Hatharom / Blog / Bejegyzések
A muzsika hangjai
Louis Tomlinson megihletett. Nem, nem adom a fejem dalszerzésre, éneklésre vagy fiúbanda alapítására – ilyesféle kultúrterrorista...

Louis Tomlinson megihletett. Nem, nem adom a fejem dalszerzésre, éneklésre vagy fiúbanda alapítására – ilyesféle kultúrterrorista merényletekre nincs, nem lehet felkészülve a világ –, ellenben hiba lenne szó nélkül hagyni a nyári transzferidőszak legnagyobb üzletét, elvégre kevéssé gyakori, hogy egy Championship-alakulat popsztárral turbósítja fel a keretét. Noha a One Direction énekese nem fogja a Premier League-be repíteni a második vonalban is újoncnak számító Doncastert, azért eljátszottam a gondolattal, hogy az OTP Bank Liga csapatainak milyen merítési lehetőséget kínálna a magyar zenei piac. Játékosmustra Csézi Erzsébettől Zana Zoltánig, avagy ilyen ez a „popszakma”…

 

Budapest Honvéd

 

Valami azt súgja, Goerge F. Hemingway, a nagy múltú klub nem kevésbé komoly reputációval bíró tulajdonosa bizonyosan örömmel kínálna kontraktust a Bon-Bon zenekarnak. Van-e valami összefüggés? – vetődhet fel a kétely amúgy „bonczgézásan” a Kedves Olvasóban. A válasz a Valami Amerika című dal zseniálisan fülbemászó refrénjében rejlik:

 

„Mikor a többiek fékeznek, akkor is tövig

Nyomod a gázt.

Mióta tudod:

Mindig az a jó fiú, aki nyer.

Hát jól teszed, ha megteszed, amit kell.

Hidd el, hogy csak így lehet ez a hely

A végén VALAMI AMERIKA”

 

Diósgyőr

 

Luque távozásával (nem, nem igazolt át a PAFC-hoz, visszavonult) nagy veszteség érte a diósgyőri publikumot, ezért érdemes lenne megfontolni egy újabb – nem a PAFC-os! – Luque leigazolását. Felvetődhetne a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon spanyol színekben színpadra lépő Pilar Sánchez Luque (művésznevén Pastora Soler), de maradjunk inkább a magyar vonalnál: az ősdiósgyőri Bíborszél együttes tagjainak biztosan mindenki örülne Miskolcon.

 

DVSC-TEVA

 

Kondás Elemér együttesében tulajdonképpen már van is valaki, aki ha nem is állócsillag a magyar zene tündöklő égboltján, legalább már megvillant – mint legutóbb a Diósgyőr ellen a hajrában. Persze, hogy a legnagyobb Kicsiről, a negyedik ikszhez közeledve is elnyűhetetlen Dombi Tiborról szól a méltatás, aki méltóképpen képviseli a Wyrfarkast a DVSC-ben, és fordítva. És persze nem feledkezhetünk meg a méltán népszerű zenekar másik jeles reprezentánsáról, a Tobeként ismert, egy ideje már a szakmai stábot erősítő Sándor Tamásról sem. Hogy igazán eklektikus legyen a kép, a csapatban van egy Máté Péter is, bár a bekk hangi adottságait, illetve zenei képzettségét illetően sajnos nincsenek hitelt érdemlő információim. Ha pedig még ezután is igazolna a Loki, az új szerzemény csakis Lukács László lehetne a Tankcsapdából.

 

Ferencváros

 

Aradszky László szerződtetésével végérvényesen beigazolódna a tétel, miszerint Nemcsak a húszéveseké a világ. Ennek szellemében Pataky Attila, Koós János és Kóbor János leigazolása sem lenne meglepetés, ha már a „zöldvérűség” a ferencvárosi transzferpolitika alfája és Omegája.

 

Győri ETO

 

Egy TNT-igazolás garantáltan kirobbanó siker lenne: Dobrády Ákossal alighanem jobban muzsikálna a bajnokság elején kisség beragadó címvédő. A népszerű énekes megannyi sláger mellett a győri klubinduló zeneszerzőjeként is jelentékeny nyomott hagyott a magyar könnyűzenei kultúrában. A Sírni tudnék és a Nem jön álom a szememre című szerzeményének ugyanakkor szomorú aktualitást kölcsönöz az ETO szereplése, bár Pintér Attila szerint Bolond, aki sír…

 

Haladás

 

Szombathely szép állomás, énekli a ZPZ (Zöld Pinkód Zöld), de az együttes mérsékelten szalonképes szófűzéséből kiindulva talán szerencsésebb választás lenne a simulékonyabb vasi hard rock banda, a Lord.

 

Kaposvár

 

Hosszas gondolkodás után Király L. Norbit ajánlanám Prukner László figyelmébe. A tehetséges fiatalember kaposvári kötődése bizonyára minden lelkes rajongó előtt ismert, ellenérvként legfeljebb az merülhet fel, hogy túlságosan benne van az X-faktor – a Rákóczi döntetlenekkel aligha menekül egyhamar a kiesőzónából.

 

Kecskemét

 

Ha én rózsa volnék című dalával már akkor megríkatott mindenkit Koncz Zsuzsa, amikor Kecskemét futballrajongó honpolgárai még álmodni sem mertek élvonalbeli labdarúgó-csapatról. Ráadásul az NB I-et is fojtogató pénzügyi válság idején az sem elhanyagolható szempont, hogy Rózsa Pál tulajdonos az énekesnő szerződtetésénél költséghatékonyabb igazolással aligha rukkolhatna ki: még új mezre sem lenne szükség, hiszen elég lenne előbányászni a szertárból a hajdani ikonikus KTE-fedezet, Koncz Zsolt Koncz Zs. feliratú szerelését…

 

Lombard Pápa

 

Ha én Bíró Péter lennék, először megpróbálnám megfűzni Ferenc pápát, hogy adjon kölcsön egy gospel kórust egy évre, opcióval. Ha esetleg nem sikerülne, akkor sem dőlnék a kardomba: rögvest életbe léptetném a B-tervet, és megegyeznék az ugyancsak jó nevű Pápai Jocival.

 

Mezőkövesd

 

Csézi Erzsébet, azaz Csézy szerződtetésének mindenki örülne Mezőkövesden. Véber György biztosan hamar megtalálná a helyét a csapatban, s noha a kövesdi születésű énekesnő számára az opera sem lenne idegen műfaj, a mester aligha primadonnaként számolna vele egy olyan együttesben, ahol erre a posztra érdemesebb jelölt is akad. Mert európai tapasztalat ide vagy oda (Eurovíziós Dalfesztivál), van valaki, akivel szemben még Csézy sem rúghatna labdába. Elvégre ha valaki húzódást szenved egy edzői dörgedelemtől, az a primadonna legpompásabb prototípusa…

 

MTK

 

A klub régi-új többségi tulajdonosa alighanem hamar dűlőre jutna a hajdan volt Gemini egykori basszusgitárosával. Persze akkor sem lenne probléma, ha Várszegi Gábor elállna Várszegi Gábor szerződtetésétől, mert Fenyő Miklós biztosan szívesen beugrana.

 

MVM Paks

 

Ha nem ragaszkodnának a „csak magyarokat igazolunk” alapelvhez a Tolna megyei kisvárosban, jó szívvel javasolnám a teljes Atomic Kitten szerződtetését, de a klub légiósellenes transzferpolitikája miatt Horváth Ferenc a jövőben Kerry Katona, Liz McClarnon és Natasha Hamilton szolgálataira sem számíthatna. Ellenben a Tomiszlav Szivics elszipkázásáért indítandó ellencsapás gyanánt felvetődhet a miskolci illetőségű, a trash és speed metalban egykoron nívós tevékenységet kifejtő Atomic énekes-gitárosa, Szilágyi Tamás – csupán az árnyalja kissé a képet, hogy az internetes enciklopédia szerint a csapat 1996-ban feloszlott. De nem gond, ha minden kötél szakad, és sikerülne értékesíteni a gárda egyik legpiacképesebb labdarúgóját, fél hónappal később jöhetne a Pa-dö-dő és egy nagy klasszikus, a „Két hete másé már a Szabó János”.

 

PMFC-Matias

 

DJ Hooper, alias Bodnár László távozásával óriási űrt hagyott maga után Pécsett. A fájdalmas veszteség pótlására adekvát alternatíva lenne a Matyi és a Hegedűs duó szerződtetése, csakhogy figyelembe véve a megalomán tulajdonos néhány furcsa döntését, könnyen előfordulhatna, hogy előbb-utóbb útilaput kötne a Hegedűs lábára. Hiába, jó néhány beosztottnak (edző, ügyvezető stb.) elhúzta már a nótáját…

 

Puskás Akadémia

 

Ki más is jöhetne szóba, mint a Felcsúthoz a névadó futballgéniuszhoz, Puskás Ferenchez hasonlóan ezer szállal kötődő Puskás Peti. Vele tényleg egy igazi megasztárt fogna Benczés Miklós együttese, érkezése garantáltan felpezsdíteni az egyébként is futball-lázban égő települést. Hiába, a Puskás név vonzza a sikert, elég csak a Száguldó Őrnagy legendáját, a Vasassal két KK-t (az ifjabbak kedvéért: Közép-európai Kupa) nyerő Lajost vagy Dragant, a hajdan volt Csepel-, Békéscsaba-, Gázszer-, Videoton- majd Pécs-ikont említeni.

 

Újpest

 

Zana Zoltán, Majoros Péter és Széki Attila, azaz Ganxta Zolee, Majka és Curtis, a hazai gengszter rap koronázatlan királyai Újpesten kaphatnának szerződést. Ami azt illeti, Széki korábban futballozott már a IV. kerületben, és egybehangzó vélemények szerint nála lelkesebb, megszállottabb, elhivatottabb kispadmelegítő aligha akad a klub 1885 óta író történelmében. A futballcsapat tulajdonosi hátterét ismerve reális opció lehetne a Bëlga zenekar becserkészése is, de az együttes (mármint a focisták) szerény teljesítményét látva a banda számára áttörést hozó Majd megszokod című album feltehetően nem aratna osztatlan sikert a szurkolók körében.

 

Videoton

 

Rockos, metálos, fehérvári, eredeti – az End of Paradise ideális választás lenne a Vidinek. Ráadásul a srácok nemcsak „egy poszton játszanak”: a torghellés zúzás éppúgy helyet kap a repertoárban, mint a sousai érzelmi túlcsordulás. És ez még nem minden, a banda első albumának címe mottónak sem utolsó: Ne add fel!