres futam nem csak díjazásánál fogva az év második legmagasabban jegyzett versenye (7,4 millió Ft összdíjazás), hanem a galopp versenyrendszerben is kitüntetett a szerepe, hiszen itt nyílik először alkalom arra, hogy a Derby győztes és helyezettek ugyanezen a távon találkozzanak az idősebb évjáratok legjobbjaival. (A Derbyben csak hároméves míg a Kincsem Díjban 3é és idősebb mének és kancák indulhatnak.)

Ennek megfelelően az idei Derby első három helyezettje is képviseltette magát a startnál: a Latin Lover, Category Five és Raphael Santi trióból a Derby után utóbbi kettő két futamban keresztbe verte egymást, így megjósolhatatlan volt a köztük lévő várható sorrend. Sajnos a befutó egyenesben egyikük sem tudott beleszólni a dobogós helyekért folyó küzdelembe, mert mint utóbb kiderült, Category Five a jobb első lábára lesántult, míg Raphael Santi-nak nagyon úgy tűnik, nem tetszett a száraz napok után aránylag kemény gyepfelület, de mi arra tippelünk, hogy neki inkább a mérföldes (1600) táv esetleg az 1800 lenne a megfelelőbb.

A háromévesek becsületét így Latin Lover mentette meg, de a végeredmény érdekessége, hogy akár magát a futamot is megnyerhette volna, ha lovasa, Jaroslav Línek nem kénytelen +1,5 kg túlsúllyal lovagolni partnerét. (a kirótt teher 57 kg volt, de a zsoké nem tudta vállalni csak az 58,5-et).

És akkor most jöjjön egy kis turf matematika: Mivel a célban Ostinato 3/4 hosszal előzte meg Latin Lovert, és az utóbbi telivérnek "járt volna" 5 kg un. korteher engedmény, amiből valójban csak 3,5-et kapott meg a lovas túlsúlya miatt, így ha ezt a 1,5 kg eltérést a papírforma számításnak megfelelően 1,5 lóhosszra váltjuk, akkor elvileg (tehát csak elméletben) egy könnyebb zsokéval Latin Lover fél-háromnegyed hosszal nyerhette volna a versenyt!

A harmadik helyre további 3,5 lóhosszal az a Pacino Mo érkezett, aki tavaly ugyanitt negyedik volt, a Nemzeti Díjban előkelő második, míg a 2800 méteres St. Leger futamában szintén a dobogó legalsó fokáig tudott odaszaladni, tehát nem nevezhető meglepetésnek jó szereplése. 

A totalizatőr oszalékok is ennek megfelelően alakultak: Tétre 520, Helyre 200, 200, 280, Befutóra: 1280 és Hármasbefutóra 7360 Forintot fizetett a 200-as alaptétre vetítve.

Kovács Sándor, Ostinato trénere a hírek szerint egy berlini futást fontolgat, a pontos részletekről egy későbbi posztban tudósítjuk a Zsoké Klub olvasóit.

 

Míg a Kincsem Díjban sajnos csupa importból származó telivér indult, addig a Kovács Mihály Emlékverseny - Magyar Háromévesek Nagydíjában a hazai tenyésztésű versenylovak kerültek a reflektorfénybe. A Turf újság nem véletlenül Completta 4-5 hosszas győzelmét jósolta és a fogadók is nehezen képzelték el, hogy a 2400 méteres távon bárki is megszorongatja az egy hónappal ezelőtti Kancadíj győztesét. Egészen a start előtti pillanatokig úgy állt az esetleges osztalékot mutató képernyőn, hogy a Kerekes ménes lovának győzelmére nem érdemes fogadni, mert legfeljebb a feltett tétet kapjuk vissza. Végül elkezdtek játszani másokat is a további hét résztvevő közül, így aztán 200-ra 260 Ft lett a Tét játék osztaléka.

Kovács Sándor idomár ezzel a győzelemmel rövid időn belül második nagydíj győzelmét zsebelhette be Kerekes Károly kitűnő lovaglásának köszönhetően, és ha lehet ilyet mondani talán a magyar ló győzelmének jobban örültek, mert a galopp versenyekben elég szokatlan módon a mázsaházból a tréner a nyakában hozta ki a díjátadáshoz a zsokét!

A nap harmadik kiemelt futama az 1600 méteres Imperiál Díj volt, ahol szintén hazai siker született. Czike Zoltán úr lova a hatéves amerikai tenyésztésű Makaam idei negyedik győzelmét szerzi, tavaly június óta ne volt negyediknél rosszabb és 1200-1600 méterig bárhol "bevethető".

Ribárszki Sándor idomítottját ezúttal ifj. Fejes Lajos lovagolta rendkívül energikusan a célig.

Nagy érdeklődés várta a legfiatalabb évjárat bajnok aspiránsainak versenyét a 2 évesek részére kiírt Blaskovich Ernő Emlékversenyt. A magyar csodakanca, Kincsem egykori tulajdonosáról elnevezett 1300 méteres futamot kisebb meglepetésre egy hazai tenyésztésű kanca, Zizania nyerte ifj. Kozma Istvánnal. Satin Stone és Zahmatova lányát a hazai telivér tenyésztés fellegvára a Telivér Farm Kft tenyésztette és futtatja. Pálfi Gábor telivér "birodalma" ezzel a győzelemmel feliratkozott az idei kétéves nagydíjak és jövő évi hároméves nagyversenyek pályázói közé, hiszen ne feledjük Latin Lover tavaly a Blaskovichban második volt, 2010-ben Ostinato harmadik helyezést szerzett.

A futam érdekessége, hogy az A136 szindikátus lova, Jarrycan Dance szintén harmadik tudott lenni bemutatkozó futására. Ostinato istállótársa tehát elkezdte "kopírozni" a nagy elődöt...