Racing Portal - Több mint lóverseny

Ma még csak ígéretek

Európa legnagyobb versenyére készülünk, de ma egy újabb érdekes témával jelentkezünk. Nem esett még szó az árverésekről, amik gyakorlatilag majd olyan fontossággal bírnak szakmai körökben, mint a versenyek.

 

Köztudott tény, hogy a lóverseny a fajtakipróbálás legfontosabb „eszköze”. A galoppsportban csak az angol telivérek versenyezhetnek. Ők a lovak királyai. Az évszázadok során kifejezetten erre, azaz a versenyzésre tenyésztett fajta, a leggyorsabb a lovak táborában. Valamennyiük vérvonala visszavezethető az 1793-as angol Méneskönyvre (General Stud Book). Márpedig a telivérek (a vezető lóverseny nagyhatalmakban) szinte kizárólag árveréseken cserélnek gazdát.

Ahogyan a Formula 1 (konstruktőri) eredménye hatással van az utcai autó eladásra, itt a versenyek bizonyos szempontból a tenyésztés alárendeltjei. A cél az, hogy ha van, egy klasszis képességű csődör lovunk az minél több nagyversenyt nyerjen, hiszen a pályán elért versenyteljesítménye szabja meg a kezdő fedeztetési árfolyamát, azaz hogy a kanca tulajdonosának milyen mélyen kell majd a zsebébe nyúlnia egy légyottért, helyesebben mondva a fedezésért. A lósportban ugyanis mindig a mén, azaz a fedezőmén a sztár, mindig a kanca tulajdonosa fizet a fedezésért, ellenben a kiscsikó a kancatulajdonos birtokába kerül.

 

 

Azt fontos tudni, hogy az egyik legfontosabb árverési fajta a yearling árverés, ami a (kis túlzással) másfél éves lovak eladásáról szól.  A pacik ekkor serdülő korukban vannak. Nem teljesen érettek, sokat változnak még. Éppen egy ilyen árverés zajlik most Írországban, ahol kellőképpen repkednek a millió eurós tételek.  A csúcsot egy Raven’s Pass apaságú kancacsikó jelenti pillanatnyilag, akinek szenzációs vérvonala (azaz pedigréje) miatt, a vevőnek 2 millió euróról kellett csekket kiállítania. Ő látható a képen. Az árverés sztárja, mint mindig most is, azonban a világ talán legnagyobb hatású apaménje, Galileo akinek a fedezési árfolyama nem ismert (de kb. 500 ezer euróra tehető). Az 1998-ban született szuperménnek közel 50 olyan ivadéka van, aki nyert már Gr1-es (azaz a legmagasabb szintű) versenyt, és 130 olyan, amely nyert Group (1,2 vagy 3) besorolásút. Több csikója 1 millió euró feletti áron kelt el, ami abszolút nem meglepő, hiszen pár héttel ezelőtt egyetlen hétvégén 5 Gr1-es versenyt nyertek utódai a világ különböző pályáin. Ha meg szeretnénk nyerni az álomfutamot, az Epsom Derbyt, erre legjobb eséllyel talán egy Galileo csikóval pályázhatnánk. Hogy ezek az őrült összegek micsoda veszélyt jelentenek a vevőre nézve érdemes zárásként még egyszer tudatosítani: a telivérek 2 (vagy néha 3) évesen kezdik versenypályafutásukat. A mai vételek ma még csak ígéretek. Megsérülhetnek, szerény képességet igazolhatnak addig, amíg a versenypálya közelébe kerülnek. Most biztosan azt kérdezik: akkor lutri az egész? Igen. Bizonyos szempontból. A világ nagyversenyeit mégis az ebből a halmazból kikerülők nyerik az elkövetkezendő években.