Hatharom / Blog / Bejegyzések
Fogadalomtevők
Nem szeretem a fogadalmakat. Pedig lassan magunk mögött hagyjuk az óévet, s ilyenkor azért szokás bőszen fogadkozni, hogy a következő esztendőben...

Nem szeretem a fogadalmakat. Pedig lassan magunk mögött hagyjuk az óévet, s ilyenkor azért szokás bőszen fogadkozni, hogy a következő esztendőben ámulatba ejtő metamorfózison megyünk át. Az hagyján, hogy szebbek, jobbak, okosabbak, no meg kitartóbbak leszünk, még hiszünk is benne. De távol álljon tőlem, hogy szellemeskedő bagatellizálás tárgyává silányítsam eme nemes népszokást, így némi meghasonlás árán magam is beállok a sorba. Nem, nem ígérek meg semmit (legfeljebb azt, hogy tényleg nem), de átnyújtok egy ezer színben pompázó fogadalomcsokrot, amelyet a magyar és az egyetemes testkultúra jeles képviselőinek mérsékelten valósághű (kitaláció az egész) kinyilatkoztatásaiból válogattam össze. Jöjjön hát harminc kiemelkedő sportember és harminc igazán nagy(ot) mondás!

 

1. Matyi Dezső, a PMFC-Matias tulajdonosa: „Megfogadom, hogy nem adok több lehetőséget Supka Attilának. (Arra, hogy megszabaduljon tőlem.)”

 

2. Supka Attila, a PMFC-Matias vezetőedzője: „Megfogadom, hogy bent maradunk. (A pályaedzővel az öltözőben – ennyi megaláztatás után én többet le nem ülök a kispadra.)”

 

3. Paulo Sousa, a Videoton FC vezetőedzője: „Megfogadom, hogy jövőre a játékvezetők nem küldenek fel a lelátóra. (Megyek magamtól.)”

 

4. Torghelle Sándor, a Videoton FC csatára: „Megfogadom, hogy tavasszal egyetlen sárga lapot sem gyűjtök be. (Rámegyek a pirosakra.)”

 

5. Kondás Elemér, a DVSC-TEVA vezetőedzője: „Megfogadom, hogy a jövőben egyetlen vereség után sem hivatkozom a fű hosszára. (Ha kikapunk, a bíró rövidnadrágját teszem felelőssé.)”

 

6. Détári Lajos, korábbi világválogatott labdarúgó: „Megfogadom, hogy új alapokra helyezem a hazai edzéselméletet. (Alapozás alatt ultizunk, versenyidőszakban viszont már csak egy kis könnyített zsírozás jöhet szóba.)”

 

7. Ronaldo, korábbi kétszeres világbajnok labdarúgó: „Megfogadom, hogy jövőre én leszek az év zsírégetője. (Eddig miért olajjal főztem?!)”

 

8. Nasser Al-Khelaifi, a Paris Saint-Germain elnöke: „Megfogadom, hogy ha törik, ha szakad, szerződtetem Ronaldót. (A dagit is – étkezési menedzsernek.)”

 

9. Michel Platini, az UEFA elnöke: „Megfogadom, hogy jövőre kérlelhetetlenül betartatom a pénzügyi fair playt. (Unom már az aktatáskákat, ha valaki akar valamit, van tisztességes offshore számlám is.)”

 

10. Rajna András, az MTK kajak-kenu szakosztályának vezetője: „Megfogadom, hogy jövőre tényleg utalunk. (Arra, hogy még mindig nem tudjuk rendezni a Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatával szemben felhalmozott tartozásunkat.)”

 

11. Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya: „Megfogadom, hogy jövőre világosabbak lesznek a válogatási elvek a hölgyeknél. (Ha mindenki férjhez megy, ki se kell írni a válogatót.)”

 

12. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke: „Megfogadom, hogy mindent megteszek azért, hogy a kirajzási hullám ellenére a jövőben is taroljunk a női szakágban. (A melegvízi edzőtáborok mellett a közös tekézések feltételeit is megteremtjük.)”

 

13. Douchev-Janics Natasa, háromszoros olimpiai bajnok kajakos: „Megfogadom, hogy soha többet nem vacillálok azon, hogy milyen színekben versenyezzek. (Most a pink felé hajlok, de ez még változhat.)”

 

14. Csipes Ferenc, a Honvéd női kajakosainak edzője: „Megfogadom, hogy a jövőben egyetlen versenyzőnk sem hagyja el a klubot. (Ha valaki mégiscsak gondolkodóba esne, azt bezárom a csónakházba.)”

 

15. Mark Cavendish, világbajnok kerékpáros: „Megfogadom, hogy jövőre egyetlen szökést sem hagyok ki. (2013-ban már bankrablókkal készülök.)”

 

16. Lance Amstrong, hét Tour de France-győzelemtől megfosztott kerékpáros: „Megfogadom, hogy hamarosan elmondom a doppingvádakkal kapcsolatos teljes igazságot. (Az ügyvédeimmel már szövegezzük a leghihetőbb változatot.)”

 

17. Pat McQuaid, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke: „Megfogadom, hogy megtisztítjuk a sportágat. (Már toborozzuk az önkéntes takarítókat.)”

 

18. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője: „Megfogadom, hogy jövőre szigorítjuk az ellenőrzéseket. (A TEK-kel szoros együttműködésben bevezetjük a szúrópróbaszerű, éjszakai rajtaütéseket.)"

 

19. Je Si-ven, kétszeres olimpiai bajnok úszó: „Megfogadom, hogy a barcelonai vb-n megint megdöntöm a világcsúcsot 400 vegyesen. (Michael Phelpsét is.)”

 

20. Michael Phelps, tizennyolcszoros olimpiai bajnok úszó: „Megfogadom, hogy a visszavonulásom után sem szakadok el a vizes közegtől. (Jelentkezem a haditengerészethez kísérleti torpedónak.)”

 

21. Dave Salo, Hosszú Katinka korábbi edzője: „Megfogadom, hogy ezentúl jobban figyelek Katkára… (Ne b…sz, már tényleg nem nálam edz?!)”

 

22. Emily Seebohm, kétszeres olimpiai bajnok úszó: „Megfogadom, hogy kizárom a közösségi médiát az életemből. (Már ki is írtam az üzenőfalra, remélem, sokan lájkolják.)”

 

23. Michael Jamieson, olimpiai ezüstérmes úszó: „Megfogadom, hogy megtanítom kesztyűbe dudálni Gyurta Dánielt. (Skót dudában verhetetlen vagyok.)”

 

24. Eduarda Amorim, a Győri Audi ETO KC balátlövője: „Megfogadom, hogy jövőre a Bajnokok Ligáját és a világbajnokságot is megnyerem. (A BL-t tényleg komolyan gondolom.)”

 

25. Tomori Zsuzsanna, az FTC-Rail Cargo Hungaria átlövője: „Megfogadom, hogy a jövőben nem intek be az ellenfél szurkolóinak. (Ha jól viselkednek, a bíróknak sem.)”

 

26. Szasa Boskovics, a szerb női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya: „Megfogadom, hogy soha többet nem húzom vissza az ellenfél játékosát.” (A jövőben a kritikus pillanatokban a kérésemre szerződtetett Gunnar Prokop fog kulacsot hajigálni, illetve berohanni a pályára.)”

 

27. Dejan Szavics, a szerb férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: „Megfogadom, hogy jövőre csúcsra érünk Barcelonában. (Megmásszuk a Tibidabót.)”

 

28. Benedek Tibor, a magyar férfi vízilabda-válogatott leendő (?) szövetségi kapitánya: „Megfogadom, hogy jövőre csúcsra érünk Barcelonában. (Mi tényleg aranyérmesek leszünk, a szerbek meg azt  fogják hinni, hogy rólam nevezték el a hegyet.)”

 

29. Georgiosz Sztavridisz, görög vízilabdabíró: „Megfogadom, hogy jövőre is a fair play szellemében, a részrehajlás legcsekélyebb jele nélkül fújom a sípot.” (Minden erőmmel azon leszek, hogy elcsaljam a magyarok meccseit.)”

 

30. Egy szökésben lévő szingapúri fogadási csaló: „Megfogadom az OTP Bank Liga valamennyi tavaszi mérkőzését. (Ha nem kapnak el, a Ness Hungary NB II Keleti és Nyugati csoportját is megbundázom.)”