Hatharom / Blog / Bejegyzések
Az 5 millió dolláros futamba kerülés a tét
Soha nem volt még lehetősége magyar versenylónak, hogy eséllyel pályázzon a világ egyik legmagasabb díjazású futamában...

Soha nem volt még lehetősége magyar versenylónak, hogy eséllyel pályázzon a világ egyik legmagasabb díjazású futamában való részvételre: az ötéves Ostinato csütörtök délután kivívhatja magának a jogot az 5 millió dollár összdíjazású Dubai Sheema Classic 2400 méteres versenyében való indulásra, amelyre március 31-én kerül sor a dubai Meydan lóversenypályán.

Ostinato tulajdonosi csoportjának vezetője, Sárközi Péter elmondta, hogy az A36 szindikátus néven szereplő tulajdonosi kör tagjai lószerető, lóversenyrajongó és kísérletező kedvű emberek, akik most megadják a sanszot kedvenc lovuknak, hogy a nemzetközi lóversenyvilág élvonalában mutassa meg gyorsaságát és kitartását. Ostinato eddigi karrierje már önmagában is csodálatraméltó, hiszen mindössze 4000 Euroért került a versenyló futtatói klub tulajdonába egy éves csikó korában, hogy később az évtized versenylovaként emlegessék idehaza. „Új lovast kerestünk Oszira, mert az előző futamban látott lovaglással nem voltunk megelégedve. Ted Durcantól most azt kértük, akármi is történik, az utolsó pillanatokig ne engedje élre menni Ostinato-t, tehát egyértelműen várásra lovagoljon. Ez a taktika már számtalanszor sikerre vezetett, most is ez lehet a megoldás kulcsa” – vélekedik Sárközi. Arra a kérdésünkre, hogy milyen formában van Ostinato, nagyon bizakodó választ kaptunk az A36 istálló menedzserétől: „Kovács Sándor, a ló trénere elmondta, hogy a záró galopp nagyon jól sikerült, a három héttel ezelőtti futás reményeink szerint előrehozhatta. Frissen, jól mozgott, az étvágyával semmi gond, kipihente az előző versenyt, harcra, győzelemre kész vagyunk. Célunk a Dubai Word Cup napján lefutásra kerülő második legmagasabb díjazású futamba kerülés. A Dubai Sheema Classic egy 2400-es gyep pályás futam, ahol 3 millió dollár az első díj, de még a hatodik helyezett is 100 ezret kap. Ebbe a futamba 50 ezer dollár a nevezési díj, amit a mostani futással szeretnénk megkeresni.”

A csütörtöki futam hivatalos neve RANGE ROVER EVOQUE TROPHY (Handicap) (Tapeta) (3yo+ 100-110), ami annyit tesz, hogy egy hendikep (esélykiegyenlítéses) verseny, ahol 3 éves és idősebb telivérek indulhatnak, amelyek nemzetközi osztályozása 100-110 között van. Ostinato értékelése jelenleg 110, ezért ő fogja a legtöbb súlyt vinni a versenyben, egész pontosan 60 kg-t. A Tapeta a futópálya speciális borításának a neve, amit kimondottan lóversenypályák részére fejlesztettek. A verseny díjazása 120 ezer dollár, ebből 72 ezer jár a győztesnek. A futam távja 2200 méter, tehát 200 méterrel hosszabb, mint a legutóbbi előkészületi verseny, de ugyanannyival rövidebb, mint a fő célként kitűzött Dubai Sheema Classic távja.

Esélyelemzés Ostinato mostani ellenfeleiről annyit tudni, hogy a négyéves Royal Empire folyamatos javulásban van, januárban egy győzelmet és egy második helyezést szerzett. Kassiano szintén jó formában van, szintén egy győzelem, egy második hely az idei mérlege. Jamr az egyetlen ló a mezőnyben, akivel már futott együtt Ostinato, a múlkori futamban 5 hosszal végzett a magyar versenyló előtt, viszont a következő versenye nem jól sikerült, elég messzi hetedik volt egy hete. A mezőny érdekessége egy brazil tenyésztésű telivér, a hétéves Jardim. Utolsó nyolc futásából is Meydanban csupán egyszer tudott dobogóra kerülni, mégpedig tavaly februárban, amikor második helyen ért célba. Az ír tenyésztésű hatéves Modun idén még nem szerepelt, egyébként 15 futásból 3 győzelem a mérlege a Racing Post adatbázisa szerint. A „korelnök” Tajaaweed az USA-ban született és már nyolcadik évét tapossa, ami a galopp versenylovaknál veterán kornak számít. Idei 5. és 8. helyezéseivel nem tűnik veszélyesnek. Ami a zsokékat illeti a jelenlegi bubai ranglistavezető Silvestre de Sousa a legkisebb teherrel versenyző Kassiano-t viszi, míg a Jardim-ot lovagló Cristophe Soumillion azért érdemel figyelmet, mert neki a legjobb a győzelmi statisztikája, átlag minden negyedik futamát megnyeri.

Remélhetőleg azonban a célegyenesben a narancssárga test, kék ujjak (az A36 istálló versenyszínei) fognak dominálni, ami azt jelenti, hogy Ostinato egy nagy lépéssel közelebb kerül egy álomhoz.

Ostinato első dubai versenyét itt megnézheti: http://youtu.be/vjGs5lmexuw