Racing Portal - Több mint lóverseny

Ünnepre készülünk

Az elmúlt évek során honlapunkon a legkülönbözőbbképpen harangoztuk be, az öreg földrész egyik legfontosabb galopp lóversenyhétvégéjét. Papírra vetettük már a statisztikákat, azaz, hogy kik szerepeltek a legjobban az évek során, meséltünk a verseny kialakulásáról és a hősökről, és esélyeket is latolgattunk. Félő, nemigen van már sok minden a tarsolyunkban. 

 

A feldíszített Champs Élysées

 

 

Talán annyi: ezeket a versenyeket látni kell! Nem csak azoknak, akik a lóversenyzés megrögzött hívei, hanem mindenkinek, aki remek sportélményre vágyik. Szombaton és vasárnap rendezik ugyanis Párizsban, a 93. Prix de l'Arc de Triomphe hétvégét, amikor is 17 futamban mérettetik meg (főként) az öreg földrész legjobb versenylovai. Pár héttel ezelőtt egy másik cikkben már leírtam, de ismét ide kívánkozik: „Istennek ugyanis a teremtés során csak két tökéleteset sikerült alkotnia az indiai bölcsek szerint, és ez: a május és a ló.” A lóversenyre ez különösképpen igaz lehet. Ez a sportág ugyanis nem csak a rajongók százezreit, de kiválóbbnál kiválóbb festőművészeket ihletett meg. Sok-sok csodás műalkotás született az évszázadok során a barrierek mellett… és maradt szerencsére az utókorra. Longchamp kiváltképpen egy csodája a világ lóversenyzésének. Hogy Párizs mi az emberiség számára, az napestig sem sorolható fel.  A fény, a szerelem, a divat stb.-stb. városa, hogy csak a legelcsépeltebbeket említsük.  

 

 

Longchamp azonban még Párizsban is fénylő drágakő. A Boulognei erdő szélén, a kanyargó Szajna közelében a lósport egyik mekkája. ( Ahogy Epsom, Ascot, Churchill Downs vagy éppen Flemington. Aki még nem élte át ezt a csodát, hogy milyen érzés Párizs belvárosából elindulni Paris-Turffal a kézben a pálya felé, rugdosva a földre hullott, megsárgult faleveleket, olvassa el Tandori Dezső lóversenyregényeit (pl. Nem Lóverseny!, vagy Vissza a sírból) Utána pedig, ha teheti, kerekedjen fel a kötettel a kezében, és ugyanolyan útvonalon sétáljon ki nem csak Longchampba, hanem Saint-Cloudba, Maisons-Laffitte-ba, vagy éppen a kissé messzebbi Chantillyba, ahogy azt Dezső leírja. Feledhetetlen utazásban lesz része, azt én (is) garantálhatom.  

 

Juliett Binoche

 

Szombaton és vasárnap Európa krémje és „néhány betolakodó” száll csatába az Önök figyelméért, no meg persze a busás pénzdíjakért. A nagydíj első helyezettjének gazdája két és fél perc után 2,8 millió euróval lesz gazdagabb. Meg az apróval.  Ha rápillantok, az elmúlt évek győzteseire máris látom, hogy ez a bő 2,8 millió euró csak aprópénz a megdicsőült tulajdonosok számára. Őfelsége IV. Aga Khan, Khalid Abdullah, Al Thani sejk sem valószínű, hogy a pénzért futtat. Nem. Itt sokkal többről van szó! Arról a különös szenvedélyről, ami milliókat ejtett rabul világszerte. Sokan, nálam sokkal jobban leírták már a leírhatatlant. Hogy milyen érzés az, amikor a mezőny dübörögve elszáguld előttünk. Aki ezt valaha is átélte, az elveszett ember. Elveszett, de különleges is, hiszen a sportok királya elragadottja. Ennyit az emóciókról. És ha már érzelmek... A hétvége nagykövete, az egyik legismertebb francia színésznő, Juliette Binoche lesz. A nagy hiányzó pedig, az elmúlt 22 versenyen mindig induló Olivier Peslier. Most nem láthatjuk őt a mezőnyben.
 

A cikk folytatását, holnap reggel olvashatják a www.racingportal.hu-n.