Racing Portal - Több mint lóverseny

A szívek királynője

2004. április elsején megszületett egy kis kancacsikó az Egyesült Államokban. Akkor még senki sem sejtette, hogy a kis jövevény akkora hatással lesz az amerikai lóversenyzésre, mint előtte talán még soha senki.

 

 

 

 

A Maverick Production Limited által tenyésztett kanca az egy évvel későbbi keenelandi árverésen 60 ezer dollárért kerül új tulajdonosaihoz, az Amerikában nem ismeretlen Jerry Moss-hoz és feleségéhez Ann-hez. Jerry Moss ugyanis az A&M Records egyik feje. A lemezkiadó vállalatot 1961-ben alapította Herb Alpert-tel Carnival Records néven, amit – miután ilyen néven már létezett egy társaság – 1962-ben A&M-re változtattak. Ez a lemezkiadó adta ki 1980-ban The Police - Zenyatta Mondatta című nagylemezét, ami mind a szakma, mind pedig a közönség részéről nagyszerű fogadtatásban részesült. A Rolling Stone Magazin minden idők 500 legnagyszerűbb albuma közé választja  a bakelitet. Innen kapja nevét Zenyatta, mai főszereplőnk. 

 

A kanca kétévesen nem versenyzett, és a hároméves nagyversenyeket is kihagyta. Amikor aztán megkezdte pályafutását (2007-11-27), az emberek onnantól kezdve csak ámultak és bámultak. Sorra aratta a győzelmeit. 2008 áprilisában győzött először legmagasabb (Grade 1-es) szinten.  Ekkor már olyan sztár a nagy víz túloldalán, hogy ha ő fut minden más. A  csodakanca megjelenésével teljesen megváltozott a versenyek, versenynapok hangulata.  Addig nem (vagy csak ritkán) tapasztalt módon, drapériák, zászlók plakátok, tucatjai díszítik a pályákat.  Sikítozó, könnyező nézők ezrei a lelátókon. A versenyszervezők vetélkednek, hogy a csodakanca az ő pályájukon az ő közönségüket megtisztelve fusson.

 

2009 októberére 13 futás– 13 győzelem. Amerika a lába előtt hevert.  13 kancaversenyben aratott győzelem után a menedzsment meghozza a döntést.  John Shirreffs indulónak adja idomítottját, az 5 millió dolláros a Breeders' Cup Classicba.

 

 

 
 

A startnál a nagyágyúk egész sora. Mének is. Zenyatta először fut csődörök, ráadásul rögtön a legjobbak ellen. Lovasa, a lóversenysportban nem kismiska, Mike Smith, a mezőny végén tartja Zenyattát. Hosszak özönével követik a vezetőket. A célegyenesbe fordulva azonban a páros utat talál, és az őrjöngő tömeg olyat lát, mint addig soha.  Zenyatta új sebességfokozatba kapcsol, és a világ legnagyobb telivérei közé szárnyal.  Személyében először egy kanca nyeri meg a Breeders’ Cup Classic, azaz a Telivér Világbajnokság legnagyobb futamát. Síró emberek ezrei a lelátókon. Magasban a Zenyatta poszterek, zászlók és egyéb emléktárgyak. Alig több mint két perc alatt a csodakanca történelmet írt.  Vége.   $ 5,474,580 nyeremény a neve mellett. Tulajdonosai hetekig vívódtak, majd a kanca visszavonulása mellett döntöttek. Ekkor jött azonban a hollywoodi vásznakra kívánkozó történet. Rajongók ezrei fordultak, e-mailben, levélben a Moss házaspárhoz, hogy ne fosszák meg őket attól az élménytől, amit Zenyatta futásai okoznak számukra. A „sok lúd disznót győz” elv itt győzedelmeskedett és az egyszer már visszavonultatott csodakanca visszatért a versenypályára. Öt (ismét csak nem kanca társai) ellen aratott győzelme után, újból a Breeders’ Cup Classic volt az év utolsó versenye számára. Sajnos nem csak abban az esztendőben az utolsó….

 

 

 

 

2010. november 6-án, már kiemelkedő favoritként várta 20. versenyét. Tizenkilencszer győzött, de az utolsó akadályon elbotlott. Lovasa ugyanúgy szeretett volna győzni vele, mint egy évvel korábban. Most azonban ott volt a mezőnyben a nagyszerű Blame, és hiába hajrázott óriásit a csodakanca a finisben, élete utolsó versenyében kikapott.

A lelátón döbbenet és síri csend. A nyerő csapatnak csak szerény taps, és ezernyi síró arc a lelátón. Ez ám a thriller. Ezt még Alfred Hitchcock sem tudta volna jobban papírra vetni. A vereség természetesen már véglegesen a pályafutás végét jelentette. Nem állíthatjuk, hogy Zenyatta volt a világtörténelem legjobb lova. Azt viszont, hogy az egyik legnagyobb hatású, azt egész biztosan kijelenthetjük.

Manapság már a jelenkor legjobb kancái Santa Anita Parkban a róla elnevezett versenyben versenyezhetnek, amiben ő három éven át legyőzhetetlen volt.