Racing Portal - Több mint lóverseny

Tizenöt millió és az apró

Többször is írtunk már minden idők legnagyobb galopplováról, Frankelről, aki annak ellenére, hogy a 2012-es galoppszezon végén befejezte bámulatos versenykarrierjét, most újra nap, mint nap a lóversenylapok címlapjain szerepel.

 

 

Hogy miért? Mert sorra születnek az utódai. A 2013-as fedeztetési szezonban 133 kancát vezettek elé, így az elkövetkezendő hetekben jó pár kis reményteljes csikó jön majd világra. 125 ezer fontos fedeztetési árfolyamán számolva, majdnem kijön a címben említett 15,750,000 Font! Én azonban csak a 126 vemhesült kanca után szoroztam 125 ezerrel, így ez a végeredmény. Eszméletlen összeg ugye? Frankel rövid versenykarrierje során (2 ezer font híján) 3 milliót keresett. Első fedeztetési idényében ennek ötszörösét!!!  Persze ez a szám nem pontos, ugyanis Frankel, Szaúd-Arábia kozmopolita hercegéé, Khalid Abdullah-é, aki saját kancáit is fedeztette Frankellel, és jobb zsebéből biztosan nem tette át a balba, a súlyos font ezreket.  Akkor is döbbenetes ez a szám.  A Racing Portal egyik korábbi írásában, már elmondtuk, hogy az első fedeztetési évben, azaz 2013-ban csak az igazán szerencsés kancák járulhattak őméltósága elé. Sorsolással döntötték el, hogy a csupa-csupa Group 1-es nyerő melyike utazhat a Newsells Park Studba, Frankel jelen otthonába. Ezek után nem meglepő, hogy Frankel értékét korábban 100 millió fontra becsülték.

 

Danedream még piciként anyjával, Danedrop-pal. Frank Sorge fotója

 

A hét elején, az utóbbi évek legjobb német kancájának, az Európa legnagyobb versenyét nyerő Danedream-nek született egy kis kancacsikója Frankeltől, és ahogy már fentebb írtam, az elkövetkezendő hetekben még 123 újszülöttet várunk.  Aki azt gondolná, hogy Frankel a csúcsok csúcsa az nagyon téved. Az ő apja, Galileo gyakorlatilag az összes módon, számon tartott apamén listát vezeti. A fedezési árfolyama nem ismert, hiszen csak privátban fedez, azaz aki elé szeretné vezetni a kancáját, annak még a 125 ezer fontnál is többet kell fizetnie. Sokkal többet.