Racing Portal - Több mint lóverseny

Vakmerők társasága

Pár napja a kultikus „King George” lázban tartott egy egész országot és a lóverseny szerelmeseinek nagy részét, ugyanis sztárokkal teletűzdelt mezőny várta a szombat délutáni startot. A nagy pillanatban azonban már kettővel kevesebben kentréztek ki a startgéphez – de ennek ellenére sem vált a futam kihagyhatóvá.

 

Fej-fej mellett. Fotó: dailymail.co.uk

 

 

A galopp világában egészen megszokott, hogy a hetek óta várt induló végül nem jelenik meg a verseny pillanatában, mert napokkal vagy akár órákkal a futam kezdete előtt lejelentik. Ennek rengeteg oka lehet a kedvtelenségtől a megváltozott körülményeken át a kisebb sérülésekig. Tegnap eső miatt a francia „megszállót”, Flintshire-t léptették vissza, és ugyanez okozta ma a favorit Golden Horn „vesztét” is. Reggel John Gosden tréner tett egy sétát Ascot-ban, és túl mélynek találta a talajt fiatal csillaga számára. Egy veretlen lónál különösen nagy nyomás nehezedik az emberre, és a mester úgy ítélte meg, hogy nyerési esélyeiket az esőáztatta pálya túlságosan is csökkentené.

És ezáltal maradt hét telivér a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-ben, akik elég merészek voltak így is kiállni – bár korábban a derbygyőztes jelenléte keményebb talajon is elég veszélyt jelentett rájuk. Az izgalomból pedig a csökkentett létszám mit sem vont le.

John Gosden két indulót tartott a mezőnyben köztük a másodfavorit Eagle Top-ot, kinek nyergében csere történt: Frankie Dettori váltotta a visszavonulni készülő Richard Hughes-t - aki így ló nélkül maradt - és az előre várt Gosden-Dettori kombó (bár másik lóval) úgy tűnt így is sikert arat. A célegyenesben Postponed Andrea Atzeni-vel a hátán a célegyenesben átvette a vezetést és pár hosszra el is köszönt a riválisoktól, de Dettori-t nem tudta lerázni, aki Eagle Top-al folyamatosan, egészen a célvonalig lépésről-lépésre közeledtek, míg már csak centik választották el a két telivért. Postponed azonban kitartott és a célfotó az ő javára dőlt el.

 

Első trófeájukkal. Fotó: Sporting Life

 

„Teljesen összefonódtak a harcukban, fogalmam sem volt, ki nyert.” – mondta a King George-ban először nyertes tréner, Luca Cumani. – „Fantasztikus verseny volt, és Andrea tökéletes lovaglást nyújtott.”

A zsoké is először aratott győzelmet ebben a méltán híres és jelentőségteljes versenyben.