Hatharom / Blog / Bejegyzések
Játékosértékelő: David De Gea
E rovatunkban a Manchester United játékosait fogjuk értékelni, részletesebben azokat a játékosokat fogjuk kielemezni, akik meghatározó...

E rovatunkban a Manchester United játékosait fogjuk értékelni, részletesebben azokat a játékosokat fogjuk kielemezni, akik meghatározó szerepet nyújtottak a szezon során a csapatban. Nos tehát, De Gea. A spanyol hálóőr 20 millió fontért érkezett a klubba az elmúlt nyáron az Atletico Madrid együtteséből.

 

 

 

A jelenleg 21 éves kapusnak nem volt könnyű dolga a beilleszkedést illetően, eleinte nem tudta felvenni a Premier League ritmusát, valamint hiányos angol tudása miatt kommunikációs problémái voltak a társakkal, ami bizonytalanságot jelentett a hátsó alakzatban. Az viszont továbbra is kétségtelen volt, hogy egy óriási tehetségről van szó, aki méltó utódja lehet Edwin van der Sarnak. Nagyok voltak az elvárások vele szemben.

 

David sok hibája miatt ki is került egy kis időre a kapuból, Anders Lindegaardnak sikerült kiszorítania a spanyolt. Úgy tűnt, hogy a dán kapus hacsak egy rövidebb időre is, de alapember lehet. Jött a sérülése, ami miatt hosszú időt kellett kihagynia, a szezon legvégére épült fel, azonban nem teljesen. De Geának nem is kellett több, vérszemet kapott, és bombaformát mutatott a szezon végéig. A csapat egyik legjobb játékosa volt, óriási védéseket mutatott be, szinte hiba nélkül teljesített ezután. Ezzel kimondhatjuk, hogy élt a Sir Alex Ferguson adta lehetőséggel.

 

Néha megkapta a lehetőséget Ben Amos is, aki nemrégiben hosszabbított az együttessel, de csak a kisebb angol kupákban, mivel De Gea sziklaszilárd formát nyújtott. Nem látszott rajta az, hogy retteg a kapuban valamint nem látszott rajta a lámpaláz sem. Egyszerűen teljesen átalakult, egy teljesen új David-et láthattunk.

 

A szezon közben többször is nyilatkozta, hogy nagyon jól érzi magát Angliában, az időjárás, a környezet, az életstílus nagyon tetszik neki, megvan elégedve az angliai élettel. Ezt külön jó volt hallani, hiszen egy délen született játékosról van szó, aki jóval melegebb éghajlaton nőtt fel, és ez sokszor gond szokott lenni a déli játékosoknál, amikor egy északon lévő országba költöznek. De neki nincsenek ilyen gondjai.

 

Volt egy érdekes sztori, amikor De Geá-t fánk lopással gyanúsították meg a szó szerint szennylapok. De mint tudjuk ennek semmi valóság alapja nem volt. Mindössze annyi történt, hogy még nem volt megfelelő az angol tudása, és kiszeretett volna menni a kocsijához a tárcájáért, hogy kitudja fizetni az általa vásárolni kívánt terméket. Hogy megértesse magát nagy szerencséjére találkozott egy hozzá hasonlóan szintén spanyol állampolgárral az üzletben, aki megfelelő angol nyelvtudása miatt segíteni tudott ebben Davidnek. Tehát sikerült tisztáznia az ügyet, a szennylapok pedig gyorsan befogták a szájukat, és kiadták a hivatalos és valójában megtörtént sztorit.

 

A Bajnokok Ligájában való búcsúzás egy nagy fájó pontot hagyott benne, mint ahogy mindenkiben, aki a klub játékosa valamint szurkolója, ugyanígy a Premier Leagueben való 2. helyezés is nagy fájó pont. De ez így alakult.

 

De Gea biztató szavakat kapott az alakulat korábbi kapusától, Edwin van der Sartól. Többek közt elmondta a holland világklasszis, hogy ő maga is átment hasonló dolgon, hogy éppen nem ment neki pályafutása elején, valamint hozzátette, hogy David nagyon ügyesen produkált a szezon haladtával, és összességében nagyszerű kezdő szezont futott a csapatnál.

 

Azt hiszem, hogy tisztán kijelenthető, hogy De Gea mutatta be a szezon egyik legnagyobb védését. A Chelsea ellen hárította hatalmas bravúrral Mata szabadrúgását.