Racing Portal - Több mint lóverseny

Heti krónika 3.

A Longines World’s Best Racehorse és Horse Race Awards gálájának győzteseit kihirdették Londonban; mialatt az egész világon nem is oly rég búcsúztatott kedvenceknek születtek meg az első csikóik.

 

 

 

Bob Baffert sorozatban harmadszorra lép fel a londoni Clairidge’s hotel dísztermének pódiumára, hogy átvegye az Év Legjobb Lováért járó díjat. A három tapsvihar hangjával aláfestett pillanatot egyedül az évszám, a ló, a tulajdonosi csapat és remélhetőleg három különböző óra teszi változatossá. 2016-ban American Pharoah juttatta a színpadra Baffert-et 2015-ös teljesítményével, míg 2016. és 2017. a Longines díj díszes listája Arrogate nevét viseli magán. Nem volt azonban ez meglepő: a kissé pontatlan megnevezésű „Világ Legjobb Lova” díj ugyanis az év legkimagaslóbb versenyteljesítményét veszi figyelembe – ami magasan Arrogate Dubai Világkupa győzelme volt elképesztő „utolsókból az elsők” véghajrával, amivel 134-es számot kapott az IFHA hendikeppereitől. A szürke bár azóta nem nyert versenyt, és több mint valószínű nem lesz Év Lova, de ezt nagyon is kiérdemelte.

Ráadásul ő a történelem harmadik lova, aki duplázni tudott itt: előtte csak Frankel és Sea The Stars tudott két egymást követő évben is a legmegnyerőbben tejesíteni.


Winx, az ausztrál csodakanca újfent második az év végi listán: márciusi George Ryder Stakes-beli győzelmére 132-es számot kapott. Gun Runner és Cracksman osztoznak a harmadik helyen 130-as osztályozással.

World’s Best Race kategóriában szintén duplázóhoz került a díj: a francia gyöngyszem, a Prix de l’Arc de Triomphe 2015-ben és most 2017-ben nyerte el a világ legjobb lóversenyének járó titulust. Az idén utoljára Chantilly-ben rendezett szuperfutamot Enable nyerte.

És ha már szuperfutam: Amerika mindjárt rendezi a sajátját. A most szombaton megrendezésre kerülő Pegasus World Cup favoritja, a valószínű Év Lova Gun Runner már megérkezett a helyszínre, a floridai Gulfstream Park-ba. Szombaton pedig tengerentúli ellenfele szintén landolt: Toast Of New York!

Ezennel pedig hivatalosan is beléptünk az év egyik legelragadóbb időszakába: születnek a kiscsikók! A héten jöttek világra az első jegyzett utódjai is olyan nemrég még versenypályán látott kedvenceinknek, mint California Chrome, Tamarkuz, Hit It A Bomb, Mshawish és Air Force Blue. A nevekre kattintva láthatók a jövő versenylovai.
 
Fotó: Taylor Made Farm twitter