Racing Portal - Több mint lóverseny

Bitang hosszú 37 év

Nem szeretném túlhájpolni a dolgot, de valami egészen elképezető eufória uralkodik jelen pillanatban, Amerikában.  Meggyőződésem, hogy amúgy sincs még egy olyan sportág, amely ennyi emóciót váltana ki a benne szereplőkből és a nézőkből, mint a lóversenyzés, hiszen az áhított győzelem elérése, akár csak egy kis díjazású futamban egy egész team sikere, amiben a patkolókovácstól az állatorvoson át a tulajdonosig mindenkinek a munkája benne van. Az amerikai lóverseny-televíziók szándékosan a sírva ölelkező (néha pedig magukból kikelt, üvöltő) tulajdonosokat mutatják a befutás után szinte azonnal. II. Erzsébet királynő, lova ascoti sikere utáni önfeledt ünneplésének videofelvétele az egész világsajtót bejárta.

 


Most pedig nem csak egy egyszerű győzelem született, hanem egy olyan, amelyet tényleg egy ország várt lélegzetvisszafojtva. Nézzük miért is kellett az amerikaiaknak, és a világ galoppsportjának 37 évet várnia erre az ünnepre. A lovak királyai, az angol telivérek másfél évesen kerülnek tréningbe és kétévesen kezdhetik meg versenypályafutásukat. Az Államokban született talán százezres nagyságrendű csikóállományból (pontos adat nem áll rendelkezésünkre) pedig oly sok fiatal telivér nem jut el kétévesen pályára – ugyanis erre mind mentálisan, mind fizikálisan meg kell érni. És akkor még ki tudja, van-e a lóban annyi, hogy az ország élvonalába tartozzon. Nem is beszélve arról, hogy mindössze 20 telivérnek van egyáltalán esélye, hogy induljon a hármas koronáért – mivel ez a Kentucky Derby, az első próba indulóinak a felső határa. A sok ezerből tehát 20-an kapnak csak esélyt! Háromévesen pedig máris életük topformáját kell nyújtaniuk – versenyt futva az idővel, miközben kvalifikációs pontokat kell gyűjteniük és el kell kerülni a sérüléseket és betegségeket.

 

 
 
 

A Triple Crown-hoz öt hét alatt, 3 különböző államban, 3 különböző távon kell mindhárom versenyben győzni. Ez kb. olyan, mintha Usain Boltnak egy hasonló címhez 5 héten belül 100, 200 és 400 méteren is elsőként kellene célba érnie. Ez a remek példa máris rámutat, hogy miért nyerte meg mindössze 12 telivér ezt a mágikus címet kb. 150 év alatt. Azért mert a sportolókhoz hasonlóan a lovak is távspecialisták. A megdicsőüléshez itt 1900 és 2400 méteren is helyt kell állni, ami nem egyszerű feladat. Éppen a másfél mérföld okozta eddig 23 ló vesztét. American Pharoah azonban átszakította a gátat és az amúgy is a hősök bűvöletében élő újvilágban egy új nemzeti ünneppé tette a június hatodikát. Elég megnézni az idei és a tavalyi videót. Egy évvel korábban ugyanis a 23. telivér bukta el az utolsó próbát, és a kommentátor akármennyire is próbálta leplezni, hallani lehetett a csalódottságot a hangjában, mikor egy másik ló nevét kellett kikiáltania győztesként. Idén pedig üdvrivalgásban tört ki csakúgy, mint a 90 ezer szurkoló a pályán és rajongók milliói a képernyők előtt.

 

 

Nincs erről mit beszélni, ez a csodálatos ló végleg beleírta magát nem csak a lóverseny, hanem ez egyetemes sport történelemkönyvébe. Amerika pedig kellően ünnepli is őt, ahogy lóversenyrajongók milliói is világszerte. Megérdemli. Bitang hosszú idő az a 37 év.

Photo: Charles Wenzelberg