Szurkolók nélkül nincs futball

Én kérek elnézést...

Tényleg, bocsánat. De én ezért nem tudok lelkesedni. Értem én, hogy ez a magyar válogatott egy gyenge csapat. A legjobb játékosunk a Dinamo Moszkvában játszik, a többiek sokad rangú csapatokban padoznak, a pechesebbek pedig itthon rúgják a bőrt. Értem én, hogy a görögöknél Roma, Dortmund, stb csapatokból kerülnek ki a kezdők, hogy a keretük ennyiszer, meg annyiszor értékesebb, mint a miénk. Azt is értem, hogy a harmadik helyet fantasztikusan el lehet adni sikerként, aztán majd kapunk a pótselejtezőben egy Írországot, Hollandiát, Norvégiát, és lehet mondani, hogy pech, mi mindent megtettünk, a pótselejtező is óriási eredmény, amire közel húsz éve nem volt példa. Azt is értem, hogy a nyáron minden bizonnyal távozó Dárdai Pálnak ezek az aprócska pontok, sovány győzelmek tökéletes eredmények, hiszen úgy adhatja át nyáron a stafétát, hogy reális esélyünk maradt a második-harmadik helyre, az önéletrajzában ez pedig aligha mutat rosszul.

De könyörgöm, nézzünk végig a négy meccsünkön. Hol volt támadójátékunk, hol volt elképzelés az előrejátékban, hol próbáltunk gólt lőni? Még Feröer-szigetek ellen is fogtuk néhol a fejünket, hogy úristen, ez mennyire gyenge és kilátástalan. Finnország és Görögország ellen aztán pontosan ugyanazt játszottuk: visszahúzódva bekkeltünk a saját térfelünkön, még Szalai is 40 méterre futkározott a kapunktól, aztán a 80. perc környékén beszól Pali, hogy nosza, próbáljuk már meg megnyerni a meccset hazai pályán.

Nem szeretnék magyaros mentalitásról és kishitűségről papolni, mert egyrészt nem is hiszek annyira ebben, másrészt pedig unalmas is ez a kifogás, de ez a hozzáállás és játékstílus sehova sem vezet. Az olasz futball lelkes híveként nem a védekező játékkal van bajom, örömmel nézem azt is, amikor eljön az ideje. De mi most egy Észak-Írországtól rezeltünk be annyira, hogy meg sem próbáljuk befogni őket? Feladtuk a lehetőségét is annak, hogy a világranglistán három hellyel előttünk álló válogatottat megelőzzük? Soha ilyen könnyű csoportunk nem lesz, de mi most sem próbáljuk meg a csodát. Abban bízunk, hogy a sors majd mondjuk Albániát vagy Skóciát sodorja elénk, akik ellen talán lenne 40%-unk...

Nem Dárdait hibáztatom, még csak nem is a játékosokat. Hanem azokat, akik lenyelik ezt a mentalitást és akik majd sikernek könyvelik el, hogy pótselejtezőn ezúttal nem 12 gólt kapunk, hanem csak hatot az írektől vagy oroszoktól.

Egyetértő kommentekre nem számítok, kiderült már gradessaint kolléga blogbejegyzésénél is, hogy a többség örül a görögök elleni döntetlennek és a minimalista célfutballnak, de számomra elfogadhatatlan, hogy ennek a csapatnak a harmadik hely a célja és nem a második. Akkor már inkább előzzenek meg minket a finnek, mert én nem vagyok hajlandó örülni egy ilyen harmadik helynek.

Címkék:

Nem kellenek ide szurkolók, sem tradíció, ha van wifi és popcorn

Imádom a csapatomat. A legnagyobb élményt jelentette mindig is felülni poros, piszkos, évente egyszer takarított vonatra és eldöcögni mondjuk Pápára vagy Kecskemétre, ahol egy téli, zord időjárásban lejátszott meccs esetén huszadmagammal szurkoltam végig kedvenc csapatom idegenbeli találkozóját. Semmihez nem lehet hasonlítani az érzést, amikor -15 fokban egyszerre anyázzuk a sporit, hogy két percet hosszabbít a meccs végén, pedig nekünk már befagyott mindenünk. Ez egyszerűen élmény, végeredménytől függetlenül. Olyan, amit csak sajnálni tudok, hogy nem tapasztalhat meg mindenki. Mi, szurkolók, elfogult barmok szeretjük a magyar focit, bármilyen is legyen. Részei vagyunk a csapatnak, részei a klubunk történelmének. A csapatunkkal tartunk bárhová az NB III-tól elkezdve a nemzetközi kupáig. Ha azonban el akarják venni a történelmet, a tradíciót, a játék tisztaságát és szépségét, akkor elvész minden, amiért szeretjük ezt csinálni. 

Forrás: Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül

A minap olvastam, hogy lecserélik a Fradi Sast a Ferencvárosnál, mert egy modernebb kabalára vágynak. Elolvastam kétszer, elolvastam még kétszer és nem értettem. Mi az, hogy egy új sasra vágynak? Olyat, amelyik mondjuk Wi-Fi-jeladóként is szolgál? Amelyik check-inel a Facebookon? Amelyiknél lehet fogadni egy mérkőzésre? Amelyik előénekesként vezényli a jelenleg nem létező tábort? És mi a következő lépés? A Debrecen címeréből kiveszik a vasutas logót és kicserélik mondjuk egy BMW-re? De a honvéd szó is olyan elavult már, legyen inkább a kispesti csapat Budapesti Űrutazók, esetleg a Videoton lehetne holnaptól iPhone, mert az mégiscsak menőbb...

Félreértés ne essék, nem vagyok fradista. De az biztos, hogy ellenfélként is szívesebben mentem az Albert Flórián Stadionba metróval, ahol több ezres tömeg szidta egyszerre az anyámat, minthogy előre leszervezett szurkolói buszokkal menjek a Groupama Arénába, ahol rosszabb esetben rám is szólnak, ha állni merészelek, ráadásul a "szurkolók" lapról olvassák fel a dalokat, amelyet az ultráktól többnyire teljesen független, verbuvált szurkolók adnak elő, persze minden csúnya szó nélkül, mert azért büntetés jár.

Forrás: Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül

És kinek jó ez? A játékosok fehér cipőfűzővel szolidaritanak a szurkolók mellett, amelyet több klub nyíltan is támogat. A szurkolói kártyát kiváltó mezei drukkerek túlnyomó többsége visszahívná a hangulatfelelősöket, mert sokkal nyomasztóbb a szotyi csattogását hallgatni, mint a szurkolást. A televíziós közvetítésekben üres lelátókat mutogatnak, minden edzői utasítást tisztán hallani, a futballunk színvonala pedig elképesztő mélységekben. 

Hazugság lenne azt állítani, hogy ha visszatérne több ezer ember a lelátókra, jobb lenne a futballunk, de hogy rosszabb nem, az is biztos. Pluszbevétel a kluboknak, motiváció a játékosoknak, élmény a mezei szurkolóknak. Amíg viszont az az elsődleges szempont, hogy lehessen wifizni a stadionban, jó drága legyen a popcorn és modern legyen a kabalaállat, addig megette a fene az egészet...

Forrás: Ultras Debrecen

Javaslom az MLSZ-nek, hogy látogassanak ki a hétvégi Diósgyőr-Puskás Akadémia és Debrecen-Dinamo Bukarest mérkőzésekre. Amit ott fognak látni, azt nem lehet pénzért megvenni, azt nem lehet wifivel pótolni. Mert attól labdarúgás a labdarúgás!

Címkék: