Racing Portal - Több mint lóverseny

Micsoda finálé

Az évet az utolsó csúcskategóriás versennyel zártuk, amely egyben nagy közönség-kedvenc is.

 

 

A tél beköszöntével évről évre egyre inkább előtérbe kerül az ázsiai lóversenyzés, hiszen november második felétől már Hong Kong és Japán rendezi a legszínvonalasabb futamokat, gondoljunk csak a Japan Cup-ra vagy a Hong Kong Invitational-ra (Turf Világbajnokság). Ezúttal a felkelő nap országára figyeltünk, hiszen méltó évzáróként Szenteste Nakayamában elrajtolt az Arima Kinen.

Aki nincs tisztában ezzel a versennyel, annak eláruljuk a 2500 méteres presztízsfutam legnagyobb különlegességét: a többi összecsapással ellentétben nem csak úgy “összeáll” a mezőny a nevezett lovakból, hanem

a rajongók szavazhatják meg a résztvevők nagy részét, szám szerint 10-et a 16-ből,

míg a maradék 6 indulót pénznyeremény alapján választották ki.

A szavazók ezúttal is Kitasan Black-et emelték piedesztálra, akire országszerte 125 ezren voksoltak. A pej közönség-kedvenc tavaly már szerepelt ugyanitt, akkor ezüstéremig jutott Satono Diamond mögött – akit egyébként idén is a mezőnybe szavaztak, méghozzá előkelő második helyre, de a címvédő végül kihagyja a versenyt.

Ott volt a startnál a Japan Cup-győztes Cheval Grand, a Hong Kong Vase-ban Highland Reel-t megverő Satono Crown, valamint legesélyesebb kancaként Mikki Queen is, de a klasszisok listája tovább folytatódik. 

Ilyen sztárparádé láttán nem csoda, hogy 100,720 néző látogatott ki szenteste délutánján a világ egyik legnagyobb versenypályájára, hogy élőben legyen tanúja  a Grand Prix-nek. Ők valószínűleg nem is gatyásodtak le a karácsonyi bevásárlások során, mert csak ezen pálya aznapi összes futamában

131 milliárd forintnyi jent kockáztattak.

 

És hogy mit hozott a verseny? Előrelépést. A közönségkedvenc ugyanis most nem hibázott. A múlt héten, a Longines által életműdíjjal jutalmazott zsoké, Yutaka Take kiválóan helyezkedett Kitasan Black-kel, aki ellentmondást nem tűrően vágtázott a cél felé és izgalommentesen szerezte meg pályafutása 7. Gr1-es győzelmét. Csak ezzel az egyetlen futammal több mint 2,6 millió dollárt keresett tulajdonosának.

 

 

A verseny videója ide kattintva látható.

Papp Virág -  www.racingportal.hu, fotók: Japan Racing